Maailman kenties arvostetuimmat viinit syntyvät Bourgognen viileässä ilmastossa Pinot Noir -rypäleestä. Kypsissä ”burgundereissa” voi aistia lannan tuoksua, mutta myös häivähdyksen menneistä kesähelteistä, uskoo tutkija Pascal Yiou. Ranskalaisessa tekn...

Maailman kenties arvostetuimmat viinit syntyvät Bourgognen viileässä ilmastossa Pinot Noir -rypäleestä. Kypsissä ”burgundereissa” voi aistia lannan tuoksua, mutta myös häivähdyksen menneistä kesähelteistä, uskoo tutkija Pascal Yiou. Ranskalaisessa teknologian kehittämiskeskuksessa CEA:ssa työskentelevä Yiou on jäljittänyt Pinot Noir -rypäleiden avulla Kaakkois-Ranskan sääolojen säännönmukaisuuksia 600 vuoden ajalta. Bourgogne on siihen oiva tutkimuskohde, koska alueen viininviljelijät ovat pitäneet vuosisatoja tarkkaa kirjaa sääoloista. Kunnallisissa arkistoissa on merkinnät erityisesti viininsadon ensimmäisen korjuupäivien säästä. Yioun työryhmä keskittyi Pinot Noiriin, koska se on alueen perinteikkäin rypäle, jonka juuret ulottuvat jo 1300-luvulle.

Viinikirjanpidon avulla tutkijat pystyivät rekonstruoimaan keliolot vuosilta 1370-2003. Niiden mukaan ajanjakson kuumimmat kesät vietettiin 1990 –luvulla. Kesä 2003 oli ehdoton ennätysten rikkoja kautta aikojen, kerrotaan Nature –lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla