Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Mitä pidempi aika ensiyrityksestä raskauden käynnistymiseen, sitä todennäköisemmin nainen pyöräyttää poikalapsen.

Mitä pidempi aika ensiyrityksestä raskauden käynnistymiseen, sitä todennäköisemmin nainen pyöräyttää poikalapsen.

Havainto on peräisin hollantilaistutkimuksesta, johon kerättiin tiedot oli 5 000 synnyttäjältä. Heistä liki 500 tuli raskaaksi vasta vuoden yrittämisen jälkeen. Tässä joukossa poikalapsen todennäköisyys oli 58 prosenttia. Niillä pariskunnilla, joita lykästi nopeammin, pojan todennäköisyys oli pienempi, vain 51 prosenttia. Tutkijat laskevat, että jokainen lisävuosi kasvattaa poikalapsen mahdollisuutta viidellä prosentilla.

Maastrichtin yliopistossa työskentelevän Luc Smitsin mukaan heidän havaintonsa tukee teoriaa, jonka mukaan Y-kromosomilla varustettu poikasiittiö on hitusen kevyempi ja siksi nopeampi kuin tyttöjä tuova X-siittiö. Poikasiittiö onnistuu hedelmöityksessä paremmin varsinkin jos naisella on luontaisesti paksu kohdunkaulan lima. Smits arvelee British Medical Journalissa, että juuri paksun kohdunkaulan liman omaavat naiset hedelmöittyvät yleensäkin muita hitaammin ja heillä on myös suurempi mahdollisuus saada poikalapsi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kohdunkaulan liman yksilöllinen vaihtelu saattaa myös selittää, miksi syntyneiden saldo on luonnostaan hieman poikavoittoinen. Kaikkialla maailmassa syntyy sataa tyttöä kohti yleensä 105–106 poikaa. Sukupuolen pitäisi kuitenkin olla sattuman satoa, sillä kiveksissä valmistuu yhtä paljon X- ja Y-siittiöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla