Kuva: Zachary Lippman / Cold Spring Harbor Laboratory
Kuva: Zachary Lippman / Cold Spring Harbor Laboratory

Työkalut nyt tomaatille, jatkossa muille kasveille.

Viljelykasvien satoja olisi hyvä pystyä parantamaan nykyisistä, eikä vain viljelijöiden rikastumisen tukemiseksi: maailmassa noin joka kahdeksas ihminen on aliravittu, ja väestö kasvaa yhä. Tomaatille on nyt kehitetty geenijalostussetti, joka parhaimmillaan nostaa sadon jopa kaksinkertaiseksi ja joka on sovellettavissa muihin kasveihin, kertovat yhdysvaltalaiset ja israelilaiset tutkijat Nature Genetics -lehdessä.

Zachary Lippman Cold Spring Harbor Laboratorysta New Yorkista kollegoineen perusti saavutuksensa tietoon, että esimerkiksi nykyisissä tomaattilajikkeissa kasvu ja hedelmäntuotto eivät vielä ole ihanteellisessa tasapainossa. Aiemmissa tutkimuksissa on nimittäin havaittu, että satoa voi nykyisestä lisätä säätämällä tuota tasapainoa kukkimishormonilla.

Tomaateissa ja muissa kukkivissa kasveissa satoisuuteen vaikuttaa kaksi kasvin hormonien säätelemää tapahtumaa: vihreiden osien, kuten versojen ja lehtien, kasvu sekä kukkien ja niiden myötä hedelmien muodostuminen.

Näiden kahden ihanteellinen tasapaino ratkaisee satoisuuden.

Jos vihreät osat kasvavat liian vähän, kasvi ei jaksa yhteyttää runsaan sadon aineksia, mutta jos ne kasvavat turhan paljon, kasvin energiaa hukkaantuu sadon sijasta pelkän koon venyttämiseen. Jos kukkia muodostuu liian vähän, hedelmät jäävät harvoiksi, jos liian paljon, hedelmät eivät jaksa kasvaa kunnolla.

Kukkimista ja sitä kautta hedelmäntuottoa edistää kukkimishormoni florigeeni. Vihreiden osien kasvua edistää toinen hormoni, antiflorigeeni.

Lippman ja kollegat onnistuivat kehittämään geenijalostukseen työkalupaketin, jolla sekä florigeenin että antiflorigeenin tuottoa tomaatissa voi halutusti säädellä. Tämä onnistui, koska he löysivät sarjan aiemmin tutkimattomia mutaatioita, joilla kyseisten hormonien määrää saa hienosäädetyksi.

Erilaiset mutaatioyhdistelmät sopivat eri lajikkeisiin, tutkijat havaitsivat. Esimerkiksi kirsikkatomaattien ja muiden tuoreena syötävien lajikkeiden sadon kasvattamiseen on parempi erilainen setti kuin ketsuppiin ja säilykkeisiin tarkoitettujen lajikkeiden. Myös erilaisia kasvuoloja voidaan ottaa huomioon.

Lippman uskoo, että vastaava säätösetti on sovellettavissa laajalti eri viljelykasveihin. Esimerkkeinä mahdollisista seuraavista kohteista hän mainitsee rypsin, auringonkukan ja soijapavun.

Vasemmanpuoleinen on tomaattilajikkeen normaalisato, muut Lippmanin ja kollegoiden geenityökaluilla paranneltuja versiota. Paras versio oikeassa laidassa tuotti kaksinkertaisen sadon.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä