Kuvapörssi
Kuvapörssi

Hyperaktiivinen tyttö saa naisena sydän- ja verisuonitaudin todennäköisemmin kuin muut.

Ympäristön kielteinen suhtautuminen villeihin tyttöihin aiheuttaa pysyvän stressitilan, mikä altistaa sydän- ja verisuonitaudeille. Tämä kävi ilmi Cardiovascular Risk in Young Finns -projektin psykologisen osan tuloksista.

Professori Liisa Keltikangas-Järvisen ryhmä havaitsi, että 3-9-vuotiaiden temperamentti vaikuttaa 21 vuotta myöhemmin mitattuun aikuisiän sairastumisriskiin.

Heikko sosiaalisuus, negatiivinen emotionaalisuus ja hyperaktiivisuus yhdistyivät sekä tytöillä että pojilla aikuisiän riskitekijöihin kuten tupakointiin, vähäiseen liikuntaan sekä korkeaan kolesteroliin ja verenpaineeseen. Lisäksi lapsuudessa mitattu hyperaktiivisuus liittyi tytöillä aikuisiän kaulavaltimon seinämän paksuuteen eli ateroskleroosiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Tyttöjen ja poikien hyperaktiivisuudessa ei ilmennyt ratkaisevaa eroa, mutta ympäristö suhtautuu eri tavoin tyttöjen ja poikien hyperaktiivisuuteen eli levottomuuteen, touhuamiseen ja jatkuvaan
liikkeellä oloon. Pojille se sallitaan, tytöille ei. Tytöille muodostuu synnynnäisistä ominaisuuksistaan suurempi stressi kuin pojille", Keltikangas-Järvinen toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä temperamentin ja ympäristön odotusten jatkuva ristiriita aiheuttaa jatkuvan fysiologisen stressitilan, mikä edistää ateroskleroosia.

Tyttöjen hyperaktiivisuuden on myös todettu vaikuttavan väkevämmin tämän vanhempisuhteeseen kuin poikien villiyden. Tytöt reagoivat vanhempien kielteiseen suhtautumiseen masennuksella ja fyysisellä sairastumisella, pojat taas epäsosiaalisella käytöksellä.

Tutkimukseen osallistui yli 700 lasta ja tulokset julkaistiin Psychosomatic Medicine -sarjassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla