Miksi hullun lehmän tautiin sairastuneen naudan keskushermosto rappeutuu? Yhdysvaltalaistutkijoilla saattaa olla selitys mysteeriin.
Syypääksi on jo kauan sitten osoitettu solukalvoilla normaalisti tavattava pieni valkuaisaine, prioni, jonka avaruude...

Miksi hullun lehmän tautiin sairastuneen naudan keskushermosto rappeutuu? Yhdysvaltalaistutkijoilla saattaa olla selitys mysteeriin.

Syypääksi on jo kauan sitten osoitettu solukalvoilla normaalisti tavattava pieni valkuaisaine, prioni, jonka avaruudellinen rakenne muuttuu tuntemattomasta syystä. Tämä muodoltaan vääristynyt prioni toimii kuin aivopesijä: liimautuu terveisiin proteiineihin ja muuttaa nekin itsensä kaltaiseen väärään muotoon. Seuraava hyökkäys eli hermosolun tuhoaminen on sen sijaan askarruttanut tutkijoita. Nyt Ohion valtionyliopiston ja Whitehead tutkimuslaitoksen Jiyan Ma sekä Susan Lindquist ovat osoittaneet, että pienikin määrä vinksahtaneita prioneita pystyy tuhoamaan hermosolun, jos ne pääsevät solulimaan.

Prioniproteiinit syntyvät solussa tuman ulkopuolella solulimakalvoílla. Nomaalisti solu kierrättää vääristyneet prionit solukalvoilta solulimaan tuhoamista varten. Outo avaruudellinen rakenne on kuitenkin liian kova purtava tuhoamiskoneistolle.

Yhdysvaltalaistutkijat tekivät havainnot soluviljelmissä ja muuntogeenisillä hiirillä. Jyrsijät tuottavat prioniproteiinia sulukalvojen sijasta suoraan solulimaan – tuhoisin seurauksin.

Tulokset julkaisi Science –lehti.KUVA:Kolmeviikkoisen muuntogeenisen hiiren aivot näyttävät vielä normaaleilta (vasemmalla), vaikka prionit kasautuvat hermosolujen solulimaan. Neljän viikon päästä (oikealla) tilanne on jo toinen: hermokudos on muuttunut vaahtomuovimaisen reikäiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla