Vanha vinyylilevy voi olla niin heikossa kunnossa, että vielä yksi ainoa soitto uraa raapivalla neulalla voi tuhota levyn lopullisesti. Tähän ongelmaan on tulossa uusi ratkaisu, joka kiinnostanee ainakin äänitemuseoita,

Vanha vinyylilevy voi olla niin heikossa kunnossa, että vielä yksi ainoa soitto uraa raapivalla neulalla voi tuhota levyn lopullisesti. Tähän ongelmaan on tulossa uusi ratkaisu, joka kiinnostanee ainakin äänitemuseoita, New Scientist kertoo. Menetelmä syntyi hiukkasfysiikan sivutuotteena.

Lawrence Berkeleyn laboratorioissa Kaliforniassa kehitettiin laite, jolla hiukkastutkijoiden tarvitsemat pienet puolijohdeilmaisimet saadaan lasersäteiden avulla millimetrin tuhannesosan tarkkuudella oikeaan asentoon. Kehittelyssä mukana olleet Vitali Fadejev ja Carl Haber päättivät kokeilla, voiko samalla keinolla selvittää myös, miten uran muoto vaihtelee perinteisessä äänilevyssä. Levyä soitettaessa neula noudattelee näitä muodon vaihteluja, ja näin syntyneet neulan värähtelyt vahvistetaan kuultavaksi ääneksi.

Fadejev ja Haber saivat urasta niin tarkan maastokartan, että tietokoneohjelma kykeni sen perusteella laskemaan, miten neula liikkuu urassa. Tietokone tuotti sitten neulan lasketusta liikkeestä vastaavan äänen. Kaikki hoitui levyä koskematta.

Haberin mukaan tällä menetelmällä on myös helppo poistaa äänestä levyn kulumisesta johtuvat rahinat ja napsahdukset, koska ne näkyvät uran maastokartassa aivan erilaisina kuin tallennettuun ääneen kuuluvat muodot. Tietokoneohjelma hylkää ne jo levyä luettaessa, joten ne eivät jää sotkemaan äänen käsittelyä.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla