Nykyiset ahtaat häkkikanalat ovat EU:ssa historiaa vuoden 2012 jälkeen. Sallittuja tulevat kuitenkin olemaan niin kutsutut virikehäkit, joissa on orsi, munintapesä, kuopsutusalue ja hiukan nykyistä enemmän tilaa. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskes...

Nykyiset ahtaat häkkikanalat ovat EU:ssa historiaa vuoden 2012 jälkeen. Sallittuja tulevat kuitenkin olemaan niin kutsutut virikehäkit, joissa on orsi, munintapesä, kuopsutusalue ja hiukan nykyistä enemmän tilaa. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan virikehäkeissä kanat munivat vähemmän kuin perinteisissä pienhäkeissä. Myös lintujen kunto ja höyhenpeito on tavallista heikompi. Munien laadussa ei ole sen sijaan eroa. Tulosten perusteella ei voi kuitenkaan tehdä täysin luotettavia ja pitkälle meneviä johtopäätöksiä tuottavuudesta ja kanojen hyvinvoinnista, arvioi MTT:n erikoistutkija Jarmo Valaja tutkimuslaitoksen Koelypsy -lehdessä.

Häkkien lisäksi kanoja kasvatetaan lattiakanaloissa. Niissä linnut voivat liikkua vapaasti, mutta tilat ovat silti varsin ahtaat - kanoja on yleensä 7 yksilöä neliömetrillä ja 1 000-3 000 koko kanalassa. Lattiasta vähintään kolmannes on peitetty kuivikkeilla, kanat saavat munia pesiin ja monissa kanaloissa on myös orret.

Toistaiseksi suurin osa (90 %) munista tuotetaan häkkikanaloissa. Häkkejä on yleensä päällekkäin kolme kerrosta ja kullakin kanalla täytyy olla vähintään 550 cm2 tilaa häkissä. Tässä tilassa kana ei kuitenkaan pysty juuri ollenkaan esimerkiksi kävelemään tai levittämään siipiään. Myös muu kanojen luontainen käyttäytyminen estyy.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla