Viro alkaa jakaa dna-tietoa kansalaisilleen. Kuva: Kimmo Taskinen / HS
Viro alkaa jakaa dna-tietoa kansalaisilleen. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Kokeeseen otetaan satatuhatta kansalaista.

Viro aikoo tarjota ensimmäisenä maana maailmassa yksilön oman perimän kartoitukseen perustuvaa tietoa sairastumisriskistä. Tavoite on saada satatuhatta virolaista luovuttamaan näytteensä.

Virolaiset ovat ilmoittautuneet hankkeeseen innokkaasti.

”Kahdessa päivässä saimme 10 000 hakemusta. Palvelin oli kaatua”, sanoo Lili Milani Viron genomikeskuksesta New Scientist -tiedelehdelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeilun tarkoitus on ehkäistä Virossa yleisiä kansantauteja. Tällaisia ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit ja aikuisiän diabetes.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Analyysi paljastaa myös mutaatioita, jotka on liitetty rinta- ja munasarjasyöpiin sekä korkeaan kolesteroliin.

Kun virolainen saa riskistä varoituksen ennalta, hän voi omaksua terveitä elämäntapoja ja kenties valita lääkkeitä, jotka vähentävät sairastumisen riskiä.

Läpiluku penkoo myös yli sata tuhatta muuta geenimuotoa, jotka liittyvät harvinaisiin sairauksiin ja 28 yleisen lääkkeen sivuvaikutuksiin. Mukana on esimerkiksi yleisiä masennuslääkkeitä.

Tuloksista kertoo Virossa ensin perheen omalääkäri. Hänen kauttaan osallistuja saa tietoa siitä, mitä dna:sta saatu tieto merkitsee ja mitä eri vaihtoehtoja on vähentää riskejä.

Myös Suomen, Britannian ja Islannin biopankit ovat tallentaneet kansalaisten suostumuksella heidän dna-tietojaan. Ne kuitenkin käyttävät anonyymiä geenitietoa lääketieteellisiin tutkimuksiin. Biopankkien näytteistä ei Suomessa seulota yksilöiden riskejä.

Virossa taas halutaan tunnistaa niitä ihmisiä, joilla on riski sairastua, sanoo ministeri Ossinovski. Hänen mukaansa Viro aikoo myös perustaa kansallisen biopankin, jossa olisi jokaisen virolaisen geneettiset tiedot.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä10601

Hyvä bisnes. Mutta ei mene sellaisenaan läpi tuo perustelu, että "kansantautien ehkäisemiseksi".

Yleensä jokainen tietää lähisuvussaan esiintyneet merkittävimmät sairaudet. Kuinka pitkälle tarvitsee mennä teoriassa, jotta oma terveys alkaisi kiinnostaa? Ehkä ihmiset tarvitsevat potkun persuksilleen, koska muuten oma hyvinvointi ei riittävästi kiinnosta. MUTTA jos satsaa spesifisti (?) tietyn taudin ennaltaehkäisyyn, jääkö jotain muuta tärkeää vähemmälle huomiolle?

Aivan kuin ihminen olisi jokin kyhäelmä, joka tarvitsee kirjallisen luvan keskittyä yhteen osaansa. Ymmärrän kyllä että se myy, koska osat on helpompi käsittää - ja voi olla jopa helpottavaa keskittyä osiin, sen sijaan että joutuisi miettimään sellaista kiusallista asiaa kuin koko yksilö. Jokaisen olisi kuitenkin hyvä noudattaa elämäntapoja, joita sydän- ja verisuonitautia tai aikuisiän diabetesta sairastavat muutenkin noudattavat. Vai olisiko se liian vaivalloista? ”Täsmäterveys” lienee  kiinnostava kompromissi. Jos elämäntavat ovat jo kunnossa, niin silloin satsaus tarkoittaa osittaista liioittelua.

Tuossa nyt myydään oletusta, että geenit sekä elämäntottumukset selittävät kaiken – minun mielestäni, siitä puuttuu se tekijä, joka perinnöllisyyden kanssa alttiuden muodosta. Geenit ovat mielestäni vain palanen lähtökohtaa. Yhtälöstä on viskattu pois tietoinen, tunteva ihminen. Variaatiot ovat mutantteja, jotka eivät sovi  terveydenhuollon muottiin…!? Tietyntyyppinen keho voi olla alttiimpi tietyille sairauksille, mutta ei se tietenkään tarkoita, että kyse olisi jostain sairauksia aiheuttavista mutaatioista. Sellainen vaikutelma kuitenkin helposti tulee, kun puhutaan mutaatioiden seulomisesta.

”Kun virolainen saa riskistä varoituksen ennalta, hän voi omaksua terveitä elämäntapoja ja kenties valita lääkkeitä, jotka vähentävät sairastumisen riskiä.”

Olisi toisaalta hienoa, jos lääketieteessä voitaisiin ottaa yksilön kehotyyppi huomioon, ja saada heti alkuun mahdollisimman spesifistä hoitoa – olen pitkään ihmetellyt, miksei siihen ole vaivauduttu. On selkeitä kehotyyppejä, joille tietyt lääkkeet eivät sovi. Geenitesti voisivat jopa säästää henkiä.

Ymmärrän siis testit siinä yhteydessä, kun potilas haluaa osallistua hoitonsa suunnitteluun, sikäli kun siihen on joustovaraa. Tai perinnöllistä tautia sairastava pariskunta voi päättää, ettei yritä lasta, koska siihen liittyy  riski molempien suvun puolelta.

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla