Viro alkaa jakaa dna-tietoa kansalaisilleen. Kuva: Kimmo Taskinen / HS
Viro alkaa jakaa dna-tietoa kansalaisilleen. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Kokeeseen otetaan satatuhatta kansalaista.

Viro aikoo tarjota ensimmäisenä maana maailmassa yksilön oman perimän kartoitukseen perustuvaa tietoa sairastumisriskistä. Tavoite on saada satatuhatta virolaista luovuttamaan näytteensä.

Virolaiset ovat ilmoittautuneet hankkeeseen innokkaasti.

”Kahdessa päivässä saimme 10 000 hakemusta. Palvelin oli kaatua”, sanoo Lili Milani Viron genomikeskuksesta New Scientist -tiedelehdelle.

Kokeilun tarkoitus on ehkäistä Virossa yleisiä kansantauteja. Tällaisia ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit ja aikuisiän diabetes.

Analyysi paljastaa myös mutaatioita, jotka on liitetty rinta- ja munasarjasyöpiin sekä korkeaan kolesteroliin.

Kun virolainen saa riskistä varoituksen ennalta, hän voi omaksua terveitä elämäntapoja ja kenties valita lääkkeitä, jotka vähentävät sairastumisen riskiä.

Läpiluku penkoo myös yli sata tuhatta muuta geenimuotoa, jotka liittyvät harvinaisiin sairauksiin ja 28 yleisen lääkkeen sivuvaikutuksiin. Mukana on esimerkiksi yleisiä masennuslääkkeitä.

Tuloksista kertoo Virossa ensin perheen omalääkäri. Hänen kauttaan osallistuja saa tietoa siitä, mitä dna:sta saatu tieto merkitsee ja mitä eri vaihtoehtoja on vähentää riskejä.

Myös Suomen, Britannian ja Islannin biopankit ovat tallentaneet kansalaisten suostumuksella heidän dna-tietojaan. Ne kuitenkin käyttävät anonyymiä geenitietoa lääketieteellisiin tutkimuksiin. Biopankkien näytteistä ei Suomessa seulota yksilöiden riskejä.

Virossa taas halutaan tunnistaa niitä ihmisiä, joilla on riski sairastua, sanoo ministeri Ossinovski. Hänen mukaansa Viro aikoo myös perustaa kansallisen biopankin, jossa olisi jokaisen virolaisen geneettiset tiedot.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä4009
Liittynyt21.7.2017

Viro tarjoaa ensimmäisenä maana kansantautien geenitestejä

Hyvä bisnes. Mutta ei mene sellaisenaan läpi tuo perustelu, että "kansantautien ehkäisemiseksi". Yleensä jokainen tietää lähisuvussaan esiintyneet merkittävimmät sairaudet. Kuinka pitkälle tarvitsee mennä teoriassa, jotta oma terveys alkaisi kiinnostaa? Ehkä ihmiset tarvitsevat potkun persuksilleen, koska muuten oma hyvinvointi ei riittävästi kiinnosta. MUTTA jos satsaa spesifisti (?) tietyn taudin ennaltaehkäisyyn, jääkö jotain muuta tärkeää vähemmälle huomiolle? Aivan kuin ihminen olisi jokin...
Lue kommentti

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä