Viro alkaa jakaa dna-tietoa kansalaisilleen. Kuva: Kimmo Taskinen / HS
Viro alkaa jakaa dna-tietoa kansalaisilleen. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Kokeeseen otetaan satatuhatta kansalaista.

Viro aikoo tarjota ensimmäisenä maana maailmassa yksilön oman perimän kartoitukseen perustuvaa tietoa sairastumisriskistä. Tavoite on saada satatuhatta virolaista luovuttamaan näytteensä.

Virolaiset ovat ilmoittautuneet hankkeeseen innokkaasti.

”Kahdessa päivässä saimme 10 000 hakemusta. Palvelin oli kaatua”, sanoo Lili Milani Viron genomikeskuksesta New Scientist -tiedelehdelle.

Kokeilun tarkoitus on ehkäistä Virossa yleisiä kansantauteja. Tällaisia ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit ja aikuisiän diabetes.

Analyysi paljastaa myös mutaatioita, jotka on liitetty rinta- ja munasarjasyöpiin sekä korkeaan kolesteroliin.

Kun virolainen saa riskistä varoituksen ennalta, hän voi omaksua terveitä elämäntapoja ja kenties valita lääkkeitä, jotka vähentävät sairastumisen riskiä.

Läpiluku penkoo myös yli sata tuhatta muuta geenimuotoa, jotka liittyvät harvinaisiin sairauksiin ja 28 yleisen lääkkeen sivuvaikutuksiin. Mukana on esimerkiksi yleisiä masennuslääkkeitä.

Tuloksista kertoo Virossa ensin perheen omalääkäri. Hänen kauttaan osallistuja saa tietoa siitä, mitä dna:sta saatu tieto merkitsee ja mitä eri vaihtoehtoja on vähentää riskejä.

Myös Suomen, Britannian ja Islannin biopankit ovat tallentaneet kansalaisten suostumuksella heidän dna-tietojaan. Ne kuitenkin käyttävät anonyymiä geenitietoa lääketieteellisiin tutkimuksiin. Biopankkien näytteistä ei Suomessa seulota yksilöiden riskejä.

Virossa taas halutaan tunnistaa niitä ihmisiä, joilla on riski sairastua, sanoo ministeri Ossinovski. Hänen mukaansa Viro aikoo myös perustaa kansallisen biopankin, jossa olisi jokaisen virolaisen geneettiset tiedot.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5206
Liittynyt21.7.2017

Viro tarjoaa ensimmäisenä maana kansantautien geenitestejä

Hyvä bisnes. Mutta ei mene sellaisenaan läpi tuo perustelu, että "kansantautien ehkäisemiseksi". Yleensä jokainen tietää lähisuvussaan esiintyneet merkittävimmät sairaudet. Kuinka pitkälle tarvitsee mennä teoriassa, jotta oma terveys alkaisi kiinnostaa? Ehkä ihmiset tarvitsevat potkun persuksilleen, koska muuten oma hyvinvointi ei riittävästi kiinnosta. MUTTA jos satsaa spesifisti (?) tietyn taudin ennaltaehkäisyyn, jääkö jotain muuta tärkeää vähemmälle huomiolle? Aivan kuin ihminen olisi jokin...
Lue kommentti

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli