Testijärjestely sotkee kokelaan aivojen vastaanottamat aistimukset, ja tämä tuntee irtautuvansa kehostaan. Kuva: <span class="photographer">Henrik Ehrsson</span>
Testijärjestely sotkee kokelaan aivojen vastaanottamat aistimukset, ja tämä tuntee irtautuvansa kehostaan. Kuva: Henrik Ehrsson

Hämmentävä aisti-informaatio voi tuntua siltä kuin siirtyisi itsensä ulkopuolelle.

Tarvitaan vain pari videokameraa, muovisauvoja ja erikoissilmälasit – ja koehenkilö tuntee irtautuvansa kehostaan, raportoi kaksi tutkijaryhmää Science-lehdessä tänään.

"Kun ihmistä kosketetaan samalla kun tämä näkee kehonsa kolmiulotteisena oudosta perspektiivistä, hän tuntee siirtyvänsä itsensä ulkopuolelle", kuvailee Lontoon University Collegessa sekä Tukholman Karoliinisessa Instituutissa työskentelevä Henrik Ehrsson.

Ehrsson syötti koehenkilöidensä virtuaalilaseihin kuvaa näiden selkäpuolelta, sen sijaan Olaf Blanke sveitsiläisestä Ecole Polytechique Fédérale de Lausannesta muunsi kehokuvan välillä hologrammimaiseksi tietokonehahmoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhtä kaikki: kokelas tunsi siirtyvänsä näkemäänsä hahmoon ja reagoi siihen, mitä hahmolle oltiin tekevinään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kumpikin ryhmä päättelee, että myös spontaanien kehostapoistumiskokemusten (out-of-body-experience eli OBE) taustalla on vastaavanlainen näkö- ja tuntoaistimusten ristiriita, "multisensorinen konflikti". OBE:n voivat laukaista muun muassa lääkeaineet, epileptiset kohtaukset tai muut aivojen häiriöt.

"Aisti-informaation työstämiseen kietoutuvat aivojen häiriötilat selittänevät ainakin osan OBE-kokemuksista", Ehrsson kiteyttää.

Video kokeellisesta OBE:sta löytyy tästä .

Sisältö jatkuu mainoksen alla