Uudentyyppinen virtuaalimaski mittaa hengitystä ja säätelee hapensaantia. Kuva: Markus Tatzgern et al. / Salzburgin ammattikorkeakoulu
Uudentyyppinen virtuaalimaski mittaa hengitystä ja säätelee hapensaantia. Kuva: Markus Tatzgern et al. / Salzburgin ammattikorkeakoulu

Laseihin liitetty maski voi tehdä elämyksestä todentuntuisemman.

Astut virtuaalimaailmassa ummehtuneesta sisätilasta raikkaaseen ulkotilaan. Keuhkot täyttyvät raikkaalla ilmalla ja happitasot nousevat.

Visio voi kuulostaa erikoiselta, jos on tottunut äänen ja kuvan varaan luotuihin virtuaalitodellisuuksiin. Pian se voi kuitenkin olla todellisuutta, jos Salzburgin ammattikorkeakoulun kehittämä virtuaalimaski saa tuulta alleen.

Professori Markus Tatzgernin ja hänen ryhmänsä rakentama maski säätelee käyttäjän hapensaantia ja mittaa hengitystä paremman elämyksen luomiseksi. Näin esimeriksi tilasta toiseen siirtyminen voisi vaikuttaa siihen, millaista ilmaa ihminen saa hengitettäväkseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ajatus hengitystä mittaavasta virtuaalimaskista ei ole uusi. Aiemmat sovellukset ovat kuitenkin perustuneet mikrofonien mittaamiin hengitysääniin tai rintakehän liikkeitä mittaaviin sensoreihin, eivätkä ne ole toimineet kovinkaan tarkasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tatzgernin ryhmä otti toisenlaisen lähestymistavan. Heidän maskiinsa kuuluu hengityssuojainta muistuttava osa, joka mittaa ihmisen hengitystä sekä säätelee hapensaantia.

Näin maskin avulla voidaan parantaa virtuaalielämyksen todentuntua. Hengitys voi esimerkiksi vaikeutua hahmon kohdatessa savua tai tulta.

Virtuaalielämys muuttuu maskin avulla myös entistä vuorovaikutteisemmaksi.

Esimerkiksi painavan esineen nostaminen voisi tuntua hengityksen vaikeutumisena.

Kun käyttäjä puhaltaa virtuaali-ilmapalloa, hän voi tuntea puhallusvaiheessa vastusta, kun taas sisäänhengitys pysyy keveänä.

Ulos suuntautuvan hengityksen mittaus puolestaan mahdollistaa hengityspohjaisen vuorovaikutuksen, kuten virtuaalisen huuliharpun soittamisen.

Hapensaantia kontrolloiva maski voi kuulostaa jopa ahdistavalta. Entä jos vaikkapa vajoaa virtuaalimaailmassa veden alle? Katkeaako hapen saanti?

Tämä ei ole mahdollista, Tatzgern vakuuttaa.

”Emme missään tapauksessa halua vahingoittaa käyttäjiä. Maski ei koskaan tuki hapen saantia”, Tatzgern kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Sen sijaan se voi auttaa tasaamaan hengitystä esimerkiksi terapiakäytössä olevissa sovelluksissa. Jos maski huomaa käyttäjän esimerkiksi haukkovan henkeään tai hengittävän katkonaisesti, se voi tasata tilannetta antamalla lisää happea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla