Kuva: <span class="photographer">Mr-yuyu, Wikimedia Commons</span>
Kuva: Mr-yuyu, Wikimedia Commons

Esimerkiksi valkoihoisen alitajuiset ennakkoluulot mustaihoista kohtaan lievenevät.

Kun näet toisen ihmisen tekevän tai tuntevan jotain, tunnet samaa omassa kehossasi; osittain tähän perustuu empatia. Toisaalta tällainen empatia herää heikommin, jos toinen ihminen on esimerkiksi erivärinen tai kovin eri-ikäinen kuin sinä. Alitajuista empatiaa voi petrata illuusioilla, joissa koehenkilöt näkevät itsensä esimerkiksi toisenvärisessä kehossa, osoittivat vuosina 2012–2014 eri tahoilla tehdyt tutkimukset. Nyt brittiläiset ja espanjalaiset tutkijat vertailevat näitä tutkimuksia ja pohtivat empatian kasvun syytä Trends in Cognitive Sciences -lehdessä.

Lara Maister Royal Holloway University of Londonista Eghamista kollegoineen perehtyi tutkimuksiin, joissa on osoitettu, että jos valkoihoinen saadaan näkemään itsensä mustaihoisena, hänen alitajuiset ennakkoluulonsa mustaihoisia kohtaan lievenevät.

Virtuaalisia kehonvaihtoja tehtiin valkoihoisille koehenkilöille monella tapaa. Kokeessa A koehenkilö näki mustaihoista tekokättä kosketeltavan, samalla kun hänen piilossa olevaa kättään kosketeltiin samalla tavoin. Kokeessa B koehenkilö näki monitorissa mustaihoiset kasvot kuin peilikuvanaan, ja niitä kosketeltiin samoin kuin hänen omia kasvojaan. Kokeessa C koehenkilölle luotiin virtuaalitodellisuus, jossa hän näki itsensä mustaihoisena suoraan tai peilistä katsoessaan. (Kuvat: Trends in Cognitive Sciences, Maister et al.)

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennakkoluulojen väheneminen näkyi, kun ennen virtuaalista kehonvaihtoa ja sen jälkeen mitattiin koehenkilöiden alitajuisia asenteita nopealla sana- ja kuva-assosiaatiotestillä. Lisäksi aivotoiminnan mittaukset osoittivat, että empaattinen reagointi mustaihoisen tuntemuksiin voimistui.

Mikä tahansa virtuaalinen värinvaihto ei kuitenkaan näyttänyt vaikuttavan asenteisiin, vaan vaikutus oli ulkonäkökohtainen. Esimerkiksi itsensä näkeminen purppuranvärisenä ei lieventänyt alitajuisia asenteita mustaihoisia kohtaan.

Miksi virtuaalinen kehonvaihto sitten muokkaa alitajuisia asenteita? Maister työtovereineen esittää kaksiosaisen selityksen:

1. Kun itsensä näkee toisenlaiseksi koetun ihmisen ruumiissa, aivot alkavat luokitella toisenlaisen ihmisen lähemmäs itseä.

2. Aivot alkavat yhdistää itseen liitettyjä myönteisiä tuntemuksia toisenlaiseen ihmiseen.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Entäpä jos on sellainen "ennakkoluulo" että kaikki vähänkin vieraampi ja muualta tullut on aina automaattisesti kivaa ja hyvää?

Joskus kyllästyttää sellaiset määkijäiset mitä yleisönosastoillakin joskus näkee joissa kehuskellaan että "olipa ihan mustaihoinen bussikuski, niin iloinen ja hymyilevä että". Entäpä jos tuo kyseinen kuski on ihmisenä ja persoonallisuutena ihana, eli se menee hänen oman minuutensa piikkiin se käytös, eikä koko hänen "rotunsa"? On niitä iloisia ja hymyileviä valkoihoisiakin bussikuskia (varmasti muunkin ihoisia, mutta Suomessa en ole nähnyt kuin valkoisia ja mustia). Naurettavaahan se olisi mennä lässyttämään että olipa ihana valkoihoinen bussikuski.

Mitäs jos sillä ihon värillä ei ole paljon mitään merkitystä, suuntaan eikä toiseen? En ymmärrä kuka siitä ylipäätään jaksaa edes nykypäivänä enää mitään höpöttääkään. Tottakai jos valtaosa paikallaolijoista on valkoihoisia, sitä tahtomattaankin "pistää merkille" jos seassa on yksi mustaihoinen, mutta sielläpä sitten on ja kyllä sen yli pääsee. Enemmän kiinnostaa kulttuuriset eroavaisuudet, niillä sentään on jotain oikeaakin merkitystä, toisin kuin ihon värillä.

Mutta ehkä nuo ihonvärinvaihtoleikit sopivat vaikkapa 3-vuotiaille, mistäpä minä tiedän.

Kapsky
Seuraa 
Viestejä77

Alunperin on tarkoittanut, nykyään jos jollain on huonoja kokemuksia jostain, niitä kutsutaan ainakin mediassa "ennakkoluuloiksi". Samalla termillä kutsutaan nykyisin myös itsesuojeluvaistoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla