Yksittäisen viruksen punnitseminen on jo mahdollista, yhdysvaltalaisen Purduen yliopiston tiedotteessa kerrotaan. Huippuherkän vaa'an kehittämistä joh...

Yksittäisen viruksen punnitseminen on jo mahdollista, yhdysvaltalaisen Purduen yliopiston tiedotteessa kerrotaan. Huippuherkän vaa'an kehittämistä johti sähkö- ja tietotekniikan dosentti Rashid Bashir.

Laitteen toimivuutta kokeiltiin viruksella, joka painoi vain kymmenen femtogrammaa eli sadastuhannesosan gramman miljardisosasta. Vaakakuppina käytettiin ohutta ja kapeaa, piistä valmistettua uloketta, jonka paksuus oli vain 30 nanometriä. Tällainen uloke värähtelee kuin pöydän reunaan tuettu viivoitin.

Ulokkeen massa kasvaa, kun siihen tarttuu virus. Massan kasvu puolestaan pienentää värähtelytaajuutta, koska ulokkeen jousivakio pysyy entisellään. Taajuuden muutoksesta voidaan laskea viruksen massa.

Bashir arvelee, että jos vaaka päällystetään aineella, johon vain tietyt virukset tarttuvat, tällaisia kapineita voidaan käyttää esimerkiksi sairaaloissa varoittamassa virusten leviämisestä.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla