Kaavakuva papilloomaviruksesta (vasemmalla) ja HI-viruksesta (oikealla). Kuva: <span class="photographer">Nobel-komitea, Annika Röhl</span>
Kaavakuva papilloomaviruksesta (vasemmalla) ja HI-viruksesta (oikealla). Kuva: Nobel-komitea, Annika Röhl

Palkitut löysivät HI-viruksen ja paljastivat papilloomavirusten yhteyden kohdunkaulan syöpään.

Saksalainen virustutkija Harald zur Hausen ja ranskalaisvirologit Françoise Barré-Sinoussi ja Luc Montagnier jakavat tämän vuoden fysiologian tai lääketieteen nobelin.

Françoise Barré-Sinoussi ja Luc Montagnier löysivät HI-viruksen ja määrittivät sen biokemialliset ominaisuudet 1980-luvun alussa. He osoittivat aidsin eli immuunikadon alkuvaiheesta kärsivien potilaiden imusolmukkeiden tuottavan virusta ja löysivät sitä myös pidemmälle kehittyneen taudin kantajien verestä. Hiv heikentää elimistön puolustusta tuhoamalla immuunijärjestelmän T-soluja.

Barré-Sinoussin ja Montagnierien aloittama työ johti nopeasti taudin diagnoosimenetelmien ja hoitojen kehitykseen. Yhdenkään toisen sairauden kohdalla kehityskulku taudin löytymisestä sen aiheuttajan paljastumiseen ja hoitoihin ei ole edennyt yhtä vauhdikkaasti. Nykyiset lääkkeet pitävät taudin kurissa, mutta hiv-rokotteen kehitys on osoittautunut hyvin vaikeaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Harald zur Hausen puolestaan ravisteli 1970-luvulla käsitystä kohdunkaulan syövän synnystä väittämällä, että osa papilloomaviruksista (human papilloma virus, HPV) aiheuttaa tätä naisten toiseksi yleisintä syöpää. 1980-luvulla hän onnistui eristämään potilaiden syöpäkudoksesta HPV-16- ja HPV-18-virusten dna:ta. Sittemmin on huomattu, että näitä virustyyppejä löytyy jopa 70 prosentista syöpänäytteitä. Kaikkiaan 15 yli sadasta tunnetusta HPV-tyypistä on yhdistetty kohdunkaulan syöpään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hausenin oivallus on poikinut myös HPV-rokotteen, joka suojaa osalta viruksia. Papilloomavirusinfektio on yleisin seksuaalisesti tarttuvista taudeista.

Lääketieteen nobelin myöntää Tukholman Karoliinisen instituutin Nobel-komitea. Tämän vuoden palkinnon arvo on noin miljoona euroa. Fysiikan palkinnon saaja julkistetaan huomenna, kemian keskiviikkona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla