Neljään senttilitraan viskiä on hyvä lisätä pari senttilitraa vettä. Kuva: Kimmo Taskinen
Neljään senttilitraan viskiä on hyvä lisätä pari senttilitraa vettä. Kuva: Kimmo Taskinen

Vesi nostattaa aromia antavat molekyylit juoman pintaan.

Monella on tapana lisätä viskiinsä vähän vettä. Sanotaan, että se tuo aromit esille.

Tiede osoittaa, että laimentajat ovat oikeassa. Ruotsalaiset tutkijat selvittivät molekyylien tasolla, mitä viskilasissa tapahtuu.

Linné-yliopiston tutkijat Björn Karlsson ja Ran Friedman mallinsivat etanolin ja veden käytöstä tietokoneella. He katselivat pikosekuntien eli sekunnin biljoonas­osien tarkkuudella, miten molekyylit liikkuvat juomassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viskin maussa erittäin tärkeä molekyyli on guajakoli. Se antaa viskille hieman savuisen ja kitkeränkin vivahteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat huomasivat, että alkoholipitoisuudeltaan 40-prosenttisessa tai sitä vahvemmassa viskissä guajakolimolekyylit jäävät tavallaan jumiin nesteen keskelle etanolimolekyylien väliin.

Etanolimolekyylit kelluvat juoman keskellä ryppäinä ja estävät guajakolia nousemasta pintaan, jossa se voisi haihtua ja tuottaa aromia.

Kun juomaan lisättiin vettä, aromimolekyylit pääsivät pintaan. Vesi levitti etanolimolekyylit laajemmalle alueelle.

Jotta näin pääsi tapahtumaan, hieman yli 40-prosenttinen viski piti laimentaa noin 25-prosenttiseksi.

Neljän senttilitran ravintola-annokseen pitäisi siis lisätä pari senttilitraa vettä. Tutkijat eivät selvittäneet, vaikuttaako lasin muoto. Tietokonemallissa viski oli yksinkertaisessa neliönmuotoisessa astiassa.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports, ja se löytyy kokonaisuudessaan täältä.

1_Turtsa
Seuraa 
Viestejä2266

Umenohana kirjoitti:
Asia on ehkä hiukan monisyisempi.
Ensinnäkin, jotta nauttisit viskiä, nautittavan aineen alkoholipitoisuuden on oltava 40 tilavuusprosenttia. Muutoin juot viski-cocktailia, jonka ainekset ovat viski ja vesi. Tässä ei sinällään ole mitään vikaa, kunhan asian tiedostaa. Nykyään tyypillisesti 40%abv myytävään viskiin veden sekoittaminen tuntuu jo varsin humoristiselta: Tynnyrivahvuiseen viskiin (useimmiten n. 60%abv) on jo lähtökohtaisesti sekoitettu varsin runsaasti vettä.
Erittäin savuisen viskin suhteen varoisin veden lisäämistä. Savuisten viskien fenolit sitoutuvat nimenomaan etanoliin ja veden lisääminen voi saada moiset viskit muistuttamaan maultaan kiukaan tulipesän nuolemista.
Lisäksi, jos haluaa kikkaila, vettä ei kannata lisätä viskiin lasissa. Alkoholin liukeneminen veteen on eksoterminen reaktio ja pienen vesitilkan pitäminen suussa ja viskin imaiseminen veden läpi lämmittää suun sisäpuolta. Vaikutus on vielä selkeämpi tynnyrivahvuisten viskien kohdalla. 
(Näin  tiede lisää viskinnauttimiskokemukseenkin muutamia nyansseja)

 

Aivan, makuasioissa kannattaakin jaella yksityiskohtaisia neuvoja, jotka on lukenut jonkun toisen kirjoituksista. Annahan kun setä yksinkertaistaa tätä ylettömän yksinkertaista asiaa sinulle ja muille: Maista ensin kuivana, sitten lisää puoli teelusikkaa vettä, ja maista uudelleen. Toista tarpeen vaatiessa. Pointti on siinä että monet ns. single maltaat ovat +40%, jolloin alkoholin määrä turruttaa makuaistin. Jos on sitä sakkia jonka pitää juoda viina irvistellen koska isäkin teki niin, niin vedä raakana pullon suusta. Jos haluat maistaa valmistajan taidon ja kokea jotain uutta esim. henkilökohtaisen makuaistisi erottelukyvyn suhteen, lisää vettä. Minä elin suurimman osan elämääni siinä uskossa ettei viskiin tarvitse lisätä vettä, kunnes kokeilin. Niin sitä oppii, eikä tarvitse teoretisoida naamaansa siniseksi. Ihan vaan tiedoksi: Jos lisätään vettä alkoholiin, siitä ei synny coctailia vaikka kuinka ravistelisit ja vatkaisit, sillä sitä sanotaan laimentamiseksi. Coctail syntyy kun sekoitellaan alkoholiin makuja antavia aineita, tai eri makuisia alkoholeja keskenään.

Presidentti
Seuraa 
Viestejä122

Umenohana kirjoitti:
Asia on ehkä hiukan monisyisempi.
Ensinnäkin, jotta nauttisit viskiä, nautittavan aineen alkoholipitoisuuden on oltava 40 tilavuusprosenttia. Muutoin juot viski-cocktailia, jonka ainekset ovat viski ja vesi. Tässä ei sinällään ole mitään vikaa, kunhan asian tiedostaa. Nykyään tyypillisesti 40%abv myytävään viskiin veden sekoittaminen tuntuu jo varsin humoristiselta:

Tynnyrivahvuiseen viskiin (useimmiten n. 60%abv) on jo lähtökohtaisesti sekoitettu varsin runsaasti vettä.
Erittäin savuisen viskin suhteen varoisin veden lisäämistä. Savuisten viskien fenolit sitoutuvat nimenomaan etanoliin ja veden lisääminen voi saada moiset viskit muistuttamaan maultaan kiukaan tulipesän nuolemista.
Lisäksi, jos haluaa kikkaila, vettä ei kannata lisätä viskiin lasissa. Alkoholin liukeneminen veteen on eksoterminen reaktio ja pienen vesitilkan pitäminen suussa ja viskin imaiseminen veden läpi lämmittää suun sisäpuolta. Vaikutus on vielä selkeämpi tynnyrivahvuisten viskien kohdalla. 
(Näin  tiede lisää viskinnauttimiskokemukseenkin muutamia nyansseja)
 

Olet hakoteillä kyllä siinä käy niin, että tilkka vettä muutuu parempaan muotoon nauttia!

Maailma hukkuu paskaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla