Neljään senttilitraan viskiä on hyvä lisätä pari senttilitraa vettä. Kuva: Kimmo Taskinen
Neljään senttilitraan viskiä on hyvä lisätä pari senttilitraa vettä. Kuva: Kimmo Taskinen

Vesi nostattaa aromia antavat molekyylit juoman pintaan.

Monella on tapana lisätä viskiinsä vähän vettä. Sanotaan, että se tuo aromit esille.

Tiede osoittaa, että laimentajat ovat oikeassa. Ruotsalaiset tutkijat selvittivät molekyylien tasolla, mitä viskilasissa tapahtuu.

Linné-yliopiston tutkijat Björn Karlsson ja Ran Friedman mallinsivat etanolin ja veden käytöstä tietokoneella. He katselivat pikosekuntien eli sekunnin biljoonas­osien tarkkuudella, miten molekyylit liikkuvat juomassa.

Viskin maussa erittäin tärkeä molekyyli on guajakoli. Se antaa viskille hieman savuisen ja kitkeränkin vivahteen.

Tutkijat huomasivat, että alkoholipitoisuudeltaan 40-prosenttisessa tai sitä vahvemmassa viskissä guajakolimolekyylit jäävät tavallaan jumiin nesteen keskelle etanolimolekyylien väliin.

Etanolimolekyylit kelluvat juoman keskellä ryppäinä ja estävät guajakolia nousemasta pintaan, jossa se voisi haihtua ja tuottaa aromia.

Kun juomaan lisättiin vettä, aromimolekyylit pääsivät pintaan. Vesi levitti etanolimolekyylit laajemmalle alueelle.

Jotta näin pääsi tapahtumaan, hieman yli 40-prosenttinen viski piti laimentaa noin 25-prosenttiseksi.

Neljän senttilitran ravintola-annokseen pitäisi siis lisätä pari senttilitraa vettä. Tutkijat eivät selvittäneet, vaikuttaako lasin muoto. Tietokonemallissa viski oli yksinkertaisessa neliönmuotoisessa astiassa.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports, ja se löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Presidentti
Seuraa 
Viestejä113
Liittynyt27.8.2016

Viskin maku paranee vesitilkasta

Umenohana kirjoitti: Asia on ehkä hiukan monisyisempi. Ensinnäkin, jotta nauttisit viskiä, nautittavan aineen alkoholipitoisuuden on oltava 40 tilavuusprosenttia. Muutoin juot viski-cocktailia, jonka ainekset ovat viski ja vesi. Tässä ei sinällään ole mitään vikaa, kunhan asian tiedostaa. Nykyään tyypillisesti 40%abv myytävään viskiin veden sekoittaminen tuntuu jo varsin humoristiselta: Tynnyrivahvuiseen viskiin (useimmiten n. 60%abv) on jo lähtökohtaisesti sekoitettu varsin runsaasti vettä...
Lue kommentti

Maailma hukkuu paskaan.

Käyttäjä1605
Seuraa 
Viestejä1459
Liittynyt4.2.2016

Viskin maku paranee vesitilkasta

Umenohana kirjoitti: Asia on ehkä hiukan monisyisempi. Ensinnäkin, jotta nauttisit viskiä, nautittavan aineen alkoholipitoisuuden on oltava 40 tilavuusprosenttia. Muutoin juot viski-cocktailia, jonka ainekset ovat viski ja vesi. Tässä ei sinällään ole mitään vikaa, kunhan asian tiedostaa. Nykyään tyypillisesti 40%abv myytävään viskiin veden sekoittaminen tuntuu jo varsin humoristiselta: Tynnyrivahvuiseen viskiin (useimmiten n. 60%abv) on jo lähtökohtaisesti sekoitettu varsin runsaasti vettä...
Lue kommentti