Jos pahuus on tauti, radikalisoitumiseen voisi päästä käsiksi. Kuva: Getty Images
Jos pahuus on tauti, radikalisoitumiseen voisi päästä käsiksi. Kuva: Getty Images

Ideologiselle pahuudelle on tarjolla nimikin: e-oireyhtymä.

Maailma on nähnyt paljon käsittämätöntä julmuutta. Viime vuosisataa kuvataan jopa kansanmurhien vuosisadaksi. Järjestelmällisissä tuhoamisoperaatioissa kuoli arviolta kymmenen miljoonaa ihmistä.

Vuosituhat vaihtui, mutta julmuus ei kadonnut. Euroopankin rauhaa uhkaavat ääri-islamistit, jotka julistivat sodan vääräuskoisille. Viimeisimpään, Isisin aloittamaan sotaan on lähtenyt myös taistelijoita useista länsimaista.

Maailma on ymmällään: miten tavalliset ihmiset muuttuvat tappajiksi?

Perinteisesti silmitöntä raakuutta on selitetty eläimellisillä vieteillämme: julmuus pääsee irti, kun aivojen alkukantaisimmat osat ottavat vallan ja kukistavat älyn.

Entä jos käykin päinvastoin? Tätä kysyvät aivotutkijat, joiden mielestä poikkeuksellinen pahuus voi ponnistaa aivojemme fiksuimmilta, evolutiivisesti nuorimmilta alueilta.

Uutta selitystä hakevan tutkijajoukon etunenässä on Kalifornian Los Angelesin yliopiston, kuuluisan Uclan, neurokirurgi Itzhak Fried. Hän on pannut merkille, että väkivaltaisiksi muuttuneita ihmisiä luonnehtii nippu oireita, jotka viittaavat sairauteen. Fried kutsuu oireyhtymää syndrooma e:ksi; e tulee englannin kielen sanasta evil, pahuus.

Fried esitää, että oireyhtymä puhkeaa, kun aivojen kehittynein alue, rationaalista ajattelua ja päätöksentekoa hoitava etuotsalohko, hurahtaa ylikierroksille eikä enää ota vastaan viestejä, joita aivojen alkukantaisemmat tunnealueet sille lähettävät.

Fried uskoo, että tämä kognitiivinen murtuma rikkoo meille luontaisen empatian. Friedin mukaan kaikki ihmiset tuntevat normaalisti synnynnäistä vastenmielisyyttä muiden vahingoittamista kohtaan. Jos tämä pidäke kumoutuu, tappamisesta voi tulla tapa toimia.

 

Tiede-lehden tammikuun numerossa on pitkä artikkeli, jossa New Scientist -tiedelehdelle työskentelevä toimittaja Laura Spinney kertoo, mistä  e-oireyhtymä voi johtua ja millaisin tutkimuksin neurotieteilijät ovat päätyneet pohtimaan sairauden mahdollisuutta.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa painettu lehti tai iPad-digilehti.

Jos olet tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta linkistä.

mdmx
Seuraa 
Viestejä5942
Liittynyt23.11.2009

Voiko terrorismi olla sairaus?

Menee filosofian puolelle tuo otsikon kysymys. Itse uskon että ei ole olemassa pahoja ihmisiä, on vain pahoja tekoja jotka johtuvat pahoista kokemuksista ja ymmärryksen puutteesta. Ja usein kai sitä ihminen tarkoittaa hyvää muttei ymmärrä mitä hyvä tarkoittaa, se on niin subjektiivista se hyvä. Äkkisyvän puolelta jos haluat näkökulmaa. No, on tullut tehtyä asioita joita pidän pahana. Tekohetkellä en pitänyt niitä pahana, vaan tarpeellisena tai oikeutettuna. Jälkikäteen kun niitä mietti, eli...
Lue kommentti
mdmx
Seuraa 
Viestejä5942
Liittynyt23.11.2009

Voiko terrorismi olla sairaus?

Reifengas kirjoitti: Terrorismi on sairaus, mutta ei suinkaan terroristien, van ihan jonkin muun. Saatte itse keksiä, minkä. Kai ne syöpäsolut itsessäänkin voidaan nähdä sairaina soluina, ihan kuin syöpä nähdään sairautena. Syövässä on se ongelma että kaikki syöpäsolut pitää tuhota, muuten syöpä ei poistu. Sen lisäksi on syytä puuttua syihin jotka syövän alunperin aiheutti.
Lue kommentti