Jos pahuus on tauti, radikalisoitumiseen voisi päästä käsiksi. Kuva: Getty Images
Jos pahuus on tauti, radikalisoitumiseen voisi päästä käsiksi. Kuva: Getty Images

Ideologiselle pahuudelle on tarjolla nimikin: e-oireyhtymä.

Maailma on nähnyt paljon käsittämätöntä julmuutta. Viime vuosisataa kuvataan jopa kansanmurhien vuosisadaksi. Järjestelmällisissä tuhoamisoperaatioissa kuoli arviolta kymmenen miljoonaa ihmistä.

Vuosituhat vaihtui, mutta julmuus ei kadonnut. Euroopankin rauhaa uhkaavat ääri-islamistit, jotka julistivat sodan vääräuskoisille. Viimeisimpään, Isisin aloittamaan sotaan on lähtenyt myös taistelijoita useista länsimaista.

Maailma on ymmällään: miten tavalliset ihmiset muuttuvat tappajiksi?

Perinteisesti silmitöntä raakuutta on selitetty eläimellisillä vieteillämme: julmuus pääsee irti, kun aivojen alkukantaisimmat osat ottavat vallan ja kukistavat älyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Entä jos käykin päinvastoin? Tätä kysyvät aivotutkijat, joiden mielestä poikkeuksellinen pahuus voi ponnistaa aivojemme fiksuimmilta, evolutiivisesti nuorimmilta alueilta.

Uutta selitystä hakevan tutkijajoukon etunenässä on Kalifornian Los Angelesin yliopiston, kuuluisan Uclan, neurokirurgi Itzhak Fried. Hän on pannut merkille, että väkivaltaisiksi muuttuneita ihmisiä luonnehtii nippu oireita, jotka viittaavat sairauteen. Fried kutsuu oireyhtymää syndrooma e:ksi; e tulee englannin kielen sanasta evil, pahuus.

Fried esitää, että oireyhtymä puhkeaa, kun aivojen kehittynein alue, rationaalista ajattelua ja päätöksentekoa hoitava etuotsalohko, hurahtaa ylikierroksille eikä enää ota vastaan viestejä, joita aivojen alkukantaisemmat tunnealueet sille lähettävät.

Fried uskoo, että tämä kognitiivinen murtuma rikkoo meille luontaisen empatian. Friedin mukaan kaikki ihmiset tuntevat normaalisti synnynnäistä vastenmielisyyttä muiden vahingoittamista kohtaan. Jos tämä pidäke kumoutuu, tappamisesta voi tulla tapa toimia.

 

Tiede-lehden tammikuun numerossa on pitkä artikkeli, jossa New Scientist -tiedelehdelle työskentelevä toimittaja Laura Spinney kertoo, mistä  e-oireyhtymä voi johtua ja millaisin tutkimuksin neurotieteilijät ovat päätyneet pohtimaan sairauden mahdollisuutta.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa painettu lehti tai iPad-digilehti.

Jos olet tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta linkistä.

mdmx
Seuraa 
Viestejä6415

Menee filosofian puolelle tuo otsikon kysymys. Itse uskon että ei ole olemassa pahoja ihmisiä, on vain pahoja tekoja jotka johtuvat pahoista kokemuksista ja ymmärryksen puutteesta. Ja usein kai sitä ihminen tarkoittaa hyvää muttei ymmärrä mitä hyvä tarkoittaa, se on niin subjektiivista se hyvä.

Äkkisyvän puolelta jos haluat näkökulmaa. No, on tullut tehtyä asioita joita pidän pahana. Tekohetkellä en pitänyt niitä pahana, vaan tarpeellisena tai oikeutettuna. Jälkikäteen kun niitä mietti, eli syyllisyydessä syvissä vesissä sukelteli, niille löytyi aina syy omasta itsestäni. Ja lopulta asiat menivät parempaan suuntaan, niin itseni kuin muidenkin osalta.

Ei se ISIS pahuuttaan ketään tapa. Se ei tietenkään muuta millään tavalla sitä, että he ovat vaarallisia, ja heidät pitää tehdä vaarattomaksi tavalla tai toisella.

Eli kyllä, minun mielestäni suuri osa terroristeista varmasti on sekä mieleltään sairaita että manipuloinnin uhreja. Hakevat sieltä jotakin, mistä ovat jääneet paitsi. Kun pelkoon/kauhuun on lääkkeeksi tarjolla vain vihaa, joka voi tuntua todella voimauttavalta, menee suunnat helposti sekaisin. 

"Entä jos käykin päinvastoin? Tätä kysyvät aivotutkijat, joiden mielestä poikkeuksellinen pahuus voi ponnistaa aivojemme fiksuimmilta, evolutiivisesti nuorimmilta alueilta."
 

Varmasti voikin, voihan tappamisen oikeuttaa rationaalisestikin. Länsimaat ovat pahoja, kohtelevat kehitysmaita huonosti, rahoittavat sotaa Syyriassa omien poliittisien intressien ajamiseksi, yms.

Breivik mielestäni voisi olla esimerkki tällaisesta, kun kaverin haastatteluja katsoo. Toki siis aatemaailmaltaan ihan vastakohta kuin äärimuslimit, radikaali äärioikeistolainen.

Näin voi toimia myös se, joka manipuloi muita samalle polulle. Suurin osa terroristeistä ei kyllä mielestäni ole tässä ryhmässä, mutta johtajat voivat hyvinkin olla.

"Maailma on ymmällään: miten tavalliset ihmiset muuttuvat tappajiksi?"

Kuka on mennyt valehtelemaan että me pohjimmiltamme olisimme jotakin muuta kuin tappajia? Kyllä minä ainakin tapan jos koen että tappaminen on välttämätöntä ja oikea tapa toimia. Kyse on mielestäni siitä, että miksi jotkut kokevat että siviilien ampuminen ostoskeskuksessa on välttämätöntä ja oikea tapa toimia? Siinä on menty pahemman kerran harhaan.

Jotenkin aika naiivia pähkäillä miten tavallinen ihminen pystyy tappamaan. Ihminen joka ei yritä tappaa missään olosuhteissa, vaikka oma tai läheisen henki olisi siitä kiinni, ei ole ihan terve?

Hyvä biisi btw.

Äkkisyvässä tarvii opetella uimaan tai hukkua. Onneksi happi riittää varsin pitkään, ja voi sukellella. Elämä on matka eteenpäin. Niin kauan kun aivoissa veri kiertää, on mahdollisuus oivaltaa ja polun suunta korjautuu intuitiivisesti.
 

mdmx
Seuraa 
Viestejä6415

Reifengas kirjoitti:
Terrorismi on sairaus, mutta ei suinkaan terroristien, van ihan jonkin muun.

Saatte itse keksiä, minkä.

Kai ne syöpäsolut itsessäänkin voidaan nähdä sairaina soluina, ihan kuin syöpä nähdään sairautena. Syövässä on se ongelma että kaikki syöpäsolut pitää tuhota, muuten syöpä ei poistu. Sen lisäksi on syytä puuttua syihin jotka syövän alunperin aiheutti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla