Jos pahuus on tauti, radikalisoitumiseen voisi päästä käsiksi. Kuva: Getty Images
Jos pahuus on tauti, radikalisoitumiseen voisi päästä käsiksi. Kuva: Getty Images

Ideologiselle pahuudelle on tarjolla nimikin: e-oireyhtymä.

Maailma on nähnyt paljon käsittämätöntä julmuutta. Viime vuosisataa kuvataan jopa kansanmurhien vuosisadaksi. Järjestelmällisissä tuhoamisoperaatioissa kuoli arviolta kymmenen miljoonaa ihmistä.

Vuosituhat vaihtui, mutta julmuus ei kadonnut. Euroopankin rauhaa uhkaavat ääri-islamistit, jotka julistivat sodan vääräuskoisille. Viimeisimpään, Isisin aloittamaan sotaan on lähtenyt myös taistelijoita useista länsimaista.

Maailma on ymmällään: miten tavalliset ihmiset muuttuvat tappajiksi?

Perinteisesti silmitöntä raakuutta on selitetty eläimellisillä vieteillämme: julmuus pääsee irti, kun aivojen alkukantaisimmat osat ottavat vallan ja kukistavat älyn.

Entä jos käykin päinvastoin? Tätä kysyvät aivotutkijat, joiden mielestä poikkeuksellinen pahuus voi ponnistaa aivojemme fiksuimmilta, evolutiivisesti nuorimmilta alueilta.

Uutta selitystä hakevan tutkijajoukon etunenässä on Kalifornian Los Angelesin yliopiston, kuuluisan Uclan, neurokirurgi Itzhak Fried. Hän on pannut merkille, että väkivaltaisiksi muuttuneita ihmisiä luonnehtii nippu oireita, jotka viittaavat sairauteen. Fried kutsuu oireyhtymää syndrooma e:ksi; e tulee englannin kielen sanasta evil, pahuus.

Fried esitää, että oireyhtymä puhkeaa, kun aivojen kehittynein alue, rationaalista ajattelua ja päätöksentekoa hoitava etuotsalohko, hurahtaa ylikierroksille eikä enää ota vastaan viestejä, joita aivojen alkukantaisemmat tunnealueet sille lähettävät.

Fried uskoo, että tämä kognitiivinen murtuma rikkoo meille luontaisen empatian. Friedin mukaan kaikki ihmiset tuntevat normaalisti synnynnäistä vastenmielisyyttä muiden vahingoittamista kohtaan. Jos tämä pidäke kumoutuu, tappamisesta voi tulla tapa toimia.

 

Tiede-lehden tammikuun numerossa on pitkä artikkeli, jossa New Scientist -tiedelehdelle työskentelevä toimittaja Laura Spinney kertoo, mistä  e-oireyhtymä voi johtua ja millaisin tutkimuksin neurotieteilijät ovat päätyneet pohtimaan sairauden mahdollisuutta.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa painettu lehti tai iPad-digilehti.

Jos olet tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta linkistä.

mdmx
Seuraa 
Viestejä4829
Liittynyt23.11.2009

Voiko terrorismi olla sairaus?

Menee filosofian puolelle tuo otsikon kysymys. Itse uskon että ei ole olemassa pahoja ihmisiä, on vain pahoja tekoja jotka johtuvat pahoista kokemuksista ja ymmärryksen puutteesta. Ja usein kai sitä ihminen tarkoittaa hyvää muttei ymmärrä mitä hyvä tarkoittaa, se on niin subjektiivista se hyvä. Äkkisyvän puolelta jos haluat näkökulmaa. No, on tullut tehtyä asioita joita pidän pahana. Tekohetkellä en pitänyt niitä pahana, vaan tarpeellisena tai oikeutettuna. Jälkikäteen kun niitä mietti, eli...
Lue kommentti
mdmx
Seuraa 
Viestejä4829
Liittynyt23.11.2009

Voiko terrorismi olla sairaus?

Reifengas kirjoitti: Terrorismi on sairaus, mutta ei suinkaan terroristien, van ihan jonkin muun. Saatte itse keksiä, minkä. Kai ne syöpäsolut itsessäänkin voidaan nähdä sairaina soluina, ihan kuin syöpä nähdään sairautena. Syövässä on se ongelma että kaikki syöpäsolut pitää tuhota, muuten syöpä ei poistu. Sen lisäksi on syytä puuttua syihin jotka syövän alunperin aiheutti.
Lue kommentti

Jopa huonomuistisena pidetty kultakala pystyy palauttamaan mieleensä yli vuoden takaisia tapahtumia.

Englanninkieliset kutsuvat hajamielisyyttä usein ”kultakalan muistiksi”, ja sen väitetään olevan vain kolmen sekunnin mittainen.

Todellisuudessa kultakala, kuten moni muukin kala, on muistivirtuoosi. Sen muisti on jopa niin luotettava, että Kanadassa Brittiläisen Kolumbian yliopiston luennoitsijat hyödyntävät sitä biologian opetuksessa.

Harjoituksessa kunkin opiskelijan pitää opettaa yhdelle kultakalalle, että se saa ylimääräisen ruoka-annoksen uimalla tietyn värisen muoviputken luo. Joka kalalle on varattu hiukan eri värisävy. Sitten putkirivistö pidetään poissa kalojen näkyviltä vuoden ajan. Tämän jälkeen opiskelija saa tehtäväkseen kokeilla, vieläkö hänen ”oma” kalansa valitsee oikean sävyn.

Vastaus on kyllä. Jokainen kultakala viilettää edelleen oman värisävynsä putkelle.

Kalojen muisti on muutenkin osoittautunut mainettaan paremmaksi. Eräs todiste tästä on röyhelötokko, sormenmittainen sintti, joka elää Atlantin rantavesissä.

Tutkimuksissa on paljastunut, että röyhelötokko painaa nousuveden aikana mieleensä kolmiulotteisen kartan kotivetensä pohjasta. Sitä hyödyntämällä tokko löytää laskuveden aikana vuorovesilammikosta takaisin mereen. Kartta päässään se loikkii yhdestä rannalle jääneestä lampareesta viereiseen, siitä seuraavaan ja niin edelleen avoveteen asti.

Jos tokot siirtää vieraan rannan lammikoihin, niiden loikat suuntautuvat mihin sattuu ja päättyvät yleensä kuivalle maalle. Jo yhden nousuveden mittainen uiskentelu uuden pohjamaiseman yllä riittää kuitenkin siihen, että ne muistavat oikeat hyppelyreitit yli kuukautta myöhemmin.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tutkija ja tietokirjailija Helena Telkänranta kertoo kalojen hämmästyttävistä kyvyistä. Valtaosa kalojen älyä ja tunnemaailmaa koskevista tutkimuksista on niin tuoretta, että tiedot eivät ole vielä ehtineet esimerkiksi oppikirjoihin.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.