Taiteilijan näkemyksessä punaisena näkyvä radiopurske syntyy planeetan pinnalla ja liikuttaa valopurjeella kulkevaa avaruusalusta. Kuva: M. Weiss/CfA
Taiteilijan näkemyksessä punaisena näkyvä radiopurske syntyy planeetan pinnalla ja liikuttaa valopurjeella kulkevaa avaruusalusta. Kuva: M. Weiss/CfA

Ilmiölle löytynee aivan tavanomainen selitys, mutta tutkijat spekuloivat, että erittäin suurienerginen radiopurske voisi olla peräisin älykkään sivilisaation laitteesta.

Tutkijat ovat havainneet poikkeuksellisen voimakkaita radiopurskeita, joita sykkii avaruuteen tuntematon lähde kolmen miljardin valovuoden päässä meistä. Radiopurskeet ovat radiotaajuudella havaittavia signaaleita, joita synnyttää jokin erittäin voimakas kohde.

Signaalin lähde on nimeltään FRB 121102, ja se on paikannettu kaukaiseen kääpiögalaksiin. FRB tarkoittaa nopeaa radiopursketta (fast radio burst) ja numerosarja on päivämäärä, jolloin signaali ensi kertaa havaittiin, toinen marraskuuta 2012.

Yhdessä purskeessa vapautuva energiamäärä on tähtitieteellinen. Vain sekunnin murto-osassa purske tuottaa kvintiljoona joulea. Pidemmin sanottuna miljoona biljoona biljoonaa joulea – luvussa on 30 nollaa.

Tähtitieteilijä Brian Grensler Toronton yliopistosta on laskenut, että tuo energiamäärä kattaisi koko maapallon tarpeet 30 miljardiksi vuodeksi.

Näitä purskeita FRB 121102 siis synnyttää sarjatulella. Tähän mennessä purskeita on havaittu 150.

Elokuun lopussa avaruudesta älyllisiä signaaleja etsivän Breakthrough Listen -hankkeen teleskoopit kuitenkin havaitsivat tahdin kiihtyneen.

”Purskeita ei koskaan aiemmin ole tästä lähteestä havaittu näin suurella taajuudella”, kertoo hankkeen johtaja Andrew Siemion Berkeleyn yliopiston tiedotteessa.

Hanketta rahoittaa venäläinen miljardööri Juri Milner, jonka toive on löytää älyllistä elämää avaruudesta.

FRB-kohteita tunnetaan useita. Ei tiedetä vielä, mitä ne ovat, mutta maailmankaikkeudessa on vain rajallinen määrä ilmiöitä, jotka voivat tuottaa näin paljon energiaa.

Yksi selitys olisi vinhasti pyörivä neutronitähti, magnetar. Se on kasaan, kuin timantiksi, puristunut tähden jäänne, jonka magneettikenttä on valtavan voimakas.

Kun kyseessä kuitenkin on poikkeuksellisen voimakas ja toistaiseksi selittämätön signaali, on lupa spekuloida taas avaruusolennoilla.

Niin tekevät ainakin Harvardin yliopiston fyysikot Avi Loeb ja Manasvi Lingam. He pohtivat jo alkukeväästä julkaistuissa laskelmissaan, että kyse voisi olla lähettimenä toimivasta massiivisesta rakennelmasta.

Se voisi olla eräänlainen lähetin, jonka rakentamiseen tarvittaisiin toki aivan julmetusti energiaa.

Loeb ja Lingam laskevat, että järkevintä olisi hyödyntää planeettakunnan oman tähden tuottamaa energiaa lähettimen käyttämiseen. Tällöin tarvittaisiin kaksi kertaa Maan kokoinen planeetta keräämään tarpeeksi valoa.

Tämä on fysiikan lakien puitteissa aivan mahdollista, mutta ihminen ei tällaista laitetta kykene vielä rakentamaan.

Kun puhutaan tällaisista mittakaavoista ja tehoista, laite vaatisi myös niin paljon jäähdyttämistä, että itse lähettimen pitäisi myös olla kahden Maan kokoinen.

Miksi sitten tällainen laite rakennettaisiin? Tutkijat spekuloivat, että teholla voitaisiin ajaa massiivista valopurjeella varustettua avaruusalusta, jolla voisi matkata toisiin tähtiin.

Kolmas ja tavanomaisempi selitys on, että signaali on peräisin kyseisen kääpiögalaksin keskellä olevasta supermassiivisesta mustasta aukosta, jonka ympäriltä purkautuu ainetta suihkuina.

FRB 121102 sijaitsee noin sadan valovuoden säteellä galaksinsa ytimestä, joten kyse voi hyvin olla yhdestä ja samasta lähteestä.

Oli signaali sitten muukalaisperäinen tai jotain muuta, sen lähtiessä aurinkokuntamme oli vain pari miljardia vuotta vanha ja maapallolla vain alkeellista, yksisoluista elämää. Signaalien saapuminen FRB 121102 -kohteesta meille kestää kolme miljardia vuotta.

Höpselsson
Seuraa 
Viestejä53
Liittynyt4.3.2017

Voimakas radiopurske herätti uumoilut avaruuden älystä

MrNewTime2 kirjoitti: Jännä että Aurinko heräsi pienellä viiveellä työntämään itsensä sisältä liikettä / energiaa / työntävää voimaa isosti. Maapallolla isoja hurrikaaneja on tähän aikaan vuodesta muutenkin, mutta saiko Maapallon keskustakin extra-annoksen pimeää työntävää voimaa tuosta kohteesta? Mielenkiintoista seurata havaitaanko muilla planeetoilla energiapurkauksia lähiaikoina. MrNewTime Ihan turha seurata havaintoja koska voihan sitä höpöttää. Mutta astronomit trolleina tekevät turhia...
Lue kommentti

Nonsenso eterno

Uuden tutkimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen voidaan estää vähemmillä päästörajoituksilla kuin on arvioitu.

Ilmastomuutoksen estäminen on helpompaa kuin tiedeyhteisö on aiemmin arvioinut, väittää uusi tutkimus.

Maailman maat sopivat Pariisin ilmastosopimuksessa tavoitteesta, jonka mukaan maapallon lämpeneminen pidetään 1,5 asteessa tällä vuosisadalla. Ilmastotutkijat ovat tähän mennessä laskeneet, että tavoite on käytännössä mahdotonta saavuttaa.

Uusi tutkimus päätyy kuitenkin toiveikkaampaan tulokseen. Kunnianhimoisen tavoitteen saavuttamiseen tarvitaankin vähemmän toimia ja päästörajoituksia kuin on uskottu, jos Oxfordin yliopiston Richard Millarin ja kumppaneiden laskelmat pitävät paikkansa.

Millarin ryhmä katsoo, että hallitusten välisen ilmastopaneeli IPCC:n ennusteet ovat yliarvioineet ihmisen osuutta ilmaston lämpenemiseen.

He itse päätyivät siihen, että ihmisen toimet ovat lämmittäneet ilmastoa 0,9 astetta 1800-luvun puolivälistä alkaen. Arvio on 0,3 astetta pienempi kuin hallitusten välisen ilmastopaneelin malleissa. Tämä tuo lisää liikkumavaraa hillintätoimiin.

Ryhmä laski Nature Geoscience -lehdessä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja ihmiskunta voisi päästää vielä ilmaan, niin että lämpeneminen ei ylittäisi 1,5 astetta.

Tulos oli, että päästöjä saa olla jopa kolminkertainen määrä siitä, mitä IPCC on arvioinut. Puolentoista asteen lämpenemien sallisi 250–540 gigatonnia lisää hiiltä ilmakehään.

Vaikka ihmiskunta näyttäisi pääsevän helpommalla, edessä on silti kovia ponnisteluja päästöjen vähentämiseksi.

”Pariisin 1,5 asteen tavoite ei ole mahdoton. Se on vain hyvin vaikea”, kommentoi Millar Naturen uutisjutussa.

Päästöjä pitäisi joka tapauksessa vähentää uuden ennusteen mukaan enemmän kuin mihin maat ovat tähän mennessä sitoutuneet.

Ilmatieteen laitoksen professori Ari Laaksonen epäilee, että uusi tutkimus tulee herättämään vielä tieteellistä kiistaa.

”Tutkimus perustuu aika suoraviivaiseen tilastolliseen ajatteluun”, Laaksonen sanoo.

Hän muistuttaa, että Millarin ryhmän käyttämistä lukuisista ilmastomalleista kolmasosa edelleen ennustaa, että 1,5 asteen tavoitteeseen on käytännössä mahdotonta päästä, vaikka otetaan huomioon 0,3 asteen korjaus.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan pelaamisen houkutus vähentää nuorten miesten muttei vanhempien miesten tai naisten työtunteja.

Tietokonepelit ovat kehittyneet niin hyviksi, että ne ovat houkutelleet nuoria miehiä vähentämään työntekoaan ja panostamaan vapaa-aikaan. Näin on käynyt ainakin Yhdysvalloissa tuoreen tutkimuksen mukaan.

Tämän vuosituhannen aikana Yhdysvalloissa nuorten, 21–30-vuotiaiden miesten keskimääräinen vuosityöaika on pienentynyt yli kahdellasadalla tunnilla vuodessa. Se on 40 tuntia enemmän kuin heitä vanhemmilla, 31–55-vuotiailla miehillä.

Työntekoa vähensi talouden alamäki, mutta se ei ole ainut syy.

Princetonin yliopiston Mark Aguiar ja työtoverit huomasivat, että työn kysynnän pienenemisen ohella muutoksen takana on nuorilla miehillä myös entistä viettelevämpi vapaa-aika.

Vapaa-ajassa nuoria miehiä näyttää kiehtovan eritoten yhä paremmiksi kehittyneiden tietokonepelien pelaaminen. Se on tutkijoiden mukaan erityisesti heille arjen ylellisyyttä.

Vuosina 2004–15 nuorten miesten viikoittainen vapaa-ajan määrä kasvoi 2,3 tuntia. Suurin osa eli noin 60 prosenttia tästä lisäyksestä kului pelaten, laskee tutkimusryhmä Yhdysvaltain taloustutkimuskeskuksen NBER:n julkaisemassa raportissaan.

Sitä vastoin naiset ja vanhemmat miehet käyttivät omasta lisääntyneestä vapaa-ajastaan vain pienen osan pelaamiseen.

Kaiken kaikkiaan nuoret miehet lisäsivät runsaassa kymmenessä vuodessa pelaamistaan noin sadalla tunnilla vuodessa. Se merkitsee 50 prosentin lisäystä.

Pelaaminen selittää tutkimuksen mukaan 23–46 prosenttia nuorten miesten työpanoksen vähenemisestä. Myös nuorten naisten työtunnit ovat aavistuksen laskeneet pelaamisen takia.

Tutkijat arvioivat, että myös muissa teollisuusmaissa pelaaminen on voinut syödä työhaluja. Heidän mukaansa pelaaminen ja siinä kehittyminen voivat tarjota niin paljon nautintoa, että sillä voi olla pysyviä vaikutuksia työn tarjontaan.

Suomessa ei ole tiettävästi tutkittu vapaa-ajan houkutusten vaikutusta siihen, kuinka paljon työtä tehdään.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Pertti Taskisen mukaan nuorten miesten säännöllinen työaika on vaihdellut suhdanteiden mukaan mutta selvää laskua tai nousua ei ole ollut.

”Säännöllinen työaika pohjautuu useimmiten työsopimukseen. Halukkuuteen tehdä ylitöitä voi tietysti vaikuttaa se, että vapaa-ajan toiminnot ovat nousseet vaihtoehtona houkuttelevammaksi”, Taskinen toteaa.

Taskinen kuitenkin kysyy, miksi tietokonepelaamien vasta nyt korvaisi työntekoa, sillä ovathan tietokonepelit aina kiehtoneet niiden pelaajia.