Kiinassa palaa hiili runsaampana kuin missään muualla. Kuva: Tobixen, Wikimedia Commons
Kiinassa palaa hiili runsaampana kuin missään muualla. Kuva: Tobixen, Wikimedia Commons

Eniten tupruaa Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Intiassa.

Aikana, jolloin hiilidioksidipäästöjä kannattaisi karsia ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi, on rakennettu hiiltä tupruttavia voimaloita nopeampaan tahtiin kuin koskaan aikaisemmin. Vuosina 2000–2012 niiden päästöt ovat lisääntyneet maailmassa keskimäärin neljä prosenttia vuodessa, mikä on vastaavan mittaisen jakson ennätystulos. Yhdysvaltalaisten tutkijoiden laskelman julkaisi Environmental Research Letters.

Steven Davis Kalifornian yliopistosta Irvinestä ja Robert Sokolow Princetonin yliopistosta laskivat myös, paljonko maailman olemassaolevat voimalat päästävät odotettavissa olevana toiminta-aikanaan eli keskimäärin 40 vuotena, jollei niitä suljeta aikaisemmin tai päästöjä vähennetä uusilla puhdistustekniikoilla.

Heidän mukaansa nykyvoimaloiden elinikäiset päästöt ovat yli 300 miljardia tonnia hiilidioksidia. Noin kaksi kolmannesta tulee hiilivoimaloista, loput muunlaisista.

Maailman nykypäästöissä tuo tonnimäärä vastaa kaikkien päästölähteiden kymmenen vuoden yhteistuottoja.

Jos nykymeno jatkuu, jo olemassaolevien voimaloiden elinikäisistä päästöistä noin 42 prosenttia tulee Kiinasta, 11 prosenttia Yhdysvalloista, 8 prosenttia Intiasta ja 9 prosenttia Euroopan alueelta. Nopeasti kasvaneita päästäjiä ovat myös Indonesia, Saudi-Arabia ja Iran.

Videolla tutkija Steven Davis pohtii tulosten merkitystä.

 

Toope
Seuraa 
Viestejä24749
Liittynyt23.7.2006

Voimaloiden hiilipäästöt lisääntyneet nopeammin kuin koskaan

Hiilidioksidipäästöjen lisäys tuskin tulee länsimaista, vaan jostain muualta, kuten Kiinasta. Toki Saksan ydinvoimavastainen politiikkakin vaikuttaa, milläpä ydinvoimaa korvaisivat, elleivät hiilellä?
Lue kommentti

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187
Liittynyt27.2.2014

Voimaloiden hiilipäästöt lisääntyneet nopeammin kuin koskaan

Hiilivoimalat ovat myös suurin säteilylähde ja tuo ydinvoimavastaisuus on pääsyy niiden lisäämiseen. Hiukkaspäästöineen yleensä tappaja.
Lue kommentti

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro