Kuva: <span class="photographer">Nasa</span>
Kuva: Nasa

Maalämpöä hyödyntävät voimalat voisivat käyttää lämmönsiirtoon hiilidioksidia.

Maalämpövoimalat voisivat poistaa hiilidioksidia ilmakehästä ja tuottaa sen avulla energiaa, väittää amerikkalaistutkimus.

Hiilidioksidi voisi korvata veden aineena, jonka avulla lämpöä maan sisuksista noudetaan. Ajatuksen esitti Donald Brown Los Alamosin laboratorioista kuusi vuotta sitten. "Väite oli älyttömin, jonka olin ikinä kuullut", hydrogeologi Karsten Pruess Berkeleyn yliopistosta tunnustaa New Scientistissa. "Mitä enemmän sitä pohdin, sen houkuttelevammalta se alkoi kuitenkin tuntua".

Pruess päätti tutkia teoriaa ranskalaisessa Soultzin voimalassa. Laskelmat osoittivat, että hiilidioksidi lisäisi voimalan energiantuotantoa vähintään puolella. Vaikka hiilidioksidi ei kykene sitomaan yhtä paljon lämpöä kuin vesi, se lisää tehokkuutta, koska kaasu liikkuu nopeammin järjestelmän läpi. "Hiilidioksidi on veteen verrattuna sama kuin vesi verrattuna hunajaan", Pruess selittää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäksi hiilidioksidin pumppaaminen vaatii vähemmän energiaa kuin veden. Eikä siinä kaikki: menetelmää voisi samalla käyttää hiilidioksidinieluna, koska kaasua tihkuu joka tapauksessa kiven sisään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pohjanmerellä ja Algeriassa tehdyissä kokeissa on saatu varastoitua miljoona tonnia hiiltä maankuoreen, mikä vastaa 150 megawatin hiilivoimalan vuosipäästöjä. Pruessin mukaan pieni geoterminen voimala voisi tallettaa saman määrän – ja tuottaa samalla 50 megawattia energiaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla