Italialainen judoka Rosalba Forciniti tuulettaa voittoa Lontoon olympialaisten pronssiottelussa. Tutkijat antoivat eleyhdistelmälle nimeksi triumfi.
Kuva: EJU / Gabriela Sabau & Tamas Zahony
Italialainen judoka Rosalba Forciniti tuulettaa voittoa Lontoon olympialaisten pronssiottelussa. Tutkijat antoivat eleyhdistelmälle nimeksi triumfi. Kuva: EJU / Gabriela Sabau & Tamas Zahony

Kulttuuri sanelee, kuinka näyttävästi urheilija triumfin esittää.

Voiton hetkellä urheilijan vaistomainen ensireaktio on näyttää elein dominanssiaan eli mahtiaan.

San Franciscon osavaltionyliopiston tutkijat tarkkailivat urheilijoiden ruumiinkieltä olympialaisten ja paralympialaisten judo-otteluissa. Voiton jälkeiseen ensireaktioon liittyville eleille he antoivat yleisnimen triumfi.

Tutkimuksessa triumfit pisteytettiin asteikolla yhdestä viiteen. Triumfiin kuuluviksi luettiin käsien nostaminen olkapäiden yläpuolelle, rinnan työntäminen eteen, pää heittäminen taakse ja hymy. Näitä eleitä esittävät kaikkien maiden ja kulttuuripiirien urheilijat, myös sokeat paralympiajudokat. Tämä viittaa siihen, että triumfi on biologisesti määräytyvä reaktio, jolla on voinut olla tehtävä hierarkisen aseman määrittämisessä.

– Monilla eläimilläkin on vastaavia eleitä, joiden ansiosta niiden keho näyttää kookkaammalta, sanoo tutkimuksen toinen tekijä, San Franciscon osavaltionyliopiston psykologian professori David Matsumoto.

Marraskuussa ilmestyneessä erillisessä tutkimuksessa sama parivaljakko osoitti, että urheilijan kulttuuritausta kuitenkin vaikuttaa siihen, kuinka voimakkaasti mahtia näytetään. Jos urheilijan kotimaassa status on tärkeä ja hierarkiaerot suuria, hän esittää todennäköisesti näyttävämmän triumfin kuin tasa-arvoisen kulttuurin kasvatti.

Suurten hierarkiaerojen maihin kuuluvat muun muassa Malesia, Slovakia ja Romania. Tasa-arvoisia ovat Israel, Itävalta ja Suomi. Yhdysvallat, Britannia, Unkari, Iran ja Italia sijoittuvat jatkumon keskivaiheille.

Toinen tutkimuksista julkaistiin Motivation and Emotion -lehdessä, toinen Cross-Cultural Research -lehdessä.