Siitiöitä. Kuva: <span class="photographer">Corbis RF</span>
Siitiöitä. Kuva: Corbis RF

Ensimmäiset valmistavat tietä jäljessä tuleville.

Ensimmäiset tulevat viimeisiksi ja viimeiset ensimmäisiksi. Tämä Raamatun väittämä näyttää pitävän paikkansa ainakin spermakilpailussa. Lajeilla, joilla naaraat parittelevat useiden koiraiden kanssa, viimeisenä paritellut koiras siittää useimmiten suurimman osan jälkeläisistä.

Viimeisen koiraan etua on selitetty monilla eri mekanismeilla. Viimeisenä tuleva koiras voi heikentää muiden koiraiden laskeman sperman laatua tai tuottaa itse enemmän spermaa. Eräät sudenkorennot kaapivat mekaanisesti edellisten koiraiden sperman pois.

Evoluutiobiologit David Hosken ja David Hogdson Exeterin yliopistosta tarjoavat Journal of Theoretical Biologyssa yleisemmän selityksen viimeisen koiraan hyvälle menestykselle. Heidän mukaansa kohtu on siittiöille vihamielinen paikka. Immunologinen järjestelmä hidastaa siittiöiden matkantekoa, ja kohdun happamuus on niille epäsuotuisa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Spermassa on kuitenkin monia aineita, jotka murtavat kohdun puolustusta ja tekevät siitä siittiöystävällisen. Ensimmäisenä tulevat siittiöt joutuvat tähän ladunaukaisijan rooliin, mutta kuukahtavat jo puolimatkassa, kun taas viimeisenä tulevien on helppo uiskennella valmista latua pitkin suoraan perille. Teoriaa tukee se, että jos toinen koiras parittelee naaraan kanssa heti ensimmäisen jälkeen, sen siittiöt menestyvät lähes yhtä huonosti kuin ensimmäisenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää New Scientistin sivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla