Suomen Akatemian järjestämän lukiolaisten tiedekilpailun Viksun vuoden 2001 voittajat on valittu. Ykköseksi ylsi Nora Lindström Espoon Mattlidenin lukiosta. Noran kilpailutyö ruoti kahden romaanin, Jonathan Swiftin Gulliverin retkien ja Georg...

Suomen Akatemian järjestämän lukiolaisten tiedekilpailun Viksun vuoden 2001 voittajat on valittu. Ykköseksi ylsi Nora Lindström Espoon Mattlidenin lukiosta. Noran kilpailutyö ruoti kahden romaanin, Jonathan Swiftin Gulliverin retkien ja George Orwellin Vuonna 1984:n yhtäläisyyksiä. Hän selvitti erityisesti sitä, miten Orwell on käyttänyt hyväkseen Swiftin ideoita kielen manipuloinnista. Muita palkittuja töitä olivat mm. polkupyörän kumin ilmanpaineen vaikutus vierintäkitkakertoimeen pyörällä ajettaessa, Turun tuomiokirkon keskiaikainen rakennushistoria sekä brittiläisten ja amerikkalaisten kosmetiikkamainosten kielelliset erot. Voittajat tulevat Kuopiosta, Vaasasta, Turusta, Espoosta, Valkeakoskelta ja Helsingistä. Kaikkien kesken jaetaan yhteensä 16 850 euroa, noin 100 000 markkaa.

Viksu-tutkimuksia saapui kilpailuun yhteensä 133 kappaletta, 11 enemmän kuin vuotta aiemmin. Eniten kilpailutöitä tehtiin kirjallisuuden alalta, yhteensä 28. Seuraavaksi suosituimpia aihealueita olivat biologia (20), historia (17), fysiikka (16), taloustiede (15), kemia (8), filosofia (5) ja matematiikka (5). Kilpailutöistä 70 oli tehty englanniksi, 50 suomeksi ja 13 ruotsiksi. Töistä 82 oli tyttöjen tekemiä ja 51 poikien.

Voittajatöiden esittelyt ja tietoja kilpailusta löydät Viksun verkkosivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla