Kuva Shutterstock, muokkaus Riku Koskelo
Kuva Shutterstock, muokkaus Riku Koskelo

Interferonista toivottiin ihmelääkettä, ja fuusioreaktoria odotettiin.

Tiede-lehden kaikkien aikojen ensimmäinen numero ilmestyi 10. lokakuuta 1980. Lehteä suunnitellutta toimikuntaa oli johtanut professori Lauri Saxén. Hän perusteli lehteä ensimmäisen numeron pääkirjoituksessa:  

”Tutkijat ovat alkaneet tiedostaa työnsä tärkeäksi osaksi sen taustan, tavoitteiden, tulosten ja miksei myös itse jokapäiväisen aherruksen esittelyn sille yhteiskunnalle, jonka taloudellisen ja henkisen tuen turvin he toimivat. – – Tiede 2000:n tavoitteena on lisätä tieteellisen tutkimuksen ja sen tulosten tuntemusta.”

Syöpiin ja virustauteihin toivottiin 1980-luvun alussa ihmelääkettä interferonista, solujen tuottamasta aineesta, joka säätelee elimistön puolustusjärjestelmää. Aiheesta kirjoitti ykkösnumerossa suomalainen virologi Kari Cantell, joka oli interferonin valmistamisen ja puhdistamisen johtava asiantuntija maailmassa. Hän kehotti panemaan jäitä hattuun: ”Lähinnä syöpätutkimuksen vuoksi interferonista on tullut tiedotusvälineiden “supertähti”, johon kohdistetaan epärealistisia toiveita.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alkuaikana lehti oli kaksikielinen. Ensimmäisessä numerossa kuuluisa suomalainen paleontologi Björn Kurtén kirjoitti jääkauden nisäkkäistä ruotsiksi. Kurtén oli monilahjakkuus, joka tutkimustyön lisäksi kirjoitti muinaiselämästä suosittuja yleistajuisia tiedekirjoja ja myös romaaneja, joita hän nimitti paleofiktioksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Artikkelissa ”Uutta sampoa taotaan” teknillisen fysiikan ja ydinvoimatekniikan spesialistit Jorma Routti ja Rainer Salomaa pohtivat, onnistuisiko fuusioreaktori vuoteen 2000 mennessä. Viisaan varovainen loppupäätelmä kuului: ”Kysymykseen – – ei vielä voida varmasti vastata.”

Ilmoitussivulla toimistotarvikeyritys Wulff mainosti Hewlett Packardin varhaista kannettavaa tietokonetta. ”HP-85 kulkee mukana yhtä vaivattomasti kuin salkku.” Laitteen painoa ei ilmoituksessa mainittu, mutta nettitietojen mukaan se painoi noin yhdeksän kiloa.

Lue numero 1/1980 sähköisenä näköisversiona

Lehti on luettavissa ilmaiseksi Tieteen iTunes- ja Android-sovelluksella sekä tilaajatunnuksilla osoitteessa tiede.fi/Lehtiarkisto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla