Alun perin se haluttiin Finlandia-talon tai Linnanmäen kylkeen.

”Ajatus suomalaisesta tiedekeskuksesta esitettiin vajaat puolitoista vuotta sitten. Ilmassa leijunut idea on nyt muotoutunut puntaroitaviksi ehdotuksiksi, esisuunnitelmaksi.”

Näin kertoi tiedetoimittaja Tuula Koukku numeron 8/1983 jutussa ”Toimiva tiedekeskus tulossa”.

”Tiedekeskuksen esisuunnitelma painottaa sijaintipaikan keskeisyyttä.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Helsingin keskustassa on kaksi erinomaista tiedekeskuksen paikkaa. Toinen on terassitoriksi kutsuttu alue Töölönlahden eteläpuolella Finlandia-talon tuntumassa – paikka, jota keskeisempää ei ole.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Toinen hyvä sijaintipaikka olisi Linnanmäen eteläsivu. Huvipuiston läheisyys hälventäisi heti tiedekeskuksesta turhan arvokkuuden.”

”Myös Helsingin ydinkeskustan ulkopuolisia sijaintipaikkoja on tutkailtu. Näistä työryhmä pitää samanarvoisina Espoon Otaniemeä ja Helsingin Kumpulaa, jonne on nousemassa yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kampusalue. Kummankin paikan etuna on nopea kaavoitettavuus, vaarana taas tiedekeskuksen leimautuminen yksinomaan tekniikan tai luonnontieteiden tyyssijaksi.”

Tiedekeskus Heureka avattiin yleisölle Vantaan Tikkurilassa vuonna 1989.

Elämyksiä uteliaalle jo 35 vuotta

Lehden ensimmäinen numero ilmestyi 10. lokakuuta 1980. Yleistajuinen tiedelehti perustettiin suomalaisen tiedeyhteisön aloitteesta.

Nimeksi valittiin tulevaisuutta henkivä Tiede 2000. Kun uusi vuosituhat alkoi, nimi lyhennettiin muotoon Tiede.

Päätoimittajina ovat toimineet Jali Ruuskanen, Tuula Koukku ja Jukka Ruukki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla