Terveyskasvatusprojekti vähensi keski-ikäisten sydäntautikuolleisuutta 25 prosenttia.

Pohjois-Karjala-projektin johtaja Pekka Puska kuvaili kymmenessä vuodessa saatuja tuloksia jutussa ”Oppiiko Suomi terveemmäksi? numerossa 6/1984:

”Ravinto- ja tupakointitottumukset ovat Pohjois-Karjalassa selvästi muuttuneet. Muutokset ovat osittain valtakunnallisia, mutta Pohjois-Karjalassa ne ovat suurempia kuin muualla.”

”Keski-ikäisen väestön sydäntautikuolleisuus on Pohjois-Karjalassa noin 25 prosenttia pienempi kuin ennen projektin alkua. Kehitys on kaksi kertaa nopeampaa kuin muualla maassa.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mistä projekti sai alkunsa? Puska kertoo:

”Kun 1970-luvun alussa oivallettiin, miten vakava ongelma sydän- ja verisuonitaudit Suomessa ja erityisesti Pohjois-Karjalassa olivat, käynnistettiin 1972 pohjoiskarjalaisten vetoomuksesta laaja kansallinen kokeilu- ja tutkimusohjelma, Pohjois-Karjala-projekti. Siinä on selvitetty, miten voidaan vaikuttaa kokonaisen läänin väestön elintapoihin ja sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Yhteisön omatoimisuuteen perustuvalla ohjelmalla on muun muassa yritetty muuttaa ruokatottumuksia, vähentää tupakointia ja parantaa verenpainehoitoa.”

Ruokatottumuksiksi suositeltiin tällaisia:

”Vähennä rasvan osuutta ruokavaliosta ja korvaa samalla osa kiinteästä rasvasta (tyydyttyneet rasvat) kasviöljyillä (monityydyttymättömät rasvat). Lisää täysjyväviljatuotteiden, juuresten, vihannesten, hedelmien ja marjojen osuutta ruokavaliossa. Vähennä suolan ja sokerin käyttöä.”

Terveyskursseja järjestettiin muun muassa yhteistyössä TV 2:n kanssa tosi-tv-periaatteella: tv-studiossa ohjeistettiin esimerkkiryhmää katsojille malliksi.

”Tv-kurssien aikana 5 000–10 000 ihmistä lopetti tupakoinnin, kymmenet tuhannet laihduttivat ja useat sadat tuhannet muuttivat ruokatottumuksiaan.”

Elämyksiä uteliaalle jo 35 vuotta

Lehden ensimmäinen numero ilmestyi 10. lokakuuta 1980. Yleistajuinen tiedelehti perustettiin suomalaisen tiedeyhteisön aloitteesta.

Nimeksi valittiin tulevaisuutta henkivä Tiede 2000. Kun uusi vuosituhat alkoi, nimi lyhennettiin muotoon Tiede.

Päätoimittajina ovat toimineet Jali Ruuskanen, Tuula Koukku ja Jukka Ruukki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla