Kuvanteko tietokoneella oli uutta ja ihmeellistä.

”Tietokonegrafiikan avulla saadaan aikaan hätkähdyttäviä kuvia, kuutamoita ja maatamoita”, hehkuttaa teksti jutun ”Kuvanteon kumous” alussa numerossa 2/1986. Vieressä on suttuisena ja pikselisenä kuvana ikään kuin näkymä Kuun kamaralta, ja taivaalla möllöttää ”Maa”, joka näyttää lelutehtaan valmistamalta eksoplaneetalta.

Tekniikan keskeneräisyyden toki hahmottaa myös jutun kirjoittaja, elektroniikkaan ja tietotekniikkaan erikoistunut tutkijaprofessori Yrjö Neuvo:

”Kuvallisen tiedon käsittely vaatii tietokoneelta lukuisia nopeita laskutoimituksia ja siksi paljon muistitilaa. Ihmisen silmät ja muu näköjärjestelmä ovat niin hieno ja suorituskykyinen kokonaisuus, että tietokoneella on tiedonkäsittelijänä vastaavaan vielä tavattoman pitkä matka.”

”Tavallisen tietokoneen kuvaruudulla – – jos halutaan kirjapainotasoinen kuva, tarvitaan vähintään 1 000 x 1 000 eli miljoona kuvapistettä. Muuten kuvan havaitsee tarkemmin katsottaessa muodostuvan pienistä neliöistä – –. Miljoona kuvapistettä vaatii kuitenkin tietokoneen muistissa vähintään miljoona muistipaikkaa jo pelkästään mustavalkoisia kuvia tehtäessä. Tämä on kaksi kertaa niin paljon kuin tavallisissa kotitietokoneissa. Niiden muisti on yleensä korkeintaan 64 kB.”

”Värien lisääminen tuntuu kovin yksinkertaiselta, mutta on muistettava, että kaksinkertaistettaessa värien määrä tarvitaan jokaista kuvapistettä kohti kaksinkertainen määrä muistia.”

”Kolmiulotteisten kuvien aikaansaaminen vaatii koneelta paljon laskenta- ja muistikapasiteettia. Niinpä kotitietokoneilla ja tavallisilla keskikokoisilla tietokoneilla ei kappaleiden kolmiulotteinen kuvaaminen onnistu vielä pitkään aikaan, puhumattakaan siitä, että näitä kuvia käänneltäisiin ja liikuteltaisiin kuvaruudulla.”

Elokuvateollisuus alkoi toden teolla käyttää tietokonegrafiikkaa sellaisissa teoksissa kuin Tron (1982) ja The Last Starfighter (1984). Kevyesti se ei käynyt:

”Tällaisen toiminnan valtavaa muistitarvetta kuvaa hyvin se, että maailman suurin tietokone Cray X-PM tarvitsi yhden Starfighter-elokuvassa käytetyn avaruusaluksen luomiseen tietokoneaikaa viisi minuuttia. Tätä ennen oli tietenkin tehty valtavasti ohjelmointityötä pienempien koneiden avulla. Ja yhdestä kuvasta on vielä pitkä matka siihen, että avaruusalus liikkuu tyhjiössä luonnollisen näköisenä – niin kuin tuossa elokuvassa tapahtui.”

Elämyksiä uteliaalle jo 35 vuotta

Lehden ensimmäinen numero ilmestyi 10. lokakuuta 1980. Yleistajuinen tiedelehti perustettiin suomalaisen tiedeyhteisön aloitteesta.

Nimeksi valittiin tulevaisuutta henkivä Tiede 2000. Kun uusi vuosituhat alkoi, nimi lyhennettiin muotoon Tiede.

Päätoimittajina ovat toimineet Jali Ruuskanen, Tuula Koukku ja Jukka Ruukki.

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1562
Liittynyt12.4.2005

Vuonna 1986 pikselinenkin grafiikka näytti hienolta

Heikki Hopo 11.09.2015 klo 02:36 How "oldschool" graphics worked Mitä Oldschoolia tuo nyt on? Rasterinäytöt ja kaikki. Tektronix 4010 vektoripiirtoinen muistikuvaputki vasta oli jotakin. Kun sen himmeää kuvaa tuijotti hämärässä huoneessa, niin tiesi tekevänsä tietokonegrafiikkaa. Nuorisolle tiedoksi, että laite oli oikeastaan kuvaputkipiirturi, jossa alkeellinen vuorovaikutus oli mahdollista.
Lue kommentti

Vanha jäärä

pmk
Seuraa 
Viestejä1855
Liittynyt1.1.2010

Vuonna 1986 pikselinenkin grafiikka näytti hienolta

Vanha jäärä kirjoitti: Heikki Hopo 11.09.2015 klo 02:36 How "oldschool" graphics worked Mitä Oldschoolia tuo nyt on? Rasterinäytöt ja kaikki. Tektronix 4010 vektoripiirtoinen muistikuvaputki vasta oli jotakin. Kun sen himmeää kuvaa tuijotti hämärässä huoneessa, niin tiesi tekevänsä tietokonegrafiikkaa. Nuorisolle tiedoksi, että laite oli oikeastaan kuvaputkipiirturi, jossa alkeellinen vuorovaikutus oli mahdollista. Meillä oli tuollainen 4010 rumpupiirturin vieressä, jolla hoidettiin piirrosten...
Lue kommentti
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä