Kaikkiin uusiin seksikumppaneihin kehotettiin suhtautumaan kuin mahdollisiin taudinkantajiin.

”Marraskuussa 1987 istuu vastaanotollani 23-vuotias nainen, jonka kaulalta ja kainaloista löydän suurentuneita imusolmukkeita. Hänellä on ollut hiv-infektio kahden vuoden ajan. Poikaystävä on mukana. Hänen tautinsa on viidessä vuodessa edennyt pitemmälle, arc-vaiheeseen. Molemmat ovat suomalaisia työssä käyviä nuoria, jotka suunnittelevat tulevaisuutta, yhteisiä matkoja, lapsiakin.”

”Keskustelemme tilanteesta, ja korostan raskauden ehkäisyn tärkeyttä. Kerron, että kehitteillä on lääkeaineita, jotka voivat hidastaa taudin kulkua. Muistutan, että heidän on pidettävä itsestään hyvää huolta, koska kysymyksessä on kilpajuoksu ajan kanssa. Toivoaan ei saa menettää.”

Näin aloittaa numerossa 1/1988 juttunsa ”Aids, missä ollaan?” iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Sirkka-Liisa Valle, joka oli väitellyt tohtoriksi aidsista edellisenä vuonna.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hän oli kirjoittanut aidsista myös neljä vuotta aiemmin, numeroon 1/1984. Silloin otsikkona oli ”Aids – mistä on kysymys?” Elimistön puolustusjärjestelmän tuhoava, yhdynnän tai veren kautta tarttuva tauti oli havaittu 1980-luvun alussa ensin Yhdysvalloista ja sitten Euroopasta, mutta sen aiheuttajaa ei tiedetty. Eri viruksia epäiltiin. Vuoden 1983 lopussa Suomesta oli diagnosoitu kaksi aids-potilasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vuoden 1984 alussa julkaistun artikkelin jälkeen aidsin aiheuttajaksi oli tunnistettu hi-virus, joka oli löydetty vuonna 1983. Muuten vuoden 1988 tilanne ei ollut suuresti neljän vuoden takaista parempi:

”Hiv-infektio on levinnyt kuudessa vuodessa kaikkialle maailmaan. Siihen on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä.”

”Tauti on Suomessa, eikä sen herraksi ole päästy.”

”Toistaiseksi ei ole lääkettä tai hoitokeinoa, joka parantaisi hiv-infektion. – – Varhain aloitettu lääkehoito saattaa estää aidsin oireisen vaiheen kehittymisen ja parhaassa tapauksessa myös vähentää taudin tarttuvuutta.”

”Koska aids tarttuu valtaosin seksikontaktissa – – (eikä) tartuntaa voi nähdä päältä, on jokaiseen uuteen seksikumppaniin suhtauduttava kuin taudinkantajaan, kunnes toisin on osoitettu.”

”Vasta-ainetestiin meno tuntuu parisuhdetta perustettaessa pian aivan luonnolliselta. Ne, jotka eivät halua tai kykene ylläpitämään uskollista parisuhdetta, ratkaisevat asian käyttämällä kondomia kaikissa seksitilanteissa.”

Numeron 7/1988 uutispalstan mukaan Suomesta oli sen vuoden lokakuun alkupuoleen mennessä löytynyt 229 hi-viruksen saanutta ihmistä. Heistä 38:n oli todettu sairastuneen aidsiin.

Elämyksiä uteliaalle jo 35 vuotta

Lehden ensimmäinen numero ilmestyi 10. lokakuuta 1980. Yleistajuinen tiedelehti perustettiin suomalaisen tiedeyhteisön aloitteesta.

Nimeksi valittiin tulevaisuutta henkivä Tiede 2000. Kun uusi vuosituhat alkoi, nimi lyhennettiin muotoon Tiede.

Päätoimittajina ovat toimineet Jali Ruuskanen, Tuula Koukku ja Jukka Ruukki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla