Voyager 2 -luotain oli edellinen ulkoplaneettojen tutkija.

”Avaruusluotain Voyager 2 ohitti Neptunuksen 25. elokuuta vain muutaman tuhannen kilometrin etäisyydeltä planeettaa ympäröivästä kaasukehästä. Luotaimen rata poikkesi ennen ohitusta ainoastaan 34 km siitä, mikä sille oli suunniteltu lähetyshetkellä 12 vuotta aikaisemmin. Ohjelman johtaja Norman Haynes Nasasta vertasi suoritusta golfiin: – – ”Ei hassummin putattu.””

Näin kertoi uutisjuttu numerossa 6/1989.

Ennen Neptunusta luotain oli ohittanut Jupiterin, Saturnuksen ja Uranuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Voyager 2 on lähettänyt maahan kuvia ja muuta tietoa ohittamistaan planeetoista, niiden renkaista ja kuista. Voyagerin keräämiä tietoja käsitellään vielä vuosikymmenien kuluttua. Neptunuksen ohituksen jälkeen luotaimen edessä ei enää ole planeettoja – se jatkaa matkaansa aurinkokunnan ulkopuolelle.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Neptunuksesta ei ollut aiemmin pystytty havaitsemaan yksityiskohtia. Voyager 2:n havainnot paljastivat kaasukehän myrskyisyyden: pilvien liikenopeuden perusteella tuulten nopeus on jopa 650 kilometriä tunnissa.

Vuoden 1989 tilanne planeettakuntamme laidalla muistutti siis tätä vuotta. Nythän New Horizons on ensimmäisenä luotaimena kuvannut ja tutkinut läheltä vieläkin kaukaisempaa kiertolaista, Plutoa.

Elämyksiä uteliaalle jo 35 vuotta

Lehden ensimmäinen numero ilmestyi 10. lokakuuta 1980. Yleistajuinen tiedelehti perustettiin suomalaisen tiedeyhteisön aloitteesta.

Nimeksi valittiin tulevaisuutta henkivä Tiede 2000. Kun uusi vuosituhat alkoi, nimi lyhennettiin muotoon Tiede.

Päätoimittajina ovat toimineet Jali Ruuskanen, Tuula Koukku ja Jukka Ruukki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla