Itä-Eurooppa oli mullistunut, Neuvostoliitto viimeisillään.

Marraskuussa 1989 murrettiin muuri, joka oli 1960-luvun alusta saakka jakanut Berliinin kahteen osaan. Saksalais-suomalaisten suhteiden historiaa tutkinut Hannes Saarinen kirjoitti jutussaan ”Kohti yhtä Saksaa?” numerossa 1/1990:

”Vielä vuosi sitten kahden Saksan olemassaolo näytti vakiintuneelta. Maailmalla oli totuttu siihen, että Natoon ja Euroopan yhteisöihin ankkuroitu Saksan liittotasavalta sekä Neuvostoliiton johtamaan sosialistiseen leiriin lukeutuva Saksan demokraatinen tasavalta ovat erillisiä valtioita ja pysyvät sellaisina. Vain jaettu Berliini, tai tarkkaan ottaen Länsi-Berliinin sijainti keskellä DDR:ää, muistutti edelleen, että joskus oli ollut olemassa yhtenäinen Saksa.”

”Itäsaksalaisten viimekesäinen joukkopako, vallan vaihtuminen maassa ja lopulta rajojen avaaminen suoraan länteen mullistivat tilanteen täydellisesti.”

”Nykyinen keskustelu Saksojen yhdistymisestä lähti liikkeelle DDR:n sisäisestä kriisistä, jonka puhkeaminen on osa koko itäblokin murrosta.”

”Huolestuneimmat ja kielteisimmät ulkomaiset kannanotot kiirivät Puolasta ja Israelista. Juutalaisten ja puolalaisten reaktiot olivat ymmärrettäviä, olivathan he kärsineet eniten kansallissosialistisen Saksan terrorista.”

”Toisaalta Euroopan yhdentymiskehitys ja suunnitelma Eurooppalaisesta talousalueesta – johon uudistusprosessin aloittaneet Keski- ja Itä-Euroopan valtiotkin saattaisivat jollakin tapaa liittyä – on luonut vision suuresta perheestä, jossa valtionrajat eivät enää muodosta aitoja kansojen välille. Tässä uudessa Euroopassa saksalaisillakin, niin toivotaan, olisi sijansa ilman historian painolastia.”

Tilannekuvaa hahmotteli myös poliittisen historian dosentti Seppo Hentilä jutussaan ”Sosialismi romahti” numerossa 7/1990:

”Syksyllä 1989 kaikki muuttui – vyöryn lailla. Puolassa kommunismit menettivät yksinvaltansa syyskuussa, kun Solidaarisuuden neuvonantaja Tadeusz Mazowiecki muodosti uuden hallituksen. Budapestissa laskettiin punainen tähti alas parlamenttitalon katolta – –, ja Unkari julistautui porvarilliseksi tasavallaksi.”

”Marraskuun 9. päivänä DDR avasi yllättäen rajansa, ja Berliinin muuri murtui. – – Ensimmäisisä vapaissa vaaleissa juhli oikeisto. Kansa ei enää uskaltanut luottaa mihinkään, mkä vähänkin haiskahti sosialismilta.”

”Tšekkoslovakiassa kommunistit menettivät yksinvaltansa marraskuussa. – – Muutamaa päivää aikaisemmin oli syrjäytetty Romanian Nicolae Ceausescu. – – Vain Bulgariassa muutos eteni (Neuvostoliiton presidentin) Gorbatšovin toivomalla tavalla: valta vaihtui hallitusti.”

”Itä-Euroopassa romahtivat stalinistiset diktatuurit – mutta miksi niin äkkiä ja odottamatta? Ilman Neuvostoliiton imperiumin hajoamista näin raju muutos ei varmaan olisi ollut mahdollinen. Toisaalta Itä-Euroopan maissa paloi jo sytytyslanka. Oppositiot olivat valmiina olemassa, ja kun mahtavan naapurin ote kirposi, Itä-Euroopassa räjähti.”

”Praha, Budapest ja Varsova ovat vanhoja eurooppalaisia kulttuurikaupunkeja. Neuvostoliiton läntiset osat, Baltia, Valko-Venäjä ja Ukraina, Pietarista puhumattakaan, ovat historiallisesti osa Eurooppaa. Kuuluuko myös Moskova Eurooppaan, sen näyttää aika.”

 

Elämyksiä uteliaalle jo 35 vuotta

Lehden ensimmäinen numero ilmestyi 10. lokakuuta 1980. Yleistajuinen tiedelehti perustettiin suomalaisen tiedeyhteisön aloitteesta.

Nimeksi valittiin tulevaisuutta henkivä Tiede 2000. Kun uusi vuosituhat alkoi, nimi lyhennettiin muotoon Tiede.

Päätoimittajina ovat toimineet Jali Ruuskanen, Tuula Koukku ja Jukka Ruukki.

Yhdysvaltain terveysministeriö jakaa geeliä 400 parille useissa maissa.

Miesten e-pilleriä on yritetty kehittää vuosia. Nyt Yhdysvaltain terveysministeriön tuella alkaa kokeilu, jossa miesten ehkäisyä yritetään geelin avulla.

Käsi- ja olkavarsiin ulkoisesti siveltävä geeli lopettaa lähes kokonaan miehen sperman tuotannon.

Kokeiden on määrä alkaa huhtikuussa. Ne kestävät neljä vuotta. Yli 400 parsikuntaa osallistuu kokeeseen paitsi Yhdysvalloissa myös Britanniassa, Italiassa, Ruotsissa, Chilessä ja Keniassa.

Miehet saavat kokeeseen geelipurkin, josta geeliä voi pumpata ulos ja hieroa sitä kehoon. Mies hieroo noin puoli teelusikallista geeliä käsivarsiin ja olkapäihin joka päivä.

Geeli kuivuu iholla minuuteissa ja siirtää iholta hormoneja verenkiertoon.

”Ehkäisy ei siis vaadi mieheltä paljoa. Sitä pitää vaan muistaa käyttää päivittäin”, sanoo kokeilusta Diana Blithe helmikuun MIT Technology Review-lehdelle. Blithe johtaa ehkäisykokeiluja Yhdysvaltain terveysvirastossa NIH:ssa.

Geeli supistaa sperman tuotantoa noin kolme vuorokautta. Miehellä on siis varaa unohtaa geelin sively päiväksi tai kahdeksi.

Miehet käyttävät geeliä ainakin neljä kuukautta. Kokeen alussa myös naisilla on oma ehkäisynsä.

Tutkijat seuraavat, miten miehen spermantuotanto kehittyy. Siittiöiden pitäisi vähentyä alle yhteen miljoonaan millilitraa kohti, jotta ehkäisy toimisi tehokkaasti, sanoo Blithe. Kun siittiöitä alkaa olla miehellä enää hyvin vähän, lopettavat naiset oman ehkäisynsä.

Pari käyttää sitten geeliä ainoana ehkäisyvälineenä vuoden ajan. Geeli osoitti tehonsa pienemmässä esikokeessa, joka kesti kuusi kuukautta.

Siinä kuitenkin käytettiin kahta eri geeliä, joita täytyi sivellä eri kohtiin vartaloa. Uudessa geelissä nämä kaksi on on yhdistetty.

Tuhannen taalan kysymys on, käyttävätkö miehet tällaista kätevän tuntuista geeliä, jos se tulee yleisesti käyttöön.

Historiallisesti lääkeyhtiöt eivät ole olleet kovinkaan kiinnostuneita miesten ehkäisyn kokeiluista. Kokeet kestävät yleensä vuosia ja ovat hyvin kalliita.

Siksi miesten ehkäisyväline on riski lääkeyhtiölle, varsinkin kun naisille on jo niin monia eri mahdollisuuksia ehkäisyyn.

”Tässä on myös kysymys sukupuolten tasa-arvosta”, pohtii Régine Sitruk-Ware, Yhdysvaltain väestöliiton tutkija: ”Miehet myös ehkä jo haluavat säädellä omaa hedelmällisyyttään.”

Nuoret miehet erityisesti ovat avoimia kokeilemaan ehkäisyä, hän sanoo ja uskoo, että asenteet muuttuvat.

Tutkimus vuodelta 2010 osoitti, että noin neljännes miehistä kautta maailman voisi harkita hormonaalista ehkäisyä.

Geelissä on kaksi keinotekoista hormonia, testosteronia ja progestiinia. Progestiini on keinotekoinen keltarauhashormoni.

Geelin hormonit estävät aivolisäkkeen luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa ja eritystä. Silloin miehen oma testosteronin tuotanto loppuu kiveksissä, joita tuo LH stimuloi.

Testosteronin pitoisuus kiveksissä laskee niin alas, ettei se riitä enää tukemaan siittiöntuotantoa. Se siis vähenee ja voi loppua kokonaan.

Muualla elimistössä tarvitaan vähemmän testosteronia kuin kiveksissä. Tätä tarkoitusta varten oma testosteroni korvautuu geelin testosteronilla, selittää ulkopuolisena kokeilua fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Hän on myös lastenendokrinologian erikoislääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Geelissä on siis korvaavaa testosteronia, joka on vastavoima kehon hormonien epätasapainolle, jonka progestiini kehossa aiheuttaa. Korvaava testosteroni ei kuitenkaan tuota spermaa.

Eurooppalaisiin miehiin kokeiltiin ehkäisevää hormonia 2008–2112. Kokeessa miehet saivat hormoneja injektiona kahden kuukauden välein. Se esti sperman tuotannon.

Miehet kertoivat kuitenkin, että hormonit aiheuttivat sivuoireita. Mieliala vaihteli hormonien takia ja niistä tuli muita sivuvaikutuksia.

”Tämäkin hormonaalinen ehkäisy varmasti aiheuttaa samanlaisia sivuvaikutuksia kuin aiemmat: aknea, punasolujen määrät kasvavat ja mieliala vaihtelee”, sanoo Toppari kokeilusta.

”Ehkä hyöty on kuitenkin niin suuri, että miehet sietävät nuo sivuvaikutukset.”

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.