Avaruuden madonreikiä pitäisi muokata matkustukseen sopiviksi.

”Periaatteessa mustasta aukosta alkavaa tunnelia, ns. madonreikää, voitaisiin käyttää aikakoneena.”

”Suhteellisuusteoriasta tiedetään, että mitä nopeammin kappale liikkuu, sitä enemmän aika hidastuu. Kun madonreiän toista päätä liikutetaan lähes valon nopeudella, tämän pään aika hidastuu verrattuna hitaasti perässä seuraavan toisen pään aikaan. Pujahtamalla reiästä sisään matkustaja voisi ilmestyä sen toisesta päästä ennen lähtöhetkeään. Jotta paluu lähtöpaikkaan ja -aikaan olisi mahdollista, madonreiän päät on yhdistettävä.”

Näin kirjoitti tähtitieteen dosentti Leena Valtaoja (sittemmin Tähtinen) jutussaan ”Aikamatkailuun uudet keinot” numerossa 4/1993.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Pulmia kuitenkin riittää. Perusluonteinen ongelma on madonreiän ja erityisesti sen suuaukkojen epävakaisuus. Jos vielä reikään pujahtaminen onnistuisi, sen sisässä vallitseva valtava vetovoima murskaisi tunkeutujan silmänräpäyksessä. Kaiken lisäksi itse madonreikä on niin lyhytaikainen ilmiö, ettei edes valon nopeudella matkaava alus ehtisi sujahtaa sen läpi ennen madon itsensä tuhoutumista.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Madonreikää tulee siis muunnella aikamatkustukseen sopivaksi!”

Igor Novikovin tuore ajatus on, että työnnettäisiin mato mustaan aukkoon ja siirrettäisiin sen avulla ainetta aukosta ulos – jolloin matoa voitaisiin yhtä hyvin käyttää edestakaisiin pistäytymisiin mustassa aukossa!”

”Tunkeutumalla mustan aukon ”kiellettyyn” sisustaan Novikov työtovereineen pääsee ehkä käsiksi aikamatkustuksenkin ongelmiin. Idea on spekulointia, mutta fysiikan kannalta mahdollinen.”

Elämyksiä uteliaalle jo 35 vuotta

Lehden ensimmäinen numero ilmestyi 10. lokakuuta 1980. Yleistajuinen tiedelehti perustettiin suomalaisen tiedeyhteisön aloitteesta.

Nimeksi valittiin tulevaisuutta henkivä Tiede 2000. Kun uusi vuosituhat alkoi, nimi lyhennettiin muotoon Tiede.

Päätoimittajina ovat toimineet Jali Ruuskanen, Tuula Koukku ja Jukka Ruukki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla