Odotukset olivat pessimistisempiä kuin vielä 1980-luvun alussa.

”Fuusioenergia on samanlaista ydinenergiaa kuin Aurinko tuottaa. – – Fuusioenergian tekee erityisen tavoiteltavaksi se, että sopivaa polttoainetta on lähes rajattomasti. Litrasta vettä saadaan deuteriumia (raskasta vetyä) määrä, joka vastaa energiasisällöltään tynnyrillistä öljyä. – – Toinen merkittävä etu on fuusioenergian saasteettomuus. Reaktiotuotteet eivät ole radioaktiivisia.”

Näin tiedetoimittaja Sampsa Heilä aloitti juttunsa ”Fuusiosähköä verkkoon 2050” numerossa 6/1994. Hän jatkoi selittämällä, miksei fuusiovoimaloita vielä ollut:

”Auringon voimien valjastaminen energian tuotantoon on Maassa hyvin vaikeaa, sillä fuusio edellyttää yli sadan miljoonan asteen lämpötilaa. – – Plasman käyttäytymisen huono tuntemus ja hallinta on ollut yksi syy siihen, että fuusioreaktoreiden kehitystyö on edennyt arveltua hitaammin.”

”Esimerkiksi Tiede 2000 -lehden ensimmäisessä numerossa 1/1980 asiantuntijat kirjoittivat, että ”tänään fuusioreaktorin toteutuminen näyttää olevan parinkymmenen vuoden päässä”. Nyt tiedämme, että tämäkin arvio oli liian optimistinen.”

Edistystä oli kuitenkin tapahtunut:

”Vaikeuksista huolimatta työssä on saavutettu ratkaisevia edistysaskeleita: riittävän korkea lämpötila on koereaktoreissa jo rutiinia, ja kuuman plasman koossapitäminenkin hallitaan melko hyvin.”

”Eurooppa on fuusiotutkimuksen kärjessä 1983 valmistuneen yhteiseurooppalaisen Jet-tutkimusreaktorin (Joint European Torus) ansiosta. Tämä Englannin Culhamissa Oxfordin lähellä sijaitseva laite on maailman suurin fuusioreaktori.”

”– Nyt kokeissa ollaan hyvin lähellä break-eveniä eli tilannetta, jossa energiaa syntyy yhtä paljon kuin kuluu, sanoo tekniikan tohtori, erikoistutkija Seppo Karttunen Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen VTT Energia -tutkimusyksiköstä.”

”– Nykyiset reaktorit osoittavat jo sen, että fuusio on teknisesti mahdollinen. Niillä ei kuitenkaan voida saada aikaan jatkuvaa, itseään ylläpitävää fuusiopaloa, joka olisi kaupallisen tuotantoreaktorin edellytys. Jatkuva palo edellyttää kooltaan vielä Jetiäkin suurempaa reaktoria, koska monet asiat ovat suhteessa reaktorin kokoon. Mitä suurempi plasmamassa on, sitä helpompi sen keskusta on eristää ja pitää koossa, Karttunen sanoo.”

”Seuraavan sukupolven koereaktori on jo suunnitteilla. Laite on niin mittava, että se rakennetaan Euroopan, Yhdysvaltojen, Japanin ja Venäjän yhteishankkeena. – – Iter-reaktorin (International Thermonuclear Experimental Reactor) rakennuskustannukset ovat noin 30 miljardia markkaa. Reaktorin suunnittelu aloitettiin jo 1992, ja sijoituspaikasta on määrä päättää viimeistään 1996. Suunnitelmien mukaan reaktoria aletaan rakentaa 1998, ja sen arvioidaan valmistuvan vuoteen 2005 mennessä.”

”Kaupallinen fuusioenergia toteutuu Karttusen mukaan aikaisintaan 2040–2050. Iterin koeohjelma vie todennäköisesti ainakin 15 vuotta. Kaupallisen voimalan prototyypin rakentaminen saattaisi tällöin alkaa 2020-luvulla, ja työ saataisiin valmiiksi 2030-luvulla. Vasta tämän jälkeen voitaisiin ryhtyä rakentamaan sähköverkkoon energiaa tuottavia fuusiovoimaloita.”

Loppujen lopuksi Iter-laitosta alettiin rakentaa vasta 2010-luvun alussa. Se nousee Saint-Paul-les-Duranceen Etelä-Ranskaan. Iter-koereaktorin odotetaan valmistuvan testikuntoon vuonna 2020.

Elämyksiä uteliaalle jo 35 vuotta

Lehden ensimmäinen numero ilmestyi 10. lokakuuta 1980. Yleistajuinen tiedelehti perustettiin suomalaisen tiedeyhteisön aloitteesta.

Nimeksi valittiin tulevaisuutta henkivä Tiede 2000. Kun uusi vuosituhat alkoi, nimi lyhennettiin muotoon Tiede.

Päätoimittajina ovat toimineet Jali Ruuskanen, Tuula Koukku ja Jukka Ruukki.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä