Ryhdyttiin pohtimaan myös ihmisen kloonaamisen mahdollisuutta.

”Talven eittämätön mediatulokas Dolly, kloonattu lammas, herätti kauhunsekaisia kuvitelmia diktaattoritehtailusta ja elinpankeiksi monistettavista ihmisistä. Nykytekniikalla ihmisen kloonaus ei kuitenkaan onnistu, ja inhimilliset tekijät estävät täydellisen kaksoisolennon luomisen myös tulevaisuudessa. Sen sijaan hyötyeläinten jalostamiseen kloonaus olisi omiaan.”

Näin tiivisti näkymät tiedetoimittaja Petri Riikonen jutussaan ”Nyt käydään jälkipeliä: Mikä kaikki mahdollista?” numerossa 3/1997.

Dolly tehtiin siirtämällä lampaan utaresolun tuma toisen lampaan munasolun tuman paikalle ja antamalla munasolun kasvaa sijaisemolampaan kohdussa karitsaksi.

”Kloonaus tarkoittaa biologiassa dna-palasen, solun tai koko eliön monistamista. Dollyn tapauksessa on kyse koko eläimestä. Dolly on siis geeneiltään – eli kaikilta periytyviltä ominaisuuksiltaan – teoriassa identtinen sen lampaan kanssa, josta rintarauhassolu otettiin. Käytännössä identtisyys ei ole aivan sataprosenttista, koska geeneissä voi aina tapahtua satunnaisia mutaatioita.”

”Dollyn henkisenä isänä toimi skotlantilainen Ian Wilmut kollegoineen. Tutkijat työskentelevät Edinburgin Roslin-instituutissa ja PPL Therapeutics -lääkeyrityksessä.”

”Dolly on ensimmäinen aikuisesta eläimestä onnistunut kloonaus. – – Nuoren alkion soluja on sen sijaan onnistuttu kloonaamaan ja kasvattamaan aikuisiksi eläimiksi muun muassa sammakoilla ja lampailla.”

”Valmiin elimistön jokainen solu sisältää eläimen koko geneettisen perimän, mutta geeneistä toimii vain osa, koska aikuisen eläimen solut ovat erikoistuneet omiin tehtäviinsä. Ei ole tiedetty, ovatko käyttämättömät geenit ”vaienneet” lopullisesti.”

”Nature-lehdessä Wilmut ja kollegat kertovatkin, että heidän ensisijainen tavoitteensa oli selvittää, voiko erilaistuneen solun tuma muuttua kaikkeen kykeneväksi, jos se siirretään munasolun tuman tilalle.”

”Voiko ihmisen monistaa? Kukaan ei tiedä varmasti. Lammas on toistaiseksi ainoa eläin, jolla aikuisen kloonaus on onnistunut.”

”Jos ihmisen kloonaus mahdollistuu, voiko joku tehdä itselleen kaksoisolennon? Ei. Klooni ja ”emo” eroaisivat toisistaan enemmän kuin identtiset kaksoset. Kloonin sikiönkehitys ja kasvu kestää yhtä kauan kuin ihmisellä normaalisti, joten aikuisen ihmisen kloonista tulisi sukupolven verran ”emoaan” nuorempi. Kloonin kasvuympäristökin olisi tietysti erilainen kuin ”emolla”, joten käytös ja asenteet eivät hevin muokkautuisi samanlaisiksi.”

”Jotkut vaativat eläinten kloonaamiskokeiden kieltämistä peläten, että tulokset voisivat rohkaista diktaattoreita ihmiskokeisiin. Alistamiseen on kuitenkin helpompia –  ja ennen kaikkea nopeampia –  keinoja kuin kloonaaminen. Harva hirmuvaltias kai jaksaisi odottaa rotu-unelmansa toteutumista sukupolvien ajan. Sitä paitsi poliitista asennetta ei voi kloonata, joten kloonaaminen ei poista tyrannin pelkoa kapinasta.”

”Useimmat ihmiset pitävät ehdottoman moraalittomina ihmisten kloonaamista diktatuurin mallikansalaisiksi tai käveleviksi elinpankeiksi. On kuitenkin erityistilanteita, joissa ainakin jotkut saattaisivat olla valmiita harkitsemaan kloonauksen laillistamista.”

”Sallisitko esimerkiksi, että lapsettomuudesta kärsivä aviopari saisi geneettisen jälkeläisen kloonauksen avulla? Tai että nainen voisi saada kloonilapsen, jonka isä olisi solupankkiin talletuksen tehnyt, äskettäin kuollut aviomies? Vaikeita kysymyksiä. Ainakin tällaisilla klooneilla olisi kiistatta oma ihmisarvonsa.”

Elämyksiä uteliaalle jo 35 vuotta

Lehden ensimmäinen numero ilmestyi 10. lokakuuta 1980. Yleistajuinen tiedelehti perustettiin suomalaisen tiedeyhteisön aloitteesta.

Nimeksi valittiin tulevaisuutta henkivä Tiede 2000. Kun uusi vuosituhat alkoi, nimi lyhennettiin muotoon Tiede.

Päätoimittajina ovat toimineet Jali Ruuskanen, Tuula Koukku ja Jukka Ruukki.

Yhdysvaltain terveysministeriö jakaa geeliä 400 parille useissa maissa.

Miesten e-pilleriä on yritetty kehittää vuosia. Nyt Yhdysvaltain terveysministeriön tuella alkaa kokeilu, jossa miesten ehkäisyä yritetään geelin avulla.

Käsi- ja olkavarsiin ulkoisesti siveltävä geeli lopettaa lähes kokonaan miehen sperman tuotannon.

Kokeiden on määrä alkaa huhtikuussa. Ne kestävät neljä vuotta. Yli 400 parsikuntaa osallistuu kokeeseen paitsi Yhdysvalloissa myös Britanniassa, Italiassa, Ruotsissa, Chilessä ja Keniassa.

Miehet saavat kokeeseen geelipurkin, josta geeliä voi pumpata ulos ja hieroa sitä kehoon. Mies hieroo noin puoli teelusikallista geeliä käsivarsiin ja olkapäihin joka päivä.

Geeli kuivuu iholla minuuteissa ja siirtää iholta hormoneja verenkiertoon.

”Ehkäisy ei siis vaadi mieheltä paljoa. Sitä pitää vaan muistaa käyttää päivittäin”, sanoo kokeilusta Diana Blithe helmikuun MIT Technology Review-lehdelle. Blithe johtaa ehkäisykokeiluja Yhdysvaltain terveysvirastossa NIH:ssa.

Geeli supistaa sperman tuotantoa noin kolme vuorokautta. Miehellä on siis varaa unohtaa geelin sively päiväksi tai kahdeksi.

Miehet käyttävät geeliä ainakin neljä kuukautta. Kokeen alussa myös naisilla on oma ehkäisynsä.

Tutkijat seuraavat, miten miehen spermantuotanto kehittyy. Siittiöiden pitäisi vähentyä alle yhteen miljoonaan millilitraa kohti, jotta ehkäisy toimisi tehokkaasti, sanoo Blithe. Kun siittiöitä alkaa olla miehellä enää hyvin vähän, lopettavat naiset oman ehkäisynsä.

Pari käyttää sitten geeliä ainoana ehkäisyvälineenä vuoden ajan. Geeli osoitti tehonsa pienemmässä esikokeessa, joka kesti kuusi kuukautta.

Siinä kuitenkin käytettiin kahta eri geeliä, joita täytyi sivellä eri kohtiin vartaloa. Uudessa geelissä nämä kaksi on on yhdistetty.

Tuhannen taalan kysymys on, käyttävätkö miehet tällaista kätevän tuntuista geeliä, jos se tulee yleisesti käyttöön.

Historiallisesti lääkeyhtiöt eivät ole olleet kovinkaan kiinnostuneita miesten ehkäisyn kokeiluista. Kokeet kestävät yleensä vuosia ja ovat hyvin kalliita.

Siksi miesten ehkäisyväline on riski lääkeyhtiölle, varsinkin kun naisille on jo niin monia eri mahdollisuuksia ehkäisyyn.

”Tässä on myös kysymys sukupuolten tasa-arvosta”, pohtii Régine Sitruk-Ware, Yhdysvaltain väestöliiton tutkija: ”Miehet myös ehkä jo haluavat säädellä omaa hedelmällisyyttään.”

Nuoret miehet erityisesti ovat avoimia kokeilemaan ehkäisyä, hän sanoo ja uskoo, että asenteet muuttuvat.

Tutkimus vuodelta 2010 osoitti, että noin neljännes miehistä kautta maailman voisi harkita hormonaalista ehkäisyä.

Geelissä on kaksi keinotekoista hormonia, testosteronia ja progestiinia. Progestiini on keinotekoinen keltarauhashormoni.

Geelin hormonit estävät aivolisäkkeen luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa ja eritystä. Silloin miehen oma testosteronin tuotanto loppuu kiveksissä, joita tuo LH stimuloi.

Testosteronin pitoisuus kiveksissä laskee niin alas, ettei se riitä enää tukemaan siittiöntuotantoa. Se siis vähenee ja voi loppua kokonaan.

Muualla elimistössä tarvitaan vähemmän testosteronia kuin kiveksissä. Tätä tarkoitusta varten oma testosteroni korvautuu geelin testosteronilla, selittää ulkopuolisena kokeilua fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Hän on myös lastenendokrinologian erikoislääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Geelissä on siis korvaavaa testosteronia, joka on vastavoima kehon hormonien epätasapainolle, jonka progestiini kehossa aiheuttaa. Korvaava testosteroni ei kuitenkaan tuota spermaa.

Eurooppalaisiin miehiin kokeiltiin ehkäisevää hormonia 2008–2112. Kokeessa miehet saivat hormoneja injektiona kahden kuukauden välein. Se esti sperman tuotannon.

Miehet kertoivat kuitenkin, että hormonit aiheuttivat sivuoireita. Mieliala vaihteli hormonien takia ja niistä tuli muita sivuvaikutuksia.

”Tämäkin hormonaalinen ehkäisy varmasti aiheuttaa samanlaisia sivuvaikutuksia kuin aiemmat: aknea, punasolujen määrät kasvavat ja mieliala vaihtelee”, sanoo Toppari kokeilusta.

”Ehkä hyöty on kuitenkin niin suuri, että miehet sietävät nuo sivuvaikutukset.”

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.