Sini Merikallio pääsi Mars-simulaatioon Utahin autiomaahan.

”Edessäni levittäytyy punainen aavikko: paikoin korkeiden vuorien välissä syviä kanjoneita, paikoin vain punaista aavaa horisonttiin asti. Mars?”

”Vielä ei yksikään ihminen ole astunut Punaiselle planeetalle, mutta Utahin autiomaahan on rakennettu mahdollinen tulevaisuuden Mars-asumus. Siellä vapaaehtoiset ”astronautit” voivat kokea Marsin niin aidosti kuin kotiplaneetalla on mahdollista.”

Näin kirjoitti jutussa ”Terveisiä Marsista” numerossa 3/2003 Teknillisen korkeakoulun opiskelija Sini Merikallio. Hän vietti Mars-aavikkotutkimusasemalla kaksi viikkoa syksyllä 2002.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Löysimme pian toimivan päivärutiinin. Derekin ja Dustyn kanssa puimme avaruushaalarit päällemme, kömpelöt saappaat jalkoihimme ja hanskat käsiimme. Sitten ripustimme selkäämme kymmenkiloisen rinkan, kytkimme ilmanvaihdon toimintaan, asetimme kypärän päähämme ja kiinnitimme ilma- ja vesiletkut. Lopuksi tarkistimme radioyhteytemme: kaikki ok.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Dusty kertoi, että pukumme vastasivat paljolti oikeita avaruuspukuja, joihin hän oli perehtynyt työskennellessään Apollo-astronauttien pukujen testaajana. Etenkin ilmaletkujen sihinä kuulosti hänestä täysin aidolta.”

”Aavikolla tuntui maagiselta. Edessä kaksi avaruuspukuista hahmoa eteni mönkijällään pitkin karua, punaista hiekkakenttää. Pöly nousi mönkijöiden perässä mutta kulkeutui pian pois vienon tuulen mukana. Hengitys höyrystyi avaruuskypärän naarmuuntuneeseen visiiriin ja näkyvyys oli huono, mutta vähät välitin. Sillä hetkellä olin Marsin pinnalla.”

”Mars Societyn mielestä ihmisten lähettäminen on ainoa todella tehokas tapa tutkia Marsia. Totta on, että esimerkiksi astronautin hakku pystyy paljastamaan kalliosta puhtaan pinnan paljon nopeammin kuin nyt suunnitellut robotit, mutta riskitkin ovat toiset.”

Robert Zubrin on ideoinut Mars Direct -ohjelman, jolla Marsiin saataisiin pysyvä ihmisasutus suhteellisen halvalla. Ideana on lähettää miehistö paikalle aina pariksi vuodeksi kerrallaan ja valmistaa paluuseen tarvittava polttoaine Marsin kamaralla.”

”Mars-simuloinneilla yritetään etsiä ja ratkaista Mars Directin ongelmakohtia. Esimerkiksi meistä Sarah tutki ihmisten stressaantumista ja tämän vaikutusta tutkimustyöhön.”

”Kun kaksi viikkoamme Marsissa olivat takana, luovutimme aseman seuraavalle miehistölle. Siinä Marsiin matkasi ensimmäinen ruotsalainen, Ella Carlson. Maajoukkuehengessä Suomi siis voitti Ruotsin ja Suomen lippu liehui punaisella planeetalla ennen rakasta länsinaapuriamme!”

Elämyksiä uteliaalle jo 35 vuotta

Lehden ensimmäinen numero ilmestyi 10. lokakuuta 1980. Yleistajuinen tiedelehti perustettiin suomalaisen tiedeyhteisön aloitteesta.

Nimeksi valittiin tulevaisuutta henkivä Tiede 2000. Kun uusi vuosituhat alkoi, nimi lyhennettiin muotoon Tiede.

Päätoimittajina ovat toimineet Jali Ruuskanen, Tuula Koukku ja Jukka Ruukki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla