Kehon tarkkailu oli kuin instrumentin soittamisen opettelua.

”Meditaatio on kiinnostanut minua siitä lähtien, kun tuttava kertoi, miten hän alkoi hallita ajatuksiaan. Meditoiva tuttuni näki, miten ajatus, ei-toivottu tunkeilija, lähestyi häntä tajunnan avaruudessa. Silloin hän työnsi rauhallisesti tunkeilijan takaisin siihen tietymättömyyteen, mistä se oli tullutkin. Aivan kuin hänellä olisi ollut käytössään mentaalinen käsi mielikuvien järjestelyä varten. Sellainen minunkin pitää saada!”

Näin tiedetoimittaja Mikko Puttonen aloitti juttunsa ”Mieli haltuun, kiitos!” numerossa 5/2013.

”Tiedän, että mantroihin ja rajattomiin olemuksiin voi suhtautua pelkkinä apumielikuvina tiettyjen tajunnan tilojen saavuttamiseksi. Niitä ei tarvitse ottaa kirjaimellisesti. Siitä huolimatta kaipasin yliluonnollisesta sanastosta puhdistettua menetelmää.”

”Sellaisen on kehittänyt Yhdysvalloissa 1970-luvulla Massachusettsin yliopiston professori Jon Kabat-Zinn. Tekniikka on nimeltään mindfulness eli tietoinen läsnäolo. Sekin ammentaa ikivanhasta buddhalaisesta mietiskelyperinteestä mutta ilman uskonnollisia mausteita. Tietoinen läsnäolo tarkoittaa, että virittäydymme kokemaan valppaasti kuluvan hetken aistimukset, ajatukset ja tunteet. Ajatukset tulevasta tai menneestä saavat väistyä tässä ja nyt elämisen tieltä.”

”Olen otattanut itseltäni sylkitestillä kortisoliarvot ennen kurssin alkua. Kortisoli on stressihormoni, jota on useissa tutkimuksissa käytetty mittarina stressitason muutokselle ennen harjoittelujaksoa ja sen jälkeen. Huslabin laboratoriotulos näyttää, että syljessäni on stressihormonia vaivaiset 0,4 nanomoolia litrassa. Lukema on jo niin alhainen, että sitä voi olla vaikea laskea yhdellä kurssilla. Mindfullnessin on myös osoitettu alentavan verenpainetta, joten mittasin itseltäni neljän päivän keskiarvon ennen kurssin alkua. Sekään ei ole hälyttävä: 136/79. Katsotaan, miltä arvot näyttävät kahdeksan viikon päästä.”

”Tutustumme oman kehomme aistimuksiin. – – Ensin kiinnitämme huomiota hengitykseen, siihen miten vatsa kohoaa ja laskee hengityksen mukaan. Jos ajatus karkaa muualle, meidän pitää lempeästi mutta päättäväisesti tuoda se takaisin hengitykseen. – – Kun olemme hengitelleet jonkin aikaa tietoisesti, käännämme huomion vasemman jalan varpaisiin. – – Vasemman jalan varpaista lähtien käymme koko kehon aistimukset läpi kohta kohdalta. – – Tajuan, että niinkin tutun asian kuin oman kehon tarkkailu on kuin opettelisi soittamaan instrumenttia. Alun kömpelyys on voitettava kärsivällisyydellä, ennen kuin alkaa syntyä musiikkia.”

”Kurssin aikana saamme joka päiväksi puolen tunnin tehtävän. Se voi olla kehonskannaus, jooga tai istumameditaatio.”

”Meditaatiomenetelmiä tutkitaan ahkerasti, ja näyttö vaikutuksista kasvaa koko ajan. Mindfullnessin on todettu parantavan stressinhallintaa ja keskittymiskykyä, lievittävän masennusta ja terävöittävän älyllisiä toimintoja. Tutkimusnäyttöä on jopa immuunipuolustuksen vahvistumisesta.”

”En huomannut, että oma minuuteni olisi kahdeksan viikon kurssilla muuttunut kovin toisenlaiseksi. Stressihormoni kortisoli ei vähentynyt vaan itse asiassa lisääntyi sylkitestissä 0,2 nanomoolilla litraa kohti. Se ei välttämättä kerro muusta kuin normaalista hormonitason vaihtelusta. Verenpainekaan ei paljon liikahtanut: ennen kurssia se oli 136/79, ja kurssin jälkeen neljän päivän keskiarvoksi tuli 134/80.”

”Vaikka suuresta käänteestä ei voi puhua, pieniä siirtymiä tuntui tapahtuvan. Meditaatiohetket olivat lähes poikkeuksetta tyynnyttäviä. Opin ottamaan etäisyyttä omiin tuntemuksiini. Toispuolinen pääkipu hajosi viileän tarkkailun alla kiinnostavaksi kimpuksi aistimuksia, jotka eivät ehkä tuntuneet niin pakottavilta. Aistit toimivat välillä terävästi, kun varta vasten valpastuin kuuntelemaan ympärilläni olevia ääniä tai katselemaan näkymiä.”

”Olen jatkanut päivittäisiä harjoituksia kurssin jälkeen. Luotan siihen, että niin kuin fyysinen myös mentaalinen käsi vahvistuu treenaamisesta.”

Elämyksiä uteliaalle jo 35 vuotta

Lehden ensimmäinen numero ilmestyi 10. lokakuuta 1980. Yleistajuinen tiedelehti perustettiin suomalaisen tiedeyhteisön aloitteesta.

Nimeksi valittiin tulevaisuutta henkivä Tiede 2000. Kun uusi vuosituhat alkoi, nimi lyhennettiin muotoon Tiede.

Päätoimittajina ovat toimineet Jali Ruuskanen, Tuula Koukku ja Jukka Ruukki.

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.

Äänetön isku onnistuu, koska siivet pilkkovat suuria ilmavirtoja pieniksi puroiksi. Kuva: iStock

Pöyheän linnun saalistaessa ei kuulu hisahdustakaan.

Yhdysvaltalaisen Lehigh’n yliopiston fyysikko Justin Jaworski kollegoineen tutki pöllöjen lentoa vuonna 2013. Tavoitteena oli hyödyntää niiden hiljaista mekaniikkaa meluttomien lentokoneiden, tuuliturbiinien ja laivojen suunnittelussa. Analyysit paljastivat useita nerokkaita ratkaisuja, joita evoluutio on hionut äänen hiljentämiseen.

Pöllön siivessä on kampamainen jäykkien sulkien rivi, joka pilkkoo siiveniskuissa syntyviä ilmavirtoja pieniksi puroiksi. Pienten pyörteiden ääni on korkeataajuisempaa kuin suurten virtojen ja vaimenee nopeasti.

Takareuna taas on rakenteeltaan joustava, huokoinen ja hapsumainen, mikä vähentää merkittävästi siipien liikkeestä syntyvää ääntä. Tavallisesti juuri siiven kova takareuna tuottaa linnun lentäessä havinaa. Pöllöjen uloimmat pitkät käsisulat ovat niin ikään reunoistaan ripsut.

Lisää ääntä vaimentavat siiven pinnan pehmoiset peitinhöyhenet. Ne luovat samettimaisen maton kaltaisen joustavan mutta rosoisen pinnan, joka eliminoi tehokkaasti ääntä.

Ilmassa pöllöt mielellään liitävät eivätkä iske vauhtia siivillään. Sekin vähentää ääntä, sillä siiveniskut tuottavat enemmän pyörteitä kuin liikkumattoman siiven pintaa pitkin virtaava ilma.

Useimmat pöllöt eivät saalistaessaan tuota hisaustakaan, ennen kuin uhri vinkaisee. Ne istuvat oksalla ja odottavat. Kuunnellessaan ja katsellessaan ne kallistelevat päätään moneen suuntaan. Jos missään ei rapise eikä mikään värähdä, ne vaihtavat paikkaa.

Sarvipöllö ja suopöllö käyttävät toista taktiikkaa, saalistuslentoa. Ne liitelevät pellon yllä ja syöksyvät äkkiä saaliin kimppuun.

Pitkät siivet kantavat kauas

Pöllöt lentävät vaivatta, koska niiden siivet ovat ruumiin kokoon ja painoon nähden suuret. Matkaa tehdessään ne etenevät kuitenkin hitaasti esimerkiksi haukkoihin verrattuna.

Tästä huolimatta suopöllö siirtyy Suomesta talveksi tuhansia kilometrejä etelämmäksi. Myös sarvipöllö on muuttolintu, vaikka osa kannasta talvehtii Suomessa etenkin silloin, kun myyriä on paljon. Kumpikin laji voi myös vaihtaa pesimäaluetta vuosittain.

Muuttopöllöjen siivet ovat kapeammat ja pidemmät kuin muiden, eli ne ovat sopeutuneet kaukolentoon. Joskus muitakin pöllöjä lähtee uusille seuduille nälkää pakoon. Suomalaiset hiiripöllöt liikkuvat itä–länsisuunnassa, ja niitä on tavattu jopa 3 000 kilometrin päässä tavanomaiselta reviiriltään.

 

Lue lisää

Maaliskuun 2018 Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto käy läpi pöllön poikkeuksellisia avuja. Aavelennon lisäksi hän selittää, miksei raju pään kierto aiheuta pöllölle aivoinfarktia tai miten tutkijat selvittävät ilmastonmuutoksen vaikutusta pöllöjen oksennuspalloista.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin uudistuneessa Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta artikkelilinkistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Tokkura
Seuraa 
Viestejä2710
Liittynyt16.1.2016

Pöllö lentää kuin aave

Kerran pikkupoikana keräsin maasta kuusenoksia vesurilla polttopuiksi pienen mäenkumpareen rinteeltä, josta oli ehkä pari vuotta aikaisemmin kaadettu kuusia, ja joka kasvoi risujen välistä siinä vaiheessa pääasiassa heinää ja vadelmanversoa, ja aivan laella oli pieni tiheä reilun metrin korkuinen kuusennäre. Tulin alhaalta ylöspäin ja olin useita tunteja huhkinut, kun tulin kuusennäreen lähelle ja vedin maasta oksaa, joka ulottui kuusen alle. Sieltä nousi täydellisen hiljaisuuden ja rauhallisen...
Lue kommentti
mdmx
Seuraa 
Viestejä4029
Liittynyt23.11.2009

Pöllö lentää kuin aave

Yhtenä yönä n. 15vuotta sitten istuin kuunvalossa peurajahdissa, tornissa keskellä metsää. Uutta lunta puiden päällä ja valkoinen metsä. Siellä hiljaisuus on sellaista että kaupunkielämään tottuneena korvissa kuuluu aluksi huminaa kun taustamelua ei ole. Ja metsästystilanne kun oli, kuunteli jokaista risahdusta ja rasahdusta tarkasti. Kyseessä katettu torni, eli koppi jalkojen varassa n. 5m korkeudella. Aseen piippu oli ampuma-aukosta ulkona. Totaalisen hiljaisuuden keskellä, kuuluu vaimea...
Lue kommentti

Creativity Is Intelligence Having Fun