Lentokoneet mullistuvat, ja ehkä Euroopan ilmatila yhdistyy.

Tulevaisuuden matkustajalentokoneille Euroopan ilmatila on yhteisaluetta, jossa koneet sukkuloivat polttoainetta säästävinä auramuodostelmina kuin valtavat kurjet. Näin ainakin, jos nykyiset kaavailut toteutuvat. Viimeistään vuoden 2050 tienoilla tulevat lisäksi konetyypit, joiden runko koostuu kevyestä mutta vahvasta verkkomaisesta komposiittimateriaalista, joka muistuttaa linnun luustoa.

Euroopan taivaalla voi tulevaisuudessa lentää nykyistä tiuhempaa matkustajaliikennettä nykyistä turvallisemmin ja nopeammin. Siihen tähtää Euroopan komission hanke Single European Sky. Se pyrkii jakamaan Euroopan ilmatilan toiminta-alueisiin, jotka perustuvat liikennevirtoihin eivätkä enää valtioiden rajoihin.

Hanke etenee kuitenkin hitaasti, koska valtiot pitävät mustasukkaisesti kiinni lennonjohtoalueistaan, osittain taloudellisista syistä. Lennonjohdot nimittäin keräävät mukavat tulot tarjoamalla palvelujaan yli lentävälle liikenteelle.

Toiseksi lentämisen uudistukseksi on ehdotettu lintuauran kaltaisia, polttoainetta säästäviä muodostelmia. Niissä koneet surffaavat edellä lentävän koneen jättöpyörteessä, jossa ilmanvastus on pienempi kuin avaralla taivaalla. Huomattavaa etua syntyisi, vaikka koneet olisivat runsaan kilometrin päässä toisistaan.

Vielä nykyisin auralentoa ei kuitenkaan voitaisi kokeilla, koska turvallisuusmääräykset eivät salli edes noin etäistä lähilentoa. Automaattiohjauksella se sujuisi, mutta ihmisten luottamuksen autopilottiin pitäisi ensin lisääntyä nykyisestä.

Noin vuoteen 2050 tähdäten lentokonevalmistaja Airbus on esitellyt konseptikoneen, jonka runko on kuin linnun luuta. Runko koostuu verkkomaisesta komposiitista, joka on kevyttä mutta vahvaa ja josta on helppo muotoilla erilaisia muotoja.

Lisäksi verkkomaisen runkorakenteen voi päällystää biopolymeerillä, jonka sähkövirta muuttaa haluttaessa läpinäkyväksi. Näin seinät ja katon saa ikään kuin katoamaan, ja matkustajat pääsevät nauttimaan panoraamamaisemasta.

Konseptikoneen yleisulkonäkö on kuitenkin melko tavanomainen. Komposiittirungossa on hieman ylimääräistä muotoilua, mutta perimmältään se on entistenkaltainen putki, josta siivet sojottavat sivuille.

Liikennelentokoneen perusolemus tuppaa siis aina vain säilymään samana. Tärkein syy siihen on taloudellisuus. Koska kone pitää paineistaa, on yksinkertaisinta rakentaa runko pitkäksi putkeksi materiaalista, joka on edullista, nopeaa ja kestävää.

Yhtä lailla taloudellisilla tekijöillä selittyvät rungosta sivuun sojottavat siivet. Ne on suunniteltu lentonopeuksiin, jotka ovat moottoriteknisesti edullisimpia.

Putkirungosta ei ole haluttu luopua senkään takia, että lentokentät ja niiden huoltopalvelut on rakennettu putkikoneille. Matkustajasillat, lastausrampit ja jäänestolaitteet on mitoitettu niille.

Muutoksen hitaus on myös hyvä asia, sillä hitauden takia kaikki uudistukset ehditään testata perusteellisesti. Siksi lentäminen  on nykyisin lähes käsittämättömän turvallista.

Jos olet Tiede-lehden tilaaja, lue koko artikkeli alla olevasta linkistä.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä