Terveyshaitoistaan huolimatta vuorotyö on välttämätöntä esimerkiksi sairaaloissa. Kuva: Shane T. McCoy, Wikimedia Commons.
Terveyshaitoistaan huolimatta vuorotyö on välttämätöntä esimerkiksi sairaaloissa. Kuva: Shane T. McCoy, Wikimedia Commons.

Pitkäaikainen vuorotyö rasittaa aivoja vielä vuosia viimeisen vuoron jälkeen.

Ranskassa tehdyn tutkimuksen mukaan vuorotyö heikentää aivojen toimintaa, ja vaikutukset ovat nähtävissä vielä vuosia vuorotyön päättymisen jälkeen. Tutkimuksen julkaisi British Medical Journal.

Tohtori Jean-Claude Marquién ja kollegoiden tutkimus kesti yli kymmenen vuotta. Tutkijat mittasivat erilaisten testien avulla yli 3 000 koehenkilön lyhyt- ja pitkäkestoista muistia, tiedonkäsittelyn nopeutta ja muita kognitiivisia taitoja. Testejä tehtiin kaikkiaan kolmeen otteeseen viiden vuoden välein.

Vajaa puolet tutkittavista teki tutkimuksen alkaessa vuorotöitä, joihin kuului aikaisia aamuvuoroja tai myöhäisiä yövuoroja vähintään 50 päivää vuodessa.

Tutkijat havaitsivat, että kymmenen vuoden vuorotyöputki heikentää ihmisen aivokapasiteetin tasolle, jolle virka-aikaan työskentelevien ikätoverien aivot rapistuvat vasta 6,5 vuotta vanhempana. Aivojen toipuminen vuosikymmenen mittaisesta vuorotyörupeamasta kestää ainakin viisi vuotta.

Tutkijoiden mukaan tuloksia selittää mahdollisesti se, että vuorotyö sotkee kehon sisäisen vuorokausirytmin ja altistaa fyysisille stressitekijöille, jotka heikentävät aivojen toimintaa. Myös vähäisempi päivänvalossa oleilu ja sitä kautta D-vitamiinin puutos saattaa selittää ilmiötä.

Aiemmissa tutkimuksissa vuorotyö on yhdistetty kohonneeseen riskiin sairastua muun muassa vatsahaavaan, sydän- ja verisuonisairauksiin, metaboliseen oireyhtymään ja eräisiin syöpiin.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä6876
Liittynyt8.11.2007

Vuorotyö tyhmentää

Kyllä se on kohtuuton vaatimus, että 7:30 on herätys ja kahdeksalta lenkille. Ei kukaan jaksa lähteä aamuväsyneenä ja unentokkuraisena lenkille. Lenkkiä tulee ihan tarpeeksi, jos kulkee työmatkansa bussilla. Se kävely bussipysäkille riittää hyvin lenkiksi ja itse työssäkin useimmat joutuvat kävelemään enimmän osan päivästä.
Lue kommentti
Toope
Seuraa 
Viestejä24740
Liittynyt23.7.2006

Vuorotyö tyhmentää

Tein nuorempana kolmivuorotyötä, mutta ei se minua rasittanut, kunhan oppi sopeutumaan siihen rytmiin. Esim. yövuoroissa ei kantsi syödä paljon, yövuoron jälkeen nopeasti nukkumaan. Aamuvuoroissa oli aikainen herätys, mutta myös iltavuoroissa oli hyvä pitää liki samanlainen unirytmi, eikä nukkua turhan pitkään. Tiedän ihmisiä, joille vuorotyö ei sopinut, mutta sopivilla elintavoilla tuo ei ole lainkaan vaikea rytmi useimmille. Yövuorojen jälkeen univelkaa voi jonkin verran jäädä, mutta...
Lue kommentti

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp