Vyötärölle kertyvä rasva on huomattava terveysriski iäkkäille.

Vyötärölle kertyvä rasva on huomattava terveysriski iäkkäille, vaikka he eivät muuten olisi ylipainoisia, hollantilaistutkijat raportoivat

Tutkijoiden mukaan 64-79 -vuotiailla vyötärölihavuus voi lyhentää elinikää, vaikka paino olisi painoindeksin mukaan normaali. Vyötärölihavuuden raja on miehillä 102 sentin ja naisilla 88 sentin vyötärönympärys.

Vyötärölihavuus liittyi suurempaan riskiin kuolla myös ylipainoisilla ja huomattavan lihavilla, joten sen haitat näyttäisivät välittyvän ainakin osin eri reittejä kuin perinteisen, painoindeksillä mitattavan lihavuuden.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vertailukohtana olivat samanikäiset normaalipainoiset ihmiset, joiden vyötärönympärys ei täyttänyt vyötärölihavuuden kriteerejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suurempi vyötärönympärys liittyy monien sairauksien, muun muassa diabeteksen ja sydänsairauksien riskiin. Nyt julkaistussa tutkimuksessa vyötärölihavuus liittyi sydän- ja verisuonitaudeista ja hengityssairauksista johtuviin kuolemiin sekä syöpäkuolleisuuteen ja niin sanottuun kokonaiskuolleisuuteen, joka kattaa myös muut kuolemansyyt.

International Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa huomioitiin tupakointi ja ikä, mutta ne eivät selittäneet vyötärölihavuuteen liitettyä kuolleisuutta.

Tutkimukseen osallistui 33 000 miestä ja 26 000 naista. Viiden vuoden seurannan aikana miehistä menehtyi 3 300 ja naisista 1 500.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim 

Sisältö jatkuu mainoksen alla