Yksinhuoltajaperheen vesan terveys on tavallista kovemmalla koetuksella, kertoo tuore ruotsalaistutkimus. Hänellä on ydinperheen lapsiin verrattuna kaksinkertainen vaara saada psyykkinen sairaus tai yrittää itsemurhaa. Todennäköisyys sortua päihteisiin...

Yksinhuoltajaperheen vesan terveys on tavallista kovemmalla koetuksella, kertoo tuore ruotsalaistutkimus. Hänellä on ydinperheen lapsiin verrattuna kaksinkertainen vaara saada psyykkinen sairaus tai yrittää itsemurhaa. Todennäköisyys sortua päihteisiin on peräti kolminkertainen. Yksinhuoltajuus lisää ruotsalaispojilla myös ennenaikaisen kuoleman vaaraa. Riskit säilyivät, vaikka taloudelliset ja alueelliset erot otetaan huomioon. Tutkimuksessa seurattiin lähes miljoonaa ydin- ja yksinhuoltajaperheiden lasta yli yhdeksän vuotta.

Kansainvälisten mittapuiden mukaan ruotsalaisen yksinhuoltajan asema on hyvä. Sosiaaliturva ja tuettu kunnallinen päivähoito keventävät taloudellista taakkaa. Tutkijat epäilevätkin, että yksinhuoltajia ja heidän lapsiaan ei rassaa niinkään pula rahasta vaan ajasta. ”Jos arkea sävyttää jatkuva kiire ja stressi sekä elämänhallinnan puute, se vaikuttaa varmasti myös lasten hyvinvointiin”, tutkijat kirjoittavat Lancetin julkaisemassa artikkelissa. Heidän mukaan yhteiskunnan suuri haaste on nyt auttaa yksinhuoltajia sovittamaan yhteen perheen ja työn vaatimukset.

Ydinperheiden määrä vähenee myös Suomessa. Yksinhuoltajatalouksia on yli satatuhatta. Uusioperheiden määrää ei tiedä kukaan tarkkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla