Neuvostoliitto käytti aikoinaan ydinreaktoreita tuottamaan sähköä Rorsat-vakoilusatelliiteille, joiden tutkat tarkkailivat valtameriä. Reaktoreiden lämmönsiirtoaineena käytettiin natriumin ja kaliumin seosta, joka on reaktorin käyttölämpötilassa nestem...

Neuvostoliitto käytti aikoinaan ydinreaktoreita tuottamaan sähköä Rorsat-vakoilusatelliiteille, joiden tutkat tarkkailivat valtameriä. Reaktoreiden lämmönsiirtoaineena käytettiin natriumin ja kaliumin seosta, joka on reaktorin käyttölämpötilassa nestemäistä.

Rorsateja ei palautettu käytön jälkeen Maahan vaan niiden reaktorit siirrettiin kiertämään Maata lähes tuhannen kilometrin korkeuteen. Siellä niiden laskettiin pysyvän satoja, ehkä tuhansia vuosia. Tähän saakka kaikki näytti vielä hyvältä, tai ainakin kelvolliselta.

Nyt on kuitenkin paljastunut, että monesta reaktorista on vuotanut natriumia ja kaliumia avaruuteen, Space.com -verkkosivu kertoo. Metalliseos on jähmettyessään muodostanut pisaroita, joiden läpimitta voi suurimmillaan olla yli viisi senttiä, mutta valtaosa on sentään läpimitaltaan vain 0,5-1 cm. Metallia lienee vuotanut noin 160 kiloa, joten pisaroita on avaruudessa yli satatuhatta kappaletta.

Metallipisarat kiertävät Maata 850-1000 kilometrin korkeudessa. Meille niistä ei ole vaaraa, mutta ne voivat vaurioittaa tuon alueen läpi lentäviä luotaimia ja satelliitteja.

Rorsateja lähetettiin vuodesta 1967 alkaen 31 kappaletta. Viimeinen poistettiin käytöstä 1988.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla