Hiilen kiertokulku. Kuva: <span class="photographer"><A HREF=http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_cycle>Wikimedia Commons</A>.</span>
Hiilen kiertokulku. Kuva: Wikimedia Commons.

Merien ja maiden nielut eivät ahmi hiilidioksidia enää yhtä paljon kuin puoli vuosisataa sitten.

Hiilidioksidipäästöistä maiden ja merien hiilinieluihin sitoutuva osuus näyttäisi pienentyneen viimeisten 50 vuoden aikana.

Nature Geoscience -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan mallit viittaavat siihen, että tämä trendi on tulosta ilmastonmuutoksesta ja ilmaston vaihtelusta. Se tarkoittaa, että ilmaston ja hiilen kierron välillä olisi positiivinen takaisinkytkentä.

Tutkija Corinne Le Quere kollegoineen analysoi hiilidioksidinieluja käsittelevää tutkimuskirjallisuutta ja huomasi, että äskettäinen nousu hiilidioksidipäästöissä - 29 prosenttia vuosien 2000 ja 2008 välillä - johtuu lähinnä nousevien talouksien teollisuustuotannosta ja hiilen käytöstä polttoaineena.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmakehässä säilyvän ja ilmastoa lämmittävän hiilidioksidin määrä on todennäköisesti noussut 40 prosentista päästöistä 45 prosenttiin päästöistä vuosina 1959-2008. Tutkijat kuitenkin varoittavat, että epävarmuudet ovat tässä suuria.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Biosfäärin kyky ottaa hiiltä ilmakehästä voi olla ratkaiseva ilmaston vakauttamisen kannalta. Siksi tutkijat päätyvätkin siihen, että on äärimmäisen tärkeää saada tarkempia tietoja maiden ja merien hiilinieluista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla