Kuva: <span class="photographer">Nasa/JPL/University of Arizona</span>
Kuva: Nasa/JPL/University of Arizona

Keväällä naapuriplaneettamme ympärille asettunut Mars Reconnaissance Orbiter on aloittanut kuvausurakkansa.

Keväällä Marsin ympärille asettunut Mars Reconnaissance Orbiter -luotain (MRO) on aloittanut kuvausurakkansa, ja ensimmäiset ennätystarkat kuvat on julkaistu. Niissä näkyvät maisemat muistuttavat kovasti Maan muodostelmia, mutta mukaan mahtuu myös oudon näköisiä yksityiskohtia.

Oheisessa kuvassa näkyy Russell-kraatterin seinämää, jossa on puron uomia muistuttavia painaumia. Ne hämmästyttivät tutkijoita jo kuutisen vuotta sitten, kun ne löytyivät Mars Global Surveyor -luotaimen kuvista. Uomat nimittäin näyttävät tuoreilta. Niiden alapäähän ei ole kertynyt ylimääräistä hiekkaa, kuten muiden samanlaisten uurteiden päihin. Tämä viittaa siihen, että uomat eivät syntyneet pienissä hiekkavyöryissä. Tutkijat ovat kysyneet sitäkin, voisivatko ne syntyä silloin tällöin marsperästä pulppuavasta vedestä.

MRO:n kuvissa uomat näkyvät huomattavasti yksityiskohtaisemmin kuin aikaisemmissa otoksissa. Luotaimen korkean resoluution kameraa käyttää tutkijaryhmä, joka työskentelee Arizonan yliopistossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pääsemme kaikki ihailemaan tuoreita näkymiä naapuriplaneetalta, sillä ryhmä aikoo lisätä uusia kuvia verkkosivulleen joka keskiviikko.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla