Taitelijan näkemys Dragonin telakoitumisesta ISS-avaruusasemaan. Kuva: SpaceX
Taitelijan näkemys Dragonin telakoitumisesta ISS-avaruusasemaan. Kuva: SpaceX

Yritykset lennättävät pian Nasan astronautteja. Ensimmäisenä matkaan lähtee SpaceX:n Dragon.

Yhdysvallat alkaa taas viedä astronautteja ava­ruuteen maaperältään eikä tarvitse muiden maiden lainalaitteita.

Vuokrakyytien kausi päättyy näillä näkymin 27. toukokuuta. Silloin yhdysvaltalaisen avaruusyhtiön SpaceX:n miehistöalus Crew Dragon ko­hoaa Floridasta kohti kansainvälistä ISS-avaruusasemaa. Miehistöalus vie kaksi astronauttia noin 400 kilometrin korkeuteen.

Matka taittuu aluksi SpaceX:n kantoraketin Falconin nokassa. Sekä Falcon että Dragon-miehistöalus on valmistettu Yhdysvalloissa. Jos kaikki menee hyvin, Falconista irronnut Dragon telakoituu ISS:ään vajaan vuorokauden kuluttua lähdöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdysvaltain astronautit lensivät avaruuteen lainalaittein lähes koko 2010-luvun ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa joutui vuokraamaan paikan taivaisiin venäläisestä Sojuzista. Luotettava Sojuz lähti Kazakstanin Baikonurista.

”Olen innoissani siitä, että Dragonin lento tuo astronauttimme takaisin Floridan rannikolle”, iloitsi astronautti Robert Behnken, kun hän kertoi lennon tunnelmista medialle toukokuun alussa.

Asemalla lentäjiä tervehtii yksi astronautti ja kaksi kosmonauttia. He kohosivat asemalle Sojuzilla 9. huhtikuuta.

Paluu Maahan on osa Dragonin koelentoa. Nasa ei ole vielä päättänyt, milloin kaksikko palaa Maahan – ehkä kuukauden kuluttua, ehkä kolmen.

Toiveena on, että seuraava SpaceX:n Dragon olisi jo lähtövalmis, kun Demo-2 päättyy. Dragoneja on valmiina useita. Ne voisivat odottaa vuoroaan avaruuteen perä perää, vähän samalla tavalla kuin taksit jonottavat kyytiläisiä. Listalla on yhdeksän tilauslentoa, sekä Nasan tilaamia että yksityisiä.

Dragoneja ja kantoraketti Falconeja voi käyttää uudelleen. Tämä pudottaa rajusti avaruuslentojen hintoja.

Dragonin lento jää historiaan senkin vuoksi, että Nasa lennättää nyt astronauttejaan täysin yksityisin ja kaupallisin voimin.

Lento toteuttaa jo vuonna 2014 alkanutta Nasan Commercial Crew -ohjelmaa, jossa avaruushallinto ja kaupalliset yritykset tekevät yhteistyötä avaruudessa.

Mukana on SpaceX:n lisäksi muita yksityisiä yhtiöitä, esimerkiksi lentokoneistaan tunnettu Boeing.

Myös Boeing on rakentanut kapselin, joka voi viedä ihmisiä avaruusasemalle ja avaruuteen. Boeingin CST-100 Starlineria kokeiltiin jo rahdin kuljetukseen avaruusasemalle. Ohjelmistossa oli kuitenkin vika, eikä lento saavuttanut aseman ratakorkeutta.

Kun ohjelmat on korjattu, myös Boeing voi lennättää ehkä jo vuoden lopulla miehistön avaruuteen.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä34608

Homer_Backland kirjoitti:
Tämä oli kyllä täydellinen yllätys.

Joo, ihan puskista tuli. Ei siitä ole jauhettu vielä kuin 20-30 v, että jenkit tarvitsevat uuden miehitetyn avaruuskapselin, kun Sukkulasta aika jättää. Kyllä näitä tällaisia pitäisi ainakin sata vuotta ihmetellä, ettei tuolla tavalla ihmisiä säikytellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla