Viper-mönkijän päätehtävä on etsiä vesijäätä Kuun etelänavan alueelta. Kuva: Nasa
Viper-mönkijän päätehtävä on etsiä vesijäätä Kuun etelänavan alueelta. Kuva: Nasa

Nasa etsii Kuuhun vuonna 2023 lähetettävän Viper-mönkijän avulla raaka-aineita, joiden avulla astronautit voisivat selvitä karussa ympäristössä.

Yhdysvallat aikoo viedä astronauttinsa Kuuhun vielä tällä vuosikymmenellä. Ihminen astuu Kuun pinnalle ehkä lähellä kraatteria, jonka nimi on Nobile ja joka sijaitsee etelänavan tuntumassa.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoi maanantaina, että se lähettää Nobilen kraatterin lähelle tutkimusrobotti Viperin, joka etsii alueelta vesijäätä. Viper on tarkoitus lähettää Kuuhun vuoden 2023 lopulla. Kantorakettina on SpaceX-yhtiön Falcon Heavy, kertoo verkkosivu Space.com.

Miehitetty kuualus Artemis 3 taas laskeutunee myöhemmin lähelle tätä kraatteria joskus 2020-luvulla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuuhun vuonna 2023 vietävä mönkijä Viper on golfkärryn kokoinen. Se laskeutuu alueelle, joka on lähes pysyvästi varjossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seutu on kuitenkin tarpeeksi tasainen mönkijälle. Viper on suunniteltu kestämään sata päivää. Se matkaa noin 16–24 kilometriä kraatterin tai kraattereiden pohjilla ja poraa Kuun pintaa ainakin kolmesti.

Mönkijä on osa hanketta, jossa valmistellaan eri aluksin ihmisen paluuta Kuuhun.

Veden löytäminen Kuusta on Viperin tärkein tehtävä. Kuusta löytyvää vesijäätä voidaan käyttää juomavetenä, mutta vesi kelpaa myös rakettien polttoaineen raaka-aineeksi.

Vedestä saa polttoainetta eli vetyä ja happea, kun vesi on eroteltu eri alkuaineiksi elektrolyysin avulla.

Tankkaus Kuussa alentaa ratkaisevasti rakettien polttoaineen kuluja. Kuussa valmistettu polttoaine on arviolta noin 20 kertaa halvempaa kuin maapallolta sinne tuotu.

NasanArtemis-hanke tähtäsi alun perin ihmisen lähettämiseen Kuuhun jo vuoden 2024 lopulla.

Tähtäin on yhä sama, mutta hanke viivästynee. Kuinka monta kuukautta tai vuotta, sitä ei tiedetä.

Tällä kertaa Yhdysvallat alkaa heti rakentaa pysyvää tukikohtaa Kuun pinnalle.

Viperin avulla Nasa etsii raaka-aineita, joiden avulla ensimmäiset ja myös niitä seuraavat astronautit voisivat selvitä karussa ympäristössä.

Jos vettä löytyy helposti, muuttaa se kuumatkan luonnetta, sanoo Daniel Andrews Viper-hankeen johdosta Britannian yleisradion BBC:n mukaan.

Jo pitkään on tiedetty, että miljardeja tonneja jäätä on syvällä Kuun napaseutujen kraattereissa. Jään löysivät ja vahvistivat Kuuta kiertäneet luotaimet 2010-luvulla.

Napaseudun joidenkin kraatterien pohjalla lämpötila laskee –223 asteen lähettyville. Kraatterien pohjat ovat koko aurinkokuntamme kylmimpiä alueita.

Kraatterien pohjalle lankeavat varjot takaavat sen, että pohjalla pinnan alla kylmässä on paljon jäätä. Jää myös säilyy alueella, jossa on koko ajan hyvin kylmää.

on
Seuraa 
Viestejä16010

penni kirjoitti:
Brainwashed kirjoitti:
TIRSK

Olet vissiin koko olemuksesi rakentanut sen ympärille ettei kuussa ole käyty. No, tiedät että tuo hulluutesi joku päivä loppuu. Mutta että vedät elämäsi läpi risaisella koneella olisi säälittävää ellet olisi umpipaskiainen.

Brainwashed on salaliittoteorioihin uskova hörhö, eipä kannata sen jutuista pahemmin välittää. Lisäksi käyttää trollaamisen kaltaisia taktiikoita, esimerkkinä juuri vaikkapa tuo TIRSK.

Eletään mielenkiintoisia aikoja avaruustutkimuksen ja eri taivaankappaleiden miehittämisen saralla. Olen rehellisen innostunut ajatuksesta että tulen näkemään ennen kuolemaani ihmisen niin uudestaan Kuun kuin ensimmäistä kertaa Marsinkin kamaralla. Ihmiskunnan avaruusaika on virallisesti alkanut, viimeistään taloudelliset intressit pitävät siitä huolen.

penni
Seuraa 
Viestejä8191

Brainwashed kirjoitti:
TIRSK

Olet vissiin koko olemuksesi rakentanut sen ympärille ettei kuussa ole käyty. No, tiedät että tuo hulluutesi joku päivä loppuu. Mutta että vedät elämäsi läpi risaisella koneella olisi säälittävää ellet olisi umpipaskiainen.

”There is a crack in everything, that’s how the light gets in”
Leonard Cohen

Sisältö jatkuu mainoksen alla