Syyskuun yhdestoista on ravistellut myös elintarvikevalvontaa. Terrorismin ja biosodankäynnin asiantuntijoiden lisäksi Yhdysvaltain liittovaltio on palkannut 650 ylimääräistä elintarviketarkastajaa. Jokaista ruokamyrkytysepidemiaa, joka poikkeaa normaa...

Syyskuun yhdestoista on ravistellut myös elintarvikevalvontaa. Terrorismin ja biosodankäynnin asiantuntijoiden lisäksi Yhdysvaltain liittovaltio on palkannut 650 ylimääräistä elintarviketarkastajaa. Jokaista ruokamyrkytysepidemiaa, joka poikkeaa normaalista epäillään automaattisesti terroriteoksi.

Elintarvikkeita voidaan saastuttaa periaatteessa millä tahansa taudinaiheuttajalla tai pilaajabakteerilla, joka pystyy lisääntymään ruoassa tai ainakin säilymään tartuntakykyisenä. Otollisimpia biohäiriköinnin kohteita ovat joukkoruokalat, salaattibaarit ja seisovat pöydät. Lihanjalostamoissa voitaisiin saastuttaa kokonaisia ruhoja sopivilla mikrobeilla. Vaarallisimpia ruokaterroristin aseita olisivat pernaruttoitiöt, botuliinitoksiini, kolerabakteerit jäniruttoa aiheuttavat Francisella tularensis –bakteerit tai stafylokokkibakteerit, kirjoittaa Elintarvikeviraston yksikönjohtaja Pekka Ympäristö ja Terveys –lehdessä.

Pakkalan mukaan laajamittainen elintarvikkeiden saastuttaminen ei ole kuitenkaan kovin todennäköistä. Elintarvikeketju on melko pitkä, ja joku todennäköisesti huomaisi saastuttamisen ennen epidemian puhkeamista. Sabotöörien työtä vaikeuttavat myös elintarviketeollisuuden tiukat turvatoimet.

Suomen laajin sabotaasi sattui 1985 Upinniemessä. Varuskunnan vesilaitokseen oli valutettu yli kolme kiloa elohopeaa, joka olisi voinut putkistossa olevien mikrobien vaikutuksesta metyloitua hermomyrkyksi. Putkisto ehdittiin kloorata ajoissa puhtaaksi, eikä altistuneissa havaittu kohonneita elohopeapitoisuuksia tai myrkytyksen oireita.

Yhdysvalloissa kirjataan joka vuosi satoja bioaseuhkauksia. Mikrobeja on käytetty erityisesti kiusantekoon ja poliittisten vastustajien eliminoimiseen. Esimerkiksi vuonna 1996 katkeroitunut laboratoriotyöntekijä aiheutti texasilaisessa yrityksessä ripuliepidemian sujauttamalla kahvihuoneen leivonnaisiin shigellabakteereja. Aiemmin Oregonissa lähes 800 ihmistä sairastui ruokamyrkytykseen paikallisvaalien aikana. Lähteeksi paljastui lukuisiin salaattibaareihin tahallisesti levitetty salmonella. Biohäiriköintiin syyllistyneen uskonlahkon johtaja sai teosta vankilatuomion.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla