Solu. Kuva: National Center for Microscopy and Imaging Research
Solu. Kuva: National Center for Microscopy and Imaging Research

Kalifornialaiset tutkijat onnistuivat kloonaamaan ihmisen ihosolusta alkion, mutteivät eristämään siitä kantasoluja.

Ihmisalkioita on ensi kerran tuotettu kloonaamalla aikuisen ihmisen soluista. Aiemmin alkioita on onnistuttu kloonaamaan vain alkiokantasoluista ja munasarjan soluista.

Kalifornialaisen Stemagen-yhtiön tutkijat tyhjensivät luovutettuja munasoluja geneettisestä materiaalista ja korvasivat poistetut ainekset ihosoluista saadulla dna:lla. Alkiot kehittyivät alkiorakkulaksi, mutta tutkijat eivät yrittäneet eristää niistä kantasoluja.

Ryhmä sai 25 munasolusta ja kahden miehen ihosoluista tuotetuksi viisi alkiota, joista dna-tutkimuksen perusteella ainakin yksi oli varmasti klooni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vuonna 2004 korealaiset tutkijat väittivät paitsi kloonanneensa ihmisalkioita myös kyenneensä eristämään niistä kelvollisen kantasolulinjan. Myöhemmin korealaisten väitteet osoittautuivat huijaukseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kalifornialaisten läpimurto on monien tutkijoiden mielestä vain pieni askel eteenpäin. Vasta kantasolujen tuottaminen alkioista mahdollistaisi kokonaan uusien hoitomuotojen kehittämisen.

Vaikka läpimurto oli vielä melko vaatimaton, se uutisoitiin näyttävästi, muun muassa BBC:n verkkouutisissa. Mediahuomion laajuutta myös kritisoitiin, kuten esimerkiksi Wired-lehden tiedeblogissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla