Kuva: Kuvapörssi.
Kuva: Kuvapörssi.

Hoitokulut jopa kolminkertaistuvat 25 vuodessa.

Yhdysvaltalaisten diabeetikoiden määrän odotetaan kaksinkertaistuvan ja hoitokulujen kolminkertaistuvan seuraavien 25 vuoden aikana. Chicagon yliopiston tutkijoiden ennuste on paljon hurjempi kuin aiemmat arviot.

Tänä vuonna noin 24 miljoonaa yhdysvaltalaista sairastaa diabetesta, mutta vuonna 2034 heitä on jo 44 miljoonaa, tutkijat kirjoittavat. Diabetes kasaantuu etenkin vuosina 1946–1957 syntyneiden suuriin ikäluokkiin.

Luvut perustuvat olettamukseen, ettei väestön ylipainoisuus juuri yleisty nykyisestä. Hyvin todennäköisesti ylipainoisten osuus kuitenkin kasvaa vielä vuosikymmeniä, joten diabetes saattaa lisääntyä jopa nyt ennustettua enemmän.

Hoitokustannukset nousevat, koska diabetes havaitaan aiempaa varhaisemmin ja hyvien hoitojen ansiosta potilaat elävät entistä pitempään. Pitkään elävät ehtivät sairastua useampiin diabeteksen liitännäissairauksiin kuten munuais- ja silmäsairauksiin, joiden hoito on kallista.

Diabetesta sairastaa lähes puoli miljoonaa suomalaista, ja määrä on nopeasti lisääntymässä. Noin 15 prosenttia terveydenhuollon kustannuksista aiheutuu diabeteksesta.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim ja Diabetes Care