Loistokottaraisten koiraat ja naaraat eivät eroa höyhenpuvultaan toisistaan. Molemmat osallistuvat jälkeläisistä huolehtimiseen. <A HREF=http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Brilliant_starling_small.jpg>Wikimedia Commons</A>
Loistokottaraisten koiraat ja naaraat eivät eroa höyhenpuvultaan toisistaan. Molemmat osallistuvat jälkeläisistä huolehtimiseen. Wikimedia Commons

Lintulajeilla, joiden koiraat ja naaraat huolehtivat poikasista yhdessä, naaraat ovat kehittyneet yhtä värikkäiksi kuin koiraat.

Jaettu vanhemmuus ja naaraiden kilpailu koiraiden huomiosta suosivat naaraiden valikoitumista värikkäämmiksi, tällä viikolla Naturessa julkaistu tutkimus 45 afrikkalaisesta kottaraislajista väittää.

Monien lintulajien koiraat liehittelevät naaraita, jotka yksin vastaavat jälkeläisten hoivasta ja ovat koiraiden suhteen valikoivia. Näillä lajeilla koiraat ovat yleensä paljon värikkäämpiä kuin naaraat.

Lajeilla, joilla koiraat ja naaraat jakavat vanhemmuuden taakan, sukupuolet muistuttavat höyhenpuvultaan toisiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdysvaltalaiset lintutieteilijät Dustin Rubenstein ja Irby Lovette osoittivat nyt, että tämä ei johdu siitä, että koiraat olisivat kehittyneet vähemmän värikkäiksi vaan siitä, että naaraat ovat kehittyneet värikkäämmiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ajatuksena on, että näyttävä höyhenpuku antaa naaraille edun kilpailussa kumppaneista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla