Yhdysvaltalaisia yksilöitä vuodelta 1947. Kuva: U.S. National Archives and Records Administration
Yhdysvaltalaisia yksilöitä vuodelta 1947. Kuva: U.S. National Archives and Records Administration

Mikään muu tutkittu seikka ei edeltänyt yksilöllisyyden nousua.

Ihmiset ovat muuttuneet Yhdysvalloissa yksilökeskeisemmiksi sitä mukaa, kuin valkokaulustyö lisääntyi ja ruumiillisen työntekijöiden osuus väheni. Sen sijaan vaikkapa maallistuminen tai kaupungistuminen ei edeltänyt yksilöllistymiskehitystä, eikä kumpikaan siksi kelpaa ilmiön selitykseksi.

Yksilöllistyminen on lisääntynyt vähitellen Yhdysvalloissa yli 150 vuoden ajan, totesivat Waterloon yliopiston Igor Grossmann ja Arizonan yliopiston Michael Varnum yhteisessä tutkimuksessaan Psychological Science -lehdessä.

Yksilöllisyyden tunnuksia ovat itsenäisyys sekä riippumattomuus perhesiteistä, sovinnaistavoista ja yhteisöllisistä velvoitteista. Tutkijat selvittivät kulttuurisen yksilöllistymisen merkkejä monesta eri lähteestä, kuten avioero- ja perhetilastoista, kirjoista ja lasten nimirekistereistä.

Selvisi, että 1860-luvusta lähtien perhekoko on pienentynyt ja kirjoissa yksilökeskeiset sanat ovat lisääntyneet ja kollektiivisuuteen viittaavat sanat vähentyneet. Vanhemmat rupesivat antamaan myös yhä omaperäisempiä nimiä lapsilleen: 1880-luvulta lähtien 20 suosituimman nimen prosenttiosuus kaikista nimistä on jatkuvasti vähentynyt.

Sosioekonomisten luokka-asemien muutos oli ainoa asia, joka edelsi  järjestelmällisesti yksilöllistymistä. Havainto vihjaa, että ilmiöillä voisi olla syy-yhteys.

”Kun yhteiskunnan vaatimuksen edellyttivät siirtymistä ruumiillisesta työstä toimistotyöhön, amerikkalaiset kouluttautuivat ja vaurastuivat. Molemmat seikat edistävät itsemääräytymistä ja lopulta yksilökeskeisyyttä”, selittää Grossmann yliopistonsa tiedotteessa.

Myös maallistuminen ja tartuntatautien yleisyys liittyivät yksilöllistymiseen, mutta kumpikaan ei edeltänyt sitä.

Kaupungistumisella näytti olevan muita vähäisempi yhteys individualismiin, samoin luonnononnettomuuksilla. Katastrofien määrä ja yksilöllisyys näytti tässä tutkimuksessa vaihtelevan samaan suuntaan eikä päinvastaiseen, kuten aiemmissa tutkimuksissa.

Tutkijoiden mukaan heidän tutkimuksensa osoittaa vääräksi käsityksen, että yksilöllistyminen leimasi erityisesti uusimpia sukupolvia. Muutos alkoi jo kauan sitten, he muistuttavat. Seuraavaksi he aikoivat ottaa selvää, onko muissa maissa kehitys kulkenut samaa rataa.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä