Ilman ystäviä ihminen sairastuu herkemmin. Kuva: <span class="photographer">Adriana Dobrin /HS</span>
Ilman ystäviä ihminen sairastuu herkemmin. Kuva: Adriana Dobrin /HS

Vaikutus on yhtä voimakas kuin työstressillä tai ahdistuksella.

Yksinäisyys painaa paitsi mieltä, myös sydäntä, kertoo tuore katsaustutkimus.

Analyysin mukaan yksinäisyys ja eristyneisyys muista ihmisistä lisäsivät sydäninfarktin suhteellista riskiä 29 prosentilla. Yksinäisten aivoinfarktin riski oli puolestaan 32 prosenttia suurempi kuin ihmisillä, jotka eivät tunteneet itseään yksinäisiksi tai sosiaalisesti eristyneiksi.

Nämä psykososiaaliset tekijät lisäsivät sairastumisriskiä suunnilleen yhtä paljon kuin stressaavaksi koettu työ tai voimakas ahdistuneisuus, tutkijat vertaavat tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijoiden mielestä havainto pitäisi ottaa huomioon terveydenhuollossa. Yksinäisyyden on aiemmin havaittu heikentävän immuunipuolustusta, nostavan verenpainetta ja lisäävän ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Brittiläinen tutkijaryhmä puntaroi sosiaalisten suhteiden puutteen merkitystä sydän- ja verisuonitautien riskitekijänä 23 aihetta käsitelleen tutkimuksen avulla. Niitä varten oli kerätty tietoja yli 180 000 ihmisestä.

Tutkimuksen julkaisi Heart.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä70500

"Yksnäisyys on parempaa kuin halva mutta liian yksin pidä olla"

Jokainen reagoi sitten yksilöllisesti mikä on liikaa yksinäisyyttä. 

Käyttäjä2040
Seuraa 
Viestejä16

Keijona kirjoitti:
Nyt kun huomattaisiin että yksityisellähän täytyy olla samantyyliset vaikutukset. Lapset vaan synnytyslaitokselta suoraan yksin omaan huoneeseen niin oppivat ja tottuvat yksinäisyyteen. Sitten voi hyvillä mielin olla yhdessä yksin,  yhdet miehen aivot ja yhdet naisen aivot.  

Mun aivot on hakattu väkivallalla paskaksi jo kauan sitten! Yksityisellä vauvat laitetaan omiin huoneisiinsa ettei niiden tarvitse olla suomalaisten kanssa tekemisissä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla