Kuva: Bert Kaufmann / Wikimedia Commons
Kuva: Bert Kaufmann / Wikimedia Commons

Seuran kaipuu sekoittaa valkosolujen tuotantoa pitkäksi aikaa.

Yksinäisyys altistaa sairauksille, nostaa verenpainetta ja lisää jopa ennenaikaisen kuoleman riskiä. Nyt tutkijat saivat selville, että seuran kaipuu on meille niin rankkaa siksi, että se peukaloi valkosolujen tuotantoa. Valkosolujen päätehtävä on torjua tulehduksia.

John Cacioppo ja hänen kollegansa Chicagon yliopistosta olivat huomanneet, että yksinäisillä on kehnompi vastustuskyky ja enemmän tulehdusta elimistössään kuin sellaisilla, jotka eivät tunne itseään yksinäisiksi. Kun he perkasivat ilmiötä tarkemmin, kävi ilmi, että yksinäisillä ilmeni tulehduksiin kytkeytyviä geenejä enemmän ja virusten tuhoamiseen liittyviä geenejä vähemmän kuin muilla.

141 ihmisen seurantatutkimus paljasti, että yksinäisyyden fysiologia voi synnyttää ikävän kierteen. Yksinäisyyden tunne nimittäin ennakoi muutoksia valkosoluja ohjaavien geenien toiminnassa vuoden päästä. Mutta sama päti myös toisin päin, eli muutokset näiden geenien ilmenemisessä ennustivat yksinäisyyttä vuotta myöhemmin. Valkosoluilla ja yksinäisyydellä näyttää siis olevan vastavuoroinen suhde, tutkijat kiteyttävät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

He kartoittivat yksinäisyyden solumekanismeja myös reesusapinoilla. Niilläkin yksinäisyys muutti valkosolujen tuotantoa. Vastustuskyky heikkeni, ja apinat sairastuivat helpommin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

Keijona
Seuraa 
Viestejä18983

Riittäisikö tutkimustulos syyksi lakimuutokseen missä yksityisyys tehtäisiin laittomaksi terveydellä haitallisena. ainakin yksityisyyttä voitaisiin alkaa verottamaan rankemmin, siitä verotuloja vasta kertyisi. Isot ruokakunnat säästäisi valtavasti luonnonvaroja asuntojen rakennus ja lämmityskuluissa, kuljetuskustannuksissa ja infrassa. Saastuminen vähentyisi kun jokaisella ei tarvisi olla omaa jääkaappia ja mukavuusaluetta ja sitäkautta ilmaston muutos hidastuisi. Yksityisyys, itsenäisyys ja omat yksin omistamat asiat eivät ole vättämättömiä ihmiselle, vaikuttaisi olevan päinvastoin ,ne on vaarallisia. Kuten artikkeli todistaa.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla