Asparagiinia on parsan lisäksi perunoissa, pähkinöissä, lihassa, kanassa, kalassa ja merieläimissä. Kuva: Sirpa Räihä
Asparagiinia on parsan lisäksi perunoissa, pähkinöissä, lihassa, kanassa, kalassa ja merieläimissä. Kuva: Sirpa Räihä

Rintasyövän etäpesäkkeitä voi tulevaisuudessa estää ruokavaliolla, jos hiirikokeen tulokset pätevät ihmiseen.

Huolellisesti räätälöity ruokavalio yhdessä syöpähoitojen kanssa saattaa tulevaisuudessa estää rintasyövän etäpesäkkeiden muodostumista.

Nature-lehdessä julkaistussa tuoreessa tutkimuksessa on saatu hiirikokeissa vahvaa näyttöä siitä, että erityisesti parsasta, vihanneksista ja lihasta saatava yleinen aminohappo voi mahdollistaa syövän kasvua.

Asparagiini on yksi 20 yleisimmästä aminohaposta, joista proteiinit muodostuvat. Erityisen paljon sitä on parsassa, josta asparagiini on nimensäkin saanut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asparagiini on elimistön toiminnalle tärkeä, mutta sitä ei ole pakko saada ruoasta, sillä elimistö pystyy valmistamaan sitä myös itse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asparagiini näyttää kuitenkin olevan elintärkeää myös syöpäkasvaimille. Cambridgen syöpätutkimusinstituutissa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kun asparagiinin saantia vähennettiin rintasyöpää sairastavilla hiirillä, syövän etäpesäkkeiden muodostuminen pysähtyi kuin seinään.

Kokeessa käytetyt hiiret sairastivat erittäin aggressiivista rintasyöpää, joka normaalisti tappaisi ne parissa viikossa. Kun tutkijat estivät asparagiinin toiminnan elimistössä l-asparagiiniksi kutsutulla lääkkeellä, syöpä ei kyennyt enää leviämään.

Hiirten laittaminen asparagiinittomalle ruokavaliolle esti myös syövän leviämistä, joskaan ei niin tehokkaasti kuin lääke. L-asparagiinia on jo pitkään käytetty verisyöpien hoidossa.

Asparagiini ei vaikuttanut alkuperäiseen kasvaimeen, mutta syövässä vaarallisinta on juuri etäpesäkkeiden muodostuminen.

Tulos ei tarkoita, että syöpäpotilaiden pitäisi nyt muuttaa ruokavaliotaan. Missään tapauksessa se ei myöskään tarkoita, että parsa tai muu asparagiinia sisältävä ruoka aiheuttaa syöpää. Asparagiini vaikutti ainoastaan etäpesäkkeiden leviämiseen rintasyöpää jo sairastavilla hiirillä.

”Tämä ei ole mikään tee-se-itse -hoitokeino syöpään”, korostaa tutkimusta johtanut professori Greg Hannon Cambridgen syöpätutkimusinstituutista The Guardian -lehdessä.

”Biokemiallisella tasolla voidaan kuitenkin osoittaa, että muutos ruokavaliossa voi vaikuttaa soluissa sellaisiin ominaisuuksiin, jotka liittyvät syövän leviämiseen.”

Tutkimus pitää toistaa ihmisillä, ennen kuin voidaan sanoa mitään varmaa. Jos asparagiini näyttää vaikuttavan rintasyövän leviämiseen myös ihmisillä, tutkijoiden mukaan tulevaisuudessa yhtenä hoitokeinona voi hyvinkin olla asparagiinin saannin vähentäminen.

Käytännössä tämä on hyvin vaikeaa, sillä asparagiinia on lähes kaikessa, mitä ihminen normaalisti syö.

Tehokkaampaa olisi kehittää uusi lääke ja yhdistää se räätälöityyn ruokavalioon. Jo nyt käytössä oleva l-asparagiini hajottaa asparagiinia elimistössä. Tutkijat toivovat kehittävänsä vielä tehokkaamman täsmälääkkeen.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä11366

Kiinalaisessa lääketieteessä ruokavaliota on jo pitkään pidetty “lääkkeenä”, niin terveyden ylläpitämisen kuin sairauksien hoidon kannalta. Länsimaissa tyypillistä on keskittyä ravintoon kapea-alaisemmin, karkeasti luokitellen (hiilarit, proteiinit, rasvat) ja toisaalta tiede-trendien mukaan yksittäisiä aineita korostaen (karotenoidit, vitamiinit, jne.)

Olen kerran maistanut parsaa, ja totesin että se on enemmän lääke kuin ravinto. Kyllähän sen järki sanoo, että jokin vaikuttava aine parsassa selkeästi on. Pieni määrä parsaa on varmasti terveellistä - tuskin kenenkään elimistö sitä kilotolkulla edes vaatii. 

Parsa on lääkekasvi, jota käytetään mm. diureettina ja virtsatien ongelmien hoitoon. Sitä käytetään myös munuaiskivien poistoon, reumaan, hormoniepätasapainojen hoitoon naisilla (huom. korrelaatio hormonaalisiin syöpiin), hengityselimistön limakalvojen kuivuuteen, hermokipuihin (neuriitti), AIDS:iin,  loistauteihin, foolihapon puutteeseen sekä ihon hoitoon.

Asparagiini on siis soluille tärkeä aminohappo; syöpäsolut tarvitsevat sitä erityisen paljon nopeassa kasvussaan. Verisyöpäsoluissa asparagiinin synteesiin tarvittavan entsyymin tuotto on kuitenkin normaalia vähäisempää, joten ne ovat normaalisoluja riippuvaisempia seerumin asparagiinista (johon ruokavalio vahvasti vaikuttaa).

Edelliseen perustuu verisyöpien hoitoon käytettävä lääke: se hajottaa seerumin aspargiinia, mikä puolestaan aiheuttaa solunsisäisen asparagiinin ulosvirtausta seerumiin, niin että syöpäsolut menettävät vähäisenkin asparagiininsa (joka myös hajoaa seerumissa lääkkeen vaikutuksesta). Syöpäsolut siis jäävät ilman proteiinisynteesiinsä tarvittavaa rakennusainetta, jolloin etäpesäkkeet kuolevat alkuunsa.

Normaalisolut pystyvät kompensoimaan asparagiinin menetystä tehostamalla sen valmistukseen tarvittavan entsyymin tuotantoa, jolloin ne selviävät kemoterapiassa syöpäsoluja paremmin.

Mutta edellinen siis pätee vain osaan syöpätyypeistä. Kuten tutkimuksessa esitetään, eräissä syövissä seerumin asparagiini-pitoisuuden lasku lääkeellä (L-asparaginaasilla) saa syöpäsolut kompensoimaan menetystään, lisäämällä asparagiinin valmistukseen tarvittavaa entsyymiä; sen lisäksi että nämä syöpäsolut pystyvät kumoamaan lääkkeen vaikutuksen, ne kykenevät muutenkin tuottamaan tavallista enemmän arginiinin synteesiin tarvittavaa entsyymiä.

Interestingly, as seen in in vitro studies of resistant human leukemia cell lines, even six weeks after the removal of asparagine depleting factors, the increased level of expression of asparagine synthetase failed to return to a basal state, instead remaining elevated and retaining continued drug resistance.[13] 

https://en.wikipedia.org/wiki/Asparagine_synthetase#Cancer

Suuri määriä arginiinia kannattaa siis välttää, niin ravinnosta kuin lisäravinteista, varsinkin jos sairastaa hormonaalista syöpää?

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

  • ylös 12
  • alas 8
Sisältö jatkuu mainoksen alla