Asparagiinia on parsan lisäksi perunoissa, pähkinöissä, lihassa, kanassa, kalassa ja merieläimissä. Kuva: Sirpa Räihä
Asparagiinia on parsan lisäksi perunoissa, pähkinöissä, lihassa, kanassa, kalassa ja merieläimissä. Kuva: Sirpa Räihä

Rintasyövän etäpesäkkeitä voi tulevaisuudessa estää ruokavaliolla, jos hiirikokeen tulokset pätevät ihmiseen.

Huolellisesti räätälöity ruokavalio yhdessä syöpähoitojen kanssa saattaa tulevaisuudessa estää rintasyövän etäpesäkkeiden muodostumista.

Nature-lehdessä julkaistussa tuoreessa tutkimuksessa on saatu hiirikokeissa vahvaa näyttöä siitä, että erityisesti parsasta, vihanneksista ja lihasta saatava yleinen aminohappo voi mahdollistaa syövän kasvua.

Asparagiini on yksi 20 yleisimmästä aminohaposta, joista proteiinit muodostuvat. Erityisen paljon sitä on parsassa, josta asparagiini on nimensäkin saanut.

Asparagiini on elimistön toiminnalle tärkeä, mutta sitä ei ole pakko saada ruoasta, sillä elimistö pystyy valmistamaan sitä myös itse.

Asparagiini näyttää kuitenkin olevan elintärkeää myös syöpäkasvaimille. Cambridgen syöpätutkimusinstituutissa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kun asparagiinin saantia vähennettiin rintasyöpää sairastavilla hiirillä, syövän etäpesäkkeiden muodostuminen pysähtyi kuin seinään.

Kokeessa käytetyt hiiret sairastivat erittäin aggressiivista rintasyöpää, joka normaalisti tappaisi ne parissa viikossa. Kun tutkijat estivät asparagiinin toiminnan elimistössä l-asparagiiniksi kutsutulla lääkkeellä, syöpä ei kyennyt enää leviämään.

Hiirten laittaminen asparagiinittomalle ruokavaliolle esti myös syövän leviämistä, joskaan ei niin tehokkaasti kuin lääke. L-asparagiinia on jo pitkään käytetty verisyöpien hoidossa.

Asparagiini ei vaikuttanut alkuperäiseen kasvaimeen, mutta syövässä vaarallisinta on juuri etäpesäkkeiden muodostuminen.

Tulos ei tarkoita, että syöpäpotilaiden pitäisi nyt muuttaa ruokavaliotaan. Missään tapauksessa se ei myöskään tarkoita, että parsa tai muu asparagiinia sisältävä ruoka aiheuttaa syöpää. Asparagiini vaikutti ainoastaan etäpesäkkeiden leviämiseen rintasyöpää jo sairastavilla hiirillä.

”Tämä ei ole mikään tee-se-itse -hoitokeino syöpään”, korostaa tutkimusta johtanut professori Greg Hannon Cambridgen syöpätutkimusinstituutista The Guardian -lehdessä.

”Biokemiallisella tasolla voidaan kuitenkin osoittaa, että muutos ruokavaliossa voi vaikuttaa soluissa sellaisiin ominaisuuksiin, jotka liittyvät syövän leviämiseen.”

Tutkimus pitää toistaa ihmisillä, ennen kuin voidaan sanoa mitään varmaa. Jos asparagiini näyttää vaikuttavan rintasyövän leviämiseen myös ihmisillä, tutkijoiden mukaan tulevaisuudessa yhtenä hoitokeinona voi hyvinkin olla asparagiinin saannin vähentäminen.

Käytännössä tämä on hyvin vaikeaa, sillä asparagiinia on lähes kaikessa, mitä ihminen normaalisti syö.

Tehokkaampaa olisi kehittää uusi lääke ja yhdistää se räätälöityyn ruokavalioon. Jo nyt käytössä oleva l-asparagiini hajottaa asparagiinia elimistössä. Tutkijat toivovat kehittävänsä vielä tehokkaamman täsmälääkkeen.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä3545
Liittynyt21.7.2017

Yleinen ruoan ainesosa auttaa syövän leviämistä

Kiinalaisessa lääketieteessä ruokavaliota on jo pitkään pidetty “lääkkeenä”, niin terveyden ylläpitämisen kuin sairauksien hoidon kannalta. Länsimaissa tyypillistä on keskittyä ravintoon kapea-alaisemmin, karkeasti luokitellen (hiilarit, proteiinit, rasvat) ja toisaalta tiede-trendien mukaan yksittäisiä aineita korostaen (karotenoidit, vitamiinit, jne.) Olen kerran maistanut parsaa, ja totesin että se on enemmän lääke kuin ravinto. Kyllähän sen järki sanoo, että jokin vaikuttava aine parsassa...
Lue kommentti

Eurooppalaiset miehet taas ovat kolme kertaa todennäköisemmin mustatukkaisia kuin naiset.

Herrasmiehet pitävät vaaleaveriköistä, kuuluu kuuluisan Marilyn Monroe -elokuvan nimi. Ilmeisesti todella pitävät. Muuten olisi vaikea selittää, miksi vaaleahiuksisuus on naisilla luontaisesti paljon yleisempää kuin miehillä.

Miehillä taas on huomattavasti todennäköisemmin mustat hiukset. Se voi puolestaan selittyä naisten viehtymyksellä tummahiuksisiin miehiin.

Tätä päätyi ihmettelemään tutkijaryhmä, joka selvitti laajassa tutkimuksessa hiusten väriin vaikuttavia geenejä.

Nature Genetics -tiedelehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa monikansallinen ryhmä onnistui kartoittamaan 124 uutta geeniä, jotka vaikuttavat hiusten väriin. Aiemmin hiusväriin vaikuttavia geenejä oli löydetty noin tusina.

Tutkimus on toistaiseksi laajin aiheesta tehty: siinä tutkittiin yhteensä 300 000 eurooppalaistaustaisen ihmisen geeniperimää Euroopassa ja Amerikassa.

Tutkimuksessa paljastui monta mielenkiintoista asiaa. Ensinnäkin naisilla vaaleat hiukset ovat kaksi kertaa yleisemmät kuin miehillä. Miehet taas ovat kolme kertaa todennäköisemmin mustatukkaisia kuin naiset.

Tämä pätee sekä perimältään eurooppalaistaustaisiin ihmisiin sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Löydös oli tutkijoille yllätys.

Tutkijat hakevat syytä parinvalinnasta.

”Osa voi johtua evoluutiosta, sillä vaaleahiuksiset naiset saavat miehiä helpommin, ja vastaavasti tummahiuksiset miehet menestyvät paremmin parisuhdemarkkinoilla vaaleahiuksisiin miehiin verrattuna”, sanoo geneettisen epidemiologian professori Tim Spector Lontoon King’s Collegesta BBC-uutiskanavan haastattelussa.

Hiusten väriin kohdistuu siis sukupuolivalintaa, mikä auttaa pitämään ominaisuutta yleisenä populaatiossa. Spector kuitenkin korostaa, että tämä on spekulointia.

Itse geeneissä ei nimittäin näytä olevan eroa. Jostain syystä ne kuitenkin ilmenevät eri tavalla miehissä ja naisissa.

Vaaleatukkaisia poikia syntyy yhtä paljon kuin tyttöjä, mutta vaaleahiuksisuutta aiheuttavat geenit kytkeytyvät useammin pojilla pois päältä heidän kasvaessaan ja väri tummuu.

Tätä kutsutaan epigenetiikaksi. Ei tiedetä, miksi geenien ilmeneminen muuttuu tällä tavalla. Siihen vaaditaan jatkotutkimusta. Tutkijoita kiinnostaisi sekin, onko taustalla jokin nykyajan kulttuurillinen muutostekijä.

Ihmisen geenit ovat soluissa kiveen hakattuja, mutta epigeneettinen taso on altis ympäristön aiheuttamille muutoksille.

Minijehova
Seuraa 
Viestejä1483
Liittynyt10.10.2011

Naiset ovat paljon useammin blondeja kuin miehet

" Itse geeneissä ei nimittäin näytä olevan eroa. Jostain syystä ne kuitenkin ilmenevät eri tavalla miehissä ja naisissa. Vaaleatukkaisia poikia syntyy yhtä paljon kuin tyttöjä, mutta vaaleahiuksisuutta aiheuttavat geenit kytkeytyvät useammin pojilla pois päältä heidän kasvaessaan ja väri tummuu." Hiusten väri voi vaihtua montakin kertaa elämän aikana. Esimerkiksi ihan vauvana tumma, lapsena vaalea ja tummuu taas vanhetessa, kunnes vaalenee ja lopulta harmaantuu tai putoaa. Tuota värinvaihtelua...
Lue kommentti

Ah, this is obviously some strange usage of the word 'safe' that I wasn't previously aware of.

Tutkijan mielestä presidentti Donald Trumpkaan ei vaikuta tietävän paljon, vaikka laukookin vankasti mielipiteitään. Kuva: Paul D. Williams/The White House
Tutkijan mielestä presidentti Donald Trumpkaan ei vaikuta tietävän paljon, vaikka laukookin vankasti mielipiteitään. Kuva: Paul D. Williams/The White House

Niin sanottu ylivertaisuusvinouma saa epäpätevän ihmisen yliarvioimaan omaa osaamistaan ja pätevän vähättelemään itseään.

Mitä vähemmän ihminen asiasta tietää, sitä enemmän hän luulee tietävänsä. Asioista oikeasti perillä olevat taas saattavat olla taipuvaisia vähättelemään omaa osaamistaan.

Tähän psykologiassa tunnettuun ylivertaisuusvinoumaan eli Dunning–Krugerin vaikutukseen törmää esimerkiksi internetin kommenttipalstoilla. Uusi tutkimus osoittaa, että se vaikuttaa myös poliittisessa ajattelussa.

Politiikan tutkimuksen apulaisprofessori Ian Anson Marylandin yliopistosta havahtui tutkimaan asiaa seuratessaan sosiaalisessa mediassa käytyjä keskusteluja Yhdysvaltain vaalien aikaan. Anson ja muut tutkijat kiinnittivät huomiota siihen, että sosiaalisessa mediassa paljon seuraajia saaneet kommentaattorit esittivät vaalikamppailusta varsin voimakkaita ja itsevarmoja näkemyksiä.

”Vaalien jälkeen jotkut alkoivat puhua jopa Dunning–Kruger-presidentistä, sillä Donald Trump laukoo voimakkaita mielipiteitä asioista, joista ei kuitenkaan vaikuta tietävän paljon mitään”, Anson sanoo Psypost-verkkolehdessä.

Anson huomasi, että ylivertaisuusvinouman vaikutusta ei juurikaan ollut selvitetty politiikan tutkimuksessa. Häntä kiinnosti myös, ovatko erityisen vahvasti johonkin poliittiseen siipeen sitoutuvat ihmiset alttiimpia sille.

Anson kehitti yksinkertaisen koeasetelman testatakseen asiaa. 2600 täysi-ikäistä amerikkalaista vastasi verkkokyselyyn, jossa kartoitettiin heidän tietojaan Yhdysvaltojen politiikasta. Lomakkeessa kysyttiin esimerkiksi, kuka on Yhdysvaltain energiaministeri, kumpi puolue hallitsee tällä hetkellä edustajainhuonetta ja mihin hankkeisiin hallitus käyttää vähiten rahaa.

Koehenkilöitä pyydettiin samalla arvioimaan, miten hyvin he kokevat olevansa perillä politiikasta.

Todellinen osaaminen osoittautuikin kuviteltua vähäisemmäksi. Mitä huonommat tiedot politiikasta ihmisellä testin mukaan oli, sitä paremmaksi hän omat tietonsa arvioi. Ylipäänsä koe osoittautui valtaosalle vaikeaksi.

”Moni amerikkalainen vaikuttaa todella itsevarmalta omista tiedoistaan, koska he eivät tiedä itse, kuinka vähän he oikeastaan tietävät.”

”Vaikutus näyttää myös vahvistuvan, kun ihmiset kohtaavat toisen poliittisen laidan edustajia”, Anson kertoo.

Kokeen toisessa osassa jompaankumpaan poliittiseen laitaan vahvasti samaistuvat osallistujat pantiin pisteyttämään muiden vastauksia. Heille annettiin valmiiksi täytetty lomake, jonka kerrottiin olevan toista poliittista laitaa edustavan henkilön täyttämä. Vakaumukselliset republikaanit siis luulivat arvioivansa vankkojen demokraattien vastauksia ja toisin päin.

Vinouma vaikutti tässäkin. Mitä huonommin henkilö oli itse pärjännyt testissä, sitä todennäköisemmin hän pisteytti muiden testivastaukset puhtaasti omien poliittisten luulojensa mukaan.

”Tulokset viittaavat siihen, että amerikkalainen poliittinen keskustelukulttuuri on laajasti epäonnistunut. Kun yhden laidan edustaja kohtaa omaan puolueeseensa kuulumattoman, on varsin todennäköistä, että hän arvioi sekä omansa että toisen ihmisen poliittisen ymmärryksen väärin. Ja usein vielä niin, että hän pitää itseään pätevämpänä”, Anson sanoo.

Ansonin tutkimus julkaistiin Political Psychology -lehdessä.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä5976
Liittynyt8.11.2012

Tietämätön luulee tietävänsä politiikassakin

Vielä törkeämmin vaikkapa Helsinki. 600 000 ihmistä ja kaupunginvaltuusto käyttää ylintä valtaa. He hoitavat tehtäviään harrastepohjalta. Perehtyen jos jo määrin äärimmäisen vähän koskaan yhteenkään asiaan. Ollen pihalla ja täysin eturyhmien pommituksessa. Päättäen miljardeista ja taas miljardeista täysin läpinäkymättömien prosessien vaikutuksessa. Kyllä Trump pahan paha, mutta onneksi meillä Suomessa asiat ovat täydellisesti.
Lue kommentti